H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...

Και ο Νους... ο Αλχημιστής των Πάντων... και η Αλήθεια, οδηγός!
 
ΑρχικήΦόρουμΣύνδεσηΕγγραφή
Είθε στους δρόμους της ουσίας σου να πορευθείς και στα μυστικά απόκρυφα αρχεία της ψυχής σου... Είναι άπειρες οι κατευθύνσεις στο Άπειρο Σύμπαν… Το ταξίδι μαγικό και ατελείωτο… Έχεις πολλά να χαρτογραφήσεις…

 

 Πολιτισμός Αζτέκων

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
maggisoula

maggisoula


Ημερομηνία εγγραφής : 09/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 3634

Πολιτισμός Αζτέκων Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Πολιτισμός Αζτέκων   Πολιτισμός Αζτέκων Icon_minitimeΠεμ 17 Μαρ - 10:41:33


Το κέντρο του πολιτισμού των Αζτέκων ήταν η κοιλάδα του Μεξικού, μια τεράστια, ωοειδής λεκάνη περίπου 7.500 πόδια επάνω από τη στάθμη θάλασσας. Η αυτοκρατορία των Αζτέκων περιέλαβε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις, ειδικά στην κοιλάδα του Μεξικού. Η μεγαλύτερη πόλη στην αυτοκρατορία ήταν η πρωτεύουσα, Τενοχτιτλαν. Οι πρώτοι άποικοι έχτισαν με σωρους κούτσουρων, κατόπιν τα κάλυψαν με τη λάσπη και φύτεψαν τους σπόρους για να δημιουργήσουν τις ρίζες και να αναπτύξουν το πιό στερεό έδαφος για την οικοδόμηση των σπιτιών σε αυτό το ελώδες έδαφος. Τα κανάλια αποκόπηκαν επίσης μέσω του έλους έτσι ώστε ένα χαρακτηριστικό σπίτι των Αζτέκων είχε πίσω του ένα κανάλι με ένα κανό που δενόταν στην πόρτα.

Η ιστορία της ανόδου των Αζτέκων είναι μια από τις πιό αξιοπρόσεκτες ιστορίες στην παγκόσμια ιστορία. Ήταν μια σχετικά άγνωστη ομάδα ανθρώπων που μπήκαν στην κοιλάδα του Μεξικού κατά τη διάρκεια του 12ου και 13ου αιώνα Μ.Χ., και αυξήθηκαν για να είναι η μέγιστη δύναμη στην Αμερική ώσπου να έφθασαν οι Ισπανοί, στο 16ο αιώνα.

Λίγα είναι γνωστά για τους πρώτους Αζτέκους, δεν διατήρησαν ένα γραπτό αρχείο. Η ιστορία τους διαδοθηκε προφορικά από τη μια γενεά στην επόμενη. Ο μύθος λέει ότι προήλθαν από ένα νησί αποκαλούμενο Αζτλαν, που σημαίνει την άσπρη θέση - θέση των ερωδιών.

Στον κώδικα των Αζτέκων Tira de Λα Peregrinacion, καλούσαν συνήθως τους κυλίνδρους μετανάστευσης. Οι κύλινδροι δείχνουν τους Αζτέκους να αφήνουν το Αζτλαν, το οποίο περιγραφόταν ως ένα νησί σε μια λίμνη και που απεικονιζόταν σαν επτά ναοί στο κέντρο του νησιού. Οι Αζτέκοι αισθάνθηκαν ότι ήταν οι "επιλεγμένοι άνθρωποι του" Χουιτζιλοποχτλι. Οι Αζτέκοι θεώρησαν ότι ο Χουιτζιλοποχτλι ο πολεμικός Θεός τους ήταν ο προστάτης τους, και πώς τους είπε ψάξτε για τη γη της επαγγελίας.

Κάποτε κατά τη διάρκεια του 12ου & 13ου αιώνα οι Αζτέκοι εισήλθαν στην κοιλάδα του Μεξικού, όπου οδηγήθηκαν από αρχηγούς τους Τενοχ. Οδηγήθηκαν από μια θέση σε άλλη. Νωρίς στο 14ο αιώνα, ο Χουιτζιλοποχτλι είπε στον Τενοχ να οδηγήσει τους ανθρώπους του σε μια θέση του καταφυγίου σε ένα βαλτώδες νησί στη λίμνη Tεχκοκο. Όταν έφθασαν στον προορισμό τους, επρόκειτο να ψάξουν έναν αετό που σκαρφάλωσε σε έναν κάκτο, που αυξάνεται από έναν βράχο ή μια σπηλιά που περιβαλοταν απο νερό. Σε εκείνη την θέση, επρόκειτο να χτίσουν την πόλη τους και να τιμήσουν τον Χουιτζιλοποχτλι με ανθρώπινες θυσίες. Η πόλη που έχτισαν κλήθηκε Τενοχτιτλαν, η πόλη του Τενοχ.

Στα αρχικα στάδια της της Τενοχτιτλαν, η ανάπτυξη, των Αζτέκων ήταν πολύ δύσκολη στην ανεπιθύμητη θέση τους. Το Τενοχτιτλαν βρέθηκε σε ένα ελώδες νησί με τους περιορισμένους πόρους του, έχτισαν καλύβες με λάσπη, και μερικές μικρές ναών. Οι Αζτέκοι θα έπρεπε να εργάζονται συνεχώς για να διατηρήσουν μια πόλη στο βαλτώδες έδαφος. Υπήρξαν επίσης εντάσεις μεταξύ των Αζτέκων και των γειτονικών λαών στην ηπειρωτική χώρα. Παρά αυτά τα εμπόδια, οι Αζτέκοι δούλεψαν σκληρά για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Υιοθέτησαν ένα γεωργικό σύστημα το Τσιναμπας. και σε μια μικρή χρονική περίοδο, το έδαφος μετασχηματίστηκε σε ένα εύφορο και ιδιαίτερα παραγωγικό νησί.

Η αυτοκρατορία των Αζτέκων που επεκτάθηκε, ειδικεύτηκε στους βιοτέχνες και τους απλούς εργάτες που παρουσιάστηκαν στο Τενοχτιτλαν για να επεκτείνουν την πόλη. Δεδομένου ότι στηρίχτηκε στο έδαφος ελών, οι μεγάλοι ξύλινοι πάσσαλοι οδηγήθηκαν στο μαλακό έδαφος για να αποτελέσουν τις ασφαλείς βάσεις για τα νέα κτήρια. Ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν την πέτρα Tεζοντλί για να κατασκευάσουν τα κτήρια στο ασταθές έδαφος. Παρά αυτές τις προφυλάξεις, οι μεγαλύτεροι ναοί και τα παλάτια θα βυθίζονταν συχνά κάτω από το επίγειο επίπεδο. Κατά συνέπεια, το παλαιότερο κτήριο επισκευαζόταν συνεχώς ή επανοικοδομήθηκε με τις νεώτερες δομές που χτίστηκαν πέρα από τον παλαιότερο πυρήνα.

Από 1376, οι Αζτέκοι ήξεραν ότι έπρεπε να επιλέξουν έναν αυτοκράτορα με βασιλική καταγωγή, για να κερδίσουν το σεβασμό των γειτόνων τους. Με πολιτική μεγαλοφυία, επέλεξαν ένα άτομο από το όνομα Ακαμαπιχτλι ως αυτοκράτορά τους. Αφορούσε τους τελευταίους κυβερνήτες Κουλχουακαν, και η καταγωγή του επεκτάθηκε πίσω εγκαίρως στο μεγάλο Τολτεκο κυβερνήτη Κετζαλκοατλ. Με την επιλογή Ακαμαπιχτλι ως Αζτέκο ο πρώτος αληθινός αυτοκράτορας, τους ήταν σε θέση να απαιτήσει τη καταγωγή του από τον μεγάλο Τολτεκο.

Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα η στρατιωτική δύναμη των Αζτέκων αυξήθηκε. Αυξήθηκαν από μια μικρή φυλή μισθοφόρων σε μια ισχυρή και ιδιαίτερα πειθαρχημένη στρατιωτική δύναμη. Διαμόρφωσαν επίσης τις συμμαχίες με τους ισχυρούς γείτονές τους Tεχκοκο και Tακουμπα, γνωστές ως τριπλή συμμαχία. Ήταν ένας χρόνος για την οικοδόμηση και η πόλη Τενοχτιτλαν αυξήθηκε και ευημέρησε.

Μέχρι το τέλος της εξουσίας της Τενοχτιτλαν, το 1520 ..38 κατακτημένες επαρχίες είχαν γίνει, υποτελείς οι οποίες έπρεπε να πληρώνουν φόρο. Εντούτοις, μερικές από τις φυλές στα σύνορα έμειναν έντονα ανεξάρτητες. Αυτό το κατέστησε εύκολο για τον ισπανό κατακτητή, Κορτεζ να τους νικήσει. Οι ιερείς εξέθεσαν τα σημάδια της μοίρας, αλλά ο Mοντεζουμα, ο κυβερνήτης των Αζτέκων, νόμισε ότι ο Κορτεζ ήταν ο λευκός Θεός που επιστρέφει.. Ο Ισπανός νίκησε τους Αζτέκους και οι Καθολικοί θεώρησαν ότι ήταν το καθήκον τους να καταστρέψουν κάθε ίχνος των Αζτέκων. Οι λίγοι Αζτέκοι που παραμένουν έχουν συνεχίσει τον πολιτισμό τους σήμερα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Πολιτισμός Αζτέκων
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Πολιτισμός Μάγιας
» Πολιτισμός Κινας
» Πολιτισμός Σουμέριων
» Πολιτισμός Περσών
» Πολιτισμός Βαβυλώνιων

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου... :: ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ :: ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-
Μετάβαση σε: