H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...

Και ο Νους... ο Αλχημιστής των Πάντων... και η Αλήθεια, οδηγός!
 
ΑρχικήΦόρουμΣύνδεσηΕγγραφή
Είθε στους δρόμους της ουσίας σου να πορευθείς και στα μυστικά απόκρυφα αρχεία της ψυχής σου... Είναι άπειρες οι κατευθύνσεις στο Άπειρο Σύμπαν… Το ταξίδι μαγικό και ατελείωτο… Έχεις πολλά να χαρτογραφήσεις…

 

 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΠαρ 18 Μαρ - 23:50:44

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Artillustrationmangapai
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΠαρ 18 Μαρ - 23:54:24

Το Αϊκίντο είναι μια σύγχρονη μη αγωνιστική ιαπωνική πολεμική τέχνη η οποία αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Μοριχέι Ουέσιμπα (1883-1969). Στα Γιαπωνέζικα, Αϊκίντο σημαίνει "ο τρόπος/δρόμος της αρμονίας με την δύναμη της φύσης". Το Αϊκίντο προέρχεται από το παραδοσιακό
μπούντο της Ιαπωνίας (μπούντο: ο τρόπος/δρόμος των πολεμικών τεχνών).
Οι σωματικές τεχνικές του Aikido περιλαμβάνουν κυρίως πτώσεις και ακινητοποιήσεις, αλλά μεγάλη έμφαση δίνεται στον επιτιθέμενο (uke) ώστε να μάθει να απορροφά την τεχνική για να μπορεί να πέφτει χωρίς να τραυματίζεται. Έτσι αναπτύσσεται στον uke ηρεμία, ευκινησία και ευαισθησία ενώ, παράλληλα επιτρέπεται στον αμυνόμενο (tori) να εκτελέσει πλήρως την τεχνική. (περισότερες πληροφορίες & φιλοσοφία στα Αγγλικά)
Ο ιδρυτής του Αϊκίντο, Μοριχέι Ουέσιμπα υπήρξε αυθεντία σε αρκετές παραδοσιακές Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες συμπεριλαμβανομένου του τζουτζίτσου και της τέχνης του σπαθιού.
Άνοιξε το δικό του dojo το 1930 και ξεκίνησε την αναζήτηση της αληθινής σημασίας του μπούντο σαν δρόμου της πνευματικής καλλιέργειας των ανθρώπων. Ήδη μετά την συμμετοχή του στους πολέμους της πατρίδας του στις αρχές του 20ου αιώνα, είχε εδραιώσει την αντίθεσή του στη χρήση των πολεμικών τεχνών για καταστρεπτικούς σκοπούς.
Ανέπτυξε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και δυναμικό είδος αυτοάμυνας, που βασίζεται περισσότερο σε μία αυξημένη συνείδηση του σώματος του αμυνόμενου αλλά και του επιτιθέμενου, παρά στην δύναμη. Από πολύ νωρίς στους μαθητές του συμπεριλαμβανόταν η ελίτ του Ιαπωνικού στρατού και ναυτικού. Ο "ό σένσεϊ" (ο μεγάλος δάσκαλος) έχαιρε ευρέως σεβασμού και εκτίμησης και αναγνωρίστηκε σαν μία από τις μεγαλύτερες αυθεντίες των πολεμικών τεχνών στη νεότερη Ιαπωνική ιστορία.
Διαλέξεις του Chiba sensei
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:05:57

Η ιστορία του shito ryu karate do
1889
Στις 14 Νοεμβρίου γεννήθηκε ο ιδρυτής του Σιτορίου Καράτεντο Κένβα Μαβούνι στην πόλη Σούρι της Οκινάβα.
1899
Ως πρώτη επαφή με τις πολεμικές τέχνες του Κένβα, θεωρείτε η συνάντηση με τον Δάσκαλο Ματακίτσι Μορίχιρο του Τοματί-τε, απο τον οποίο έμαθε τα Ναϊφαντσι (Σοντάν, Νιντάν, Σαντάν).
1902
Ο Κένβα συναντά τον Δάσκαλο Άνκο Ιτόσου του Σουρί-τε, και μαθητή του Σόκον Ματσουμούρα. Από τότε ο Κένβα άρχισε να μαθαίνει την τεχνοτροπία του Σουρί-τε από τον Δάσκαλο Ιτόσου. Ο Κένβα συναντά τον Τσότζουν Μιγιάγκι. Η φιλία τους διάρκισε όλη τη ζωή τους.
1907
Μετά την αποφοίτηση του από το λύκειο, Ο Κένβα διορίστηκε Δάσκαλος του Καράτε-τζούτσου στο σχολείο της πόλης Νάχα.
1908
Λόγο της φιλίας του με τον Μιγιάγκι, ο Κένβα έγινε δεκτός από τον Δάσκαλο Κάνρυο Χιγκαόννα, και άρχισε να μαθαίνει την τεχνοτροπία του Νάχα-τε.
1910
Ο Κένβα γράφτηκε στην ακαδημία της αστυνομίας. Εκεί έμαθε Κέντο και Τζούντο. Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας των 10 ετών, τοποθετήθηκε σε διάφορα μέρη ως επιθεωρητής και έτσι έμαθε διάφορες πολεμικές τέχνες. Ριούκιου Κομπούντο από τον Δάσκαλο Αραγκάκι, Σάϊ-τζούτσου από τον Δάσκαλο Σινχάτσι Ταβάντα, Μπό-τζούτσου από τον Δάσκαλο Σουέκγι, λίγα κάτα του Λευκού Γερανού Κούνγ-φου από τον Δάσκαλο Γκόκενκι. Το Καράτε άρχισε να διδάσκεται ως επίσημο μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία.
1913
Ο Κένβα διορίστηκε στο τμήμα επιθεωρητών της αστυνομίας στην πόλη της Νάχα.
1915
Ο Κένβα πήρε το δίπλωμα από τον σενσέϊ Κάνρυο Χιγκαόννα.
1916
Ο Κένβα μετατρέπει τον κήπο του σπιτιού σε ντότζο. Μέσα σε ένα μήνα ο αριθμός των μαθητών έφτασε στους πένηντα.
1918
Ο Κένβα μαζί με τον Μιγιάγκι οργάνωσε μία κοινώτητα του Καράτε-τζούτσου. Τα μέλη της σχολής ήταν Γκισίν Φουνακόσι, Τσότζουν Όσιρο, Τσόσιν Τσιβάνα, Άνμπουν Τοκόυντα, Σίνπαν Τζόμα, Σέϊτσο Τακούμουρα, και Χόκο Ισικάβα. Αυτά τα μέλη οργάνωσαν το Μπουτόκου-Καϊ, ο Γκισίν Χουνακόσι ως πρόεδρος, και ο Κένβα Μαμπούνι με τον Τσότζουν Μιγιάγκι ως αρχιεκπαιδευτές. Ο Κένεϊ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο ως πρωτότοκος υίος του Κένβα.
1924
Ο Κένβα αποσύρθηκε από την αστυνομία. Άρχισε να διδάσκει το Καράτε στα διάφορα κολέγια.
1925
Τον Οκτώβριο ίδρυσε την λέσχη της μελέτη του Οκινάβα Καράτε. Ο Κένβα άνοιξε το πρώτο ντότζο της εκμάθησης του Καράτε-τζούτσου, το οποίο ήταν ανοιχτό για όλο το κοινό. Οι εκπαιδευτές του ντότζο ήταν Τζουχάτσου Κυόντα, Τσόγιού Μοτόμπου, Τσόμο Χανάσιρο, Τσότζου Όσίρο, Τσόσιν Τσιμπάνα καθώς επίσης και ο Γιού Ξιάν Γκί του Κινέζικου Κένπο. Οι αρχιεκπαιδευτές ήταν Κένβα και Μιγιάγκι. Ο Κένβα δίδαξε τα κάτα των Σουρί-τε, Ναχά-τε, Τομάρι-τε και κάτα απο άλλα συστήματα.
1927
Ο Κένβα συναντά τον Τζιγκορό Κάννο ο οποίος επισκέφτηκε την Οκίναβα για τα εγκαίνια του ντότζο για τους κατόχους των βαθμών σε Τζούντο.
1928
Ο Κένβα μετακομίζει στην Οσάκα. Οργανώνει πολλές επιδείξεις, αρχίζει τα σπασήματα.
1931
Ο Κένβα ιδρύει την Μεγάλη Ιαπωνική Οργάνωση του Καράτεντο.
1934
Ο Κένβα αγόρασε ένα σπίτι στην Οσάκα, και άνοιξε το ντότζο. Έκδοσε κάποια βιβλία. Ονόμασε το σύστημά του ως Σιτορίου, έγινε ο ιδρυτής του.
1952
Στις 23 Μάϊου Ο Κένβα πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών
Πηγή απο http://www.hapkidocrete.gr/el/history/shitoryukaratedohistory
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:13:27

Η ευπρέπεια στις πολεμικές τέχνες
Συγγραφέας:
kyoshi Πολυχρονόπουλος


Όταν ο δάσκαλος προσπαθεί να εξηγήσει στον αρχάριο μαθητή έννοιες όπως η ευπρεπής συμπεριφορά που πρέπει να τον διακρίνει μέσα και έξω από το ντότζο, αντιμετωπίζει αρχικά μια επιφυλακτικότητα. Πώς η ευπρέπεια βοηθάει τον μαθητή να αναπτυχθεί και τι μορφές παίρνει; Η ανάγκη για σωστή συμπεριφορά είναι σπάνιο φαινόμενο στον δυτικό μαθητή των πολεμικών τεχνών ιδιαίτερα σ' αυτόν που είναι συνηθισμένος να ρωτάει: "γιατί το κάνω αυτό;", "τι θα με ωφελήσει όλη αυτή η συμπεριφορά;", "δεν είναι περιττά όλα αυτά τα διαδικαστικά;".

Είναι αρκετά απλό να εξηγήσεις στους μαθητές του αϊκίντο το λόγο για τον οποίον δεν μπορούν να χειρίζονται αληθινά σπαθιά (κατάνα) μέσα στο ντότζο ευθύς εξ' αρχής. Ομοίως οι μαθητές του κουνγκ φου φαίνεται να κατανοούν τον κίνδυνο στη χρήση της πλατιάς σπάθας (κουόν ντάο), όπως και οι μαθητές του καράτε τον κίνδυνο των έξι κλασσικών όπλων του κομπούντο της Οκινάβας. Εκπαιδευμένοι ή ανεκπαίδευτοι, οι περισσότεροι άνθρωποι δέχονται το γεγονός ότι τα όπλα είναι επικίνδυνα. Εάν ο μαθητής δεν είναι αρκετά εκπαιδευμένος και προσεκτικός στην άοπλη τέχνη, είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του και του άλλους. Οπλισμένος δε με κάποιο κοφτερό όπλο ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται κατά πολύ. Ένας εκπαιδευτής μπορεί εύκολα, να δώσει στον αρχάριο μαθητή να κατανοήσει τα παραπάνω.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με έννοιες όπως η ευπρέπεια.

Ένα ερμηνευτικό λεξικό ορίζει την "ευπρέπεια" ως: α) Το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό στη συμπεριφορά και στην ομιλία. β) Φόβος να προσβάλλεις συμβατικούς κανόνες συμπεριφοράς, γ) Οι συνήθειες και οι τρόποι συμπεριφοράς πολιτισμένης κοινωνίας. Τα άτομα που αρχίζουν να ασκούνται σε πολεμικές τέχνες είναι συνήθως νεαρά στην ηλικία και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν άγνοια για οποιονδήποτε κώδικα συμπεριφοράς διαφορετικό από αυτόν που επικρατεί στο σπίτι τους ή στο σχολείο τους. Θεωρούν ακατανόητη τη φράση του Ginchin Funakoshi ιδρυτή του Shotokan Karate-do: "Η αληθινή φύση του budo δεν βρίσκεται στη διάκριση μεταξύ νίκης και ήττας, αλλά στην τελειοποίηση του χαρακτήρα του ασκούμενου." Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο μαθητής να καταλάβει την ιδιαίτερη ιεραρχία του ντοτζο, τους ασυνήθιστους και παράξενους πολλές φορές κανόνες που είναι ουσιώδεις για την ασφαλή εκμάθηση μιας πολεμικής τέχνης, καθώς και να αναπτύξουν τον τρόπο συμπεριφοράς που οδηγεί στην σωστή ανάπτυξη της σχέσης δασκάλου και μαθητή.

Δείχνουμε στον αρχάριο μαθητή ότι αν κρατάει του ώμους του χαμηλωμένους κατά την εκτέλεση μιας γροθιάς, κάνει τη γροθιά αυτή δυνατή και μειώνει τις περιπτώσεις αυτοτραυματισμού. Οι περισσότεροι μαθητές που έρχονται στο ντότζο να μάθουν καράτε θέλουν να αποκτήσουν δυνατές γροθιές και καταλαβαίνουν ότι για να αποκτήσουν αυτή την ποιότητα πρέπει να εκτελούν γροθιές συνεχόμενα, με ασφάλεια για πολύ καιρό. Χρειάζονται τη συμβουλή του εκπαιδευτή, επειδή είναι εμφανές στην αρχή ότι ξέρει περισσότερα πάνω στην τέχνη και θέλουν να μάθουν αυτά που ξέρει. Επίσης δεν είναι πολλοί οι μαθητές που φροντίζουν να υποκλίνονται σωστά αλλά οι περισσότεροι από αυτούς καταλαβαίνουν την ανάγκη να υποκλίνονται από συνήθεια με το σωστό τρόπο και στις σωστές στιγμές. Οι μαθητές υποκλίνονται επειδή τους λέμε να το κάνουν και μόνο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα υποκλινόμενοι γίνονται δεκτικοί και αντιλαμβάνονται την καινούργια γνώση. Οι μαθητές που αρνούνται να μάθουν τον ενδεδειγμένο τρόπο συμπεριφοράς του ντότζο και ρωτούν συνέχεια γιατί πρέπει να συμπεριφέρονται έτσι μπορούν να πάρουν την εξής απάντηση: Αν δεν μπορείς να καταλάβεις τους πραγματικούς λόγους για ευπρεπή συμπεριφορά τότε προσπάθησε να καταλάβεις και να ικανοποιηθείς με τους εξής λόγους:

• Θα σε κάνει δυνατότερο μαθαίνοντας σου υπομονή και δείχνοντας σου ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο για το οποίο πρέπει να παλεύεις στην προπόνηση σου.
• Θα κάνει τη προπόνηση σου ασφαλέστερη θυμίζοντας σου συνέχεια ότι πρέπει να σέβεσαι το χώρο προπόνησης και τους συνασκουμένους σου οι οποίοι σε βοηθούν να συνεχίσεις να αναπτύσσεσαι.
• Θα πρόσκεισαι ευνοϊκά απέναντι στη δάσκαλο σου ο οποίος θα είναι θετικός
στο να σε διορθώνει και να σου δείχνει καινούριες τεχνικές.
• Θα σε αφυπνίσει με το να σε αναγκάσει να παρατηρείς τα δικά σου
συναισθήματα και συμπεριφορά, κάτι που με το πέρασμα του χρόνου θα σε οδηγήσει να αποκτήσεις μεγαλύτερη αντίληψη για το περιβάλλον σου και τους άλλους ανθρώπους.

Αυτό δε το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στην κατανόηση των πολεμικών τεχνών. Κάθε κίνηση εθιμοτυπίας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και η άσκηση στα κάτα ή στη βασική τεχνική. Στο παραδοσιακό budo η εφαρμογή ή ο σκοπός των κάτα καθόριζε την μορφή που θα έπαιρναν. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που πρέπει κάποιος να τα μαθαίνει: πολλές κινήσεις γίνονται για μυϊκή ανάπτυξη ή για την ανάπτυξη τεχνικής. Εκπαιδεύουν καθορισμένες μυϊκές ομάδες που ενεργοποιούνται σε δύσκολες μαχητικές θέσεις ή διδάσκουν στον μαθητή κάποιες φυσικές αρχές που αργότερα θα εφαρμοστούν στην προπόνηση. Η ακολουθία των κινήσεων, αν εκτελούνται σωστά, διδάσκει επίσης μαχητική μεθοδολογία και τεχνική και γυμνάζει τον μαθητή με αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας του. Η ανεπτυγμένη και σφαιρική μεθοδολογία της εκπαίδευσης του budo δίνει την ικανότητα στον ασκούμενο να αναπτύσσει πολλαπλά, τις πνευματικές και σωματικές του ικανότητες με αποτέλεσμα να είναι αφυπνισμένος απέναντι στον εαυτό του, το περιβάλλον και τους άλλους.

Η υπόκλιση λοιπόν προς τους παλαιότερους είναι ένδειξη σεβασμού προς την ιεραρχία του ντότζο. Επιτρέπει επίσης στον αρχαιότερο μαθητή για λίγο να παρατηρήσει την εμφάνιση και τη στάση μας. Μιας και όλοι που βρίσκονται παραπάνω από μας στην ιεραρχία μπορούν να μας βοηθήσουν, πρέπει να τους δίνουμε την ευκαιρία. Ελάχιστοι μαθητές αναγνωρίζουν το σωστό τρόπο να σταθούν απέναντι από τον sensei με εξαίρεση στην αρχική και τελική τελετή του μαθήματος. Παρ' όλο που οι δυτικές συνήθειες επαινούν και προτρέπουν έναν ευθύ, ανήσυχο και περίεργο μαθητή την ώρα της εκπαίδευσης, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην εκπαίδευση των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης έξω από το μάθημα ο μαθητής ποτέ δεν παίρνει το θάρρος να καθίσει ώστε να κοιτάει τον δάσκαλο ευθέως. Αυτός ή αυτή θα καθίσει όχι ακριβώς μπροστά, αλλά λίγο πλάγια, έτσι ώστε ο sensei να μπορεί να τον/την παρατηρήσει. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στον sensei να παρατηρεί το μαθητή όσον αφορά την εμφάνιση του, τη συμπεριφορά του και στάση του. Η παραδοσιακή στάση προϋποθέτει ότι ο μαθητής έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ώστε να μπορεί να υποβάλλεται σε τέτοιου είδους μεταχείριση. Αυτό είναι άλλωστε απαραίτητο ώστε να μπορεί κάποιος να γίνει καλός μαθητής.

Η υπόκλιση είναι μόνο ένας τρόπος της ευπρέπειας που λαμβάνει χώρα μέσα στο ντότζο. Υπάρχουν βέβαια πολλές πράξεις που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ευπρεπείς και πρέπει να αποφεύγονται. Το τι πρέπει και τι δεν πρέπει, δεν είναι κάτι που γράφεται, αλλά κάτι που μαθαίνεται με την προσεκτική παρατήρηση. Όλα αυτά πάντως πηγάζουν φυσικά από μια στάση ταπεινότητας και επιθυμίας για μάθηση και για θετική συμπεριφορά.

Το να είναι κάποιος καλός μαθητής θεωρείται πάντα προϋπόθεση για να γίνει ένας καλός δάσκαλος. Ένας από τους σκοπούς των πολεμικών τεχνών είναι να αναπτύξει ανθρώπους που όχι μόνο θα έχουν τη σωστή τεχνική αλλά θα μεταβιβάζουν αργότερα την ουσία και το νόημα του budo διαμέσου των λόγων και των πράξεων τους. Αφού η ταπεινότητα και η ικανότητα να βελτιώνεσαι με την πάροδο του χρόνου είναι χαρακτηριστικά του καλού μαθητή και δασκάλου, αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που παρατηρεί και προωθεί ένας δάσκαλος προς τους μαθητές.

Μερικοί μαθητές ξεχνιούνται πολλές φορές στη δίψα τους για μάθηση. Πλησιάζουν τον δάσκαλο και ζητούν να διδαχθούν καινούρια ύλη. Εκτός του ότι κάτι τέτοιο αποτελεί δείγμα κακής συμπεριφοράς, δείχνει και φτωχή κρίση, αφού ο μαθητής σπάνια έχει πράγματι εμπεδώσει την ύλη που του έχουν διδάξει στο ντότζο. Μιας και ο δάσκαλος έχει μεγαλύτερη εμπειρία, έχει την ικανότητα να δει και να αντιληφθεί τα αδύνατα σημεία του μαθητή στην τεχνική αλλά και στο χαρακτήρα, πράγμα που ο μαθητής δεν μπορεί. Για τον δάσκαλο ο μαθητής που δεν παλεύει να εμπεδώσει την ύλη που του έχει διδάξει, δείχνει αχάριστος και ανειλικρινής στην αφοσίωση του στις πολεμικές τέχνες ή ίσως αρκετά εγωιστής με αποτέλεσμα να μην συνειδητοποιεί ότι δεν έχει βελτιωθεί.

Ο πραγματικός σκοπός της εκπαίδευσης στο budo είναι να μας καλλιεργήσει αυτό που μας διακρίνει ως ανθρώπινα όντα, τον πολιτισμό μας. Budo σημαίνει: "να σταματήσεις δύο σπαθιά πριν τη σύγκρουση" και δεν είναι τελικά μια τέχνη πολέμου, αλλά μια τέχνη αποφασιστικότητας και συμβιβασμού που οδηγεί στην ένωση με τη φύση και την αρμονία, η εκπαίδευση στο budo είναι μία συνεχής άσκηση συμβιβασμού. Στη σχέση μεταξύ του uke και του tori, στην ισορροπία μεταξύ δύναμης και τεχνικής, ακόμα και στην κατανόηση των ορίων μας. Ο σωστός συμβιβασμός για μεγάλα χρονικά διαστήματα μας προπονεί στο να συνειδητοποιήσουμε την ένωση μεταξύ του σώματος μας και του πνεύματος μας, στο να ενεργούμε σύμφωνα με τις αρχές της φύσης. Δημιουργεί υγιή σχέση μεταξύ του uke και του tori, καθώς ο καθένας καταλαβαίνει τη σπουδαιότητα του άλλου στην προπόνηση, και οδηγεί στην ένωση μεταξύ μαθητή και δασκάλου. Το αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων είναι ένα αρμονικό κλίμα προπόνησης το οποίο βοηθάει τη γρήγορη και σωστή εκμάθηση και το οποίο μαθαίνει στο μαθητή να ενεργεί με τον σωστό τρόπο, στη σωστή στιγμή και στο σωστό χώρο, Αυτές είναι και οι σωστές συνθήκες για να εφαρμοστούν οι αρχές του budo. Είναι η σωστή στάση που ο μαθητής πρέπει να μεταφέρει και έξω από το ντότζο και να εναρμονίζεται με το περιβάλλον.

Η κατανόηση αυτών των ιδεών απαιτεί μεγάλο χρόνο εκπαίδευσης και μερικοί μαθητές ποτέ δεν καταλαβαίνουν ότι οι πολεμικές τέχνες είναι κάτι παραπάνω από πολεμικές κινήσεις. Ο συνεπής μαθητής που θέλει να μάθει αληθινό budo όμως, πρέπει να κάνει περισσότερα από την απλή φυσική προπόνηση στις τεχνικές και στην εφαρμογή τους. Ο μαθητής πρέπει να κάνει περισσότερα από το να περιμένει έως ότου του υποδείξουν πώς πρέπει να συμπεριφερθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αντίθετα πρέπει να προσπαθεί να συμπεριφέρεται σωστά σε όλες τις καταστάσεις και να καταλαβαίνει γιατί μερικές συμπεριφορές είναι σωστές και άλλες όχι, έως ότου η ταπεινή και βέλτιστη πράξη γίνει δεύτερη φύση του. Στο budo, η ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα ενός καλού μαθητή αντανακλούν εσωτερικά. Στου καθενός τις σκέψεις και τα αισθήματα, καθώς και εξωτερικά στη σκληρή φυσική προπόνηση. Το απρόσμενο κέρδος που αποκτά κανείς αναπτύσσοντας τη σωστή στάση και συμπεριφορά, είναι ότι στην πραγματικότητα αυτό βοηθάει στη βελτίωση της τεχνικής του, υποβάλλοντας τον νου σε θετικές σκέψεις με αποτέλεσμα να αυξάνει την αντίληψη του.

Η αυξημένη αντίληψη οδηγεί τον μαθητή στο να προπονείται καλύτερα και ασφαλέστερα έτσι ώστε τελικά να αποκτά ψυχοσωματική ισορροπία. Η ισορροπία είναι σημαντική στη φυσική τεχνική για να επιτρέψει την καθαρή και συνεχόμενη κίνηση. Η ισορροπία μεταξύ προπόνησης και ανάπαυσης προστατεύει από τραυματισμούς και η ισορροπία μεταξύ των αποτελεσματικών μαχητικών τεχνικών στις οποίες ασκούμαστε καθώς και η κατανόηση για έλεγχο και πνευματική ανάπτυξη μας επιτρέπει να ωριμάζουμε σαν πολιτισμένα μέλη της κοινωνίας μας. Αντί να ενεργούμε τυχαία ή εσκεμμένα καταστρεπτικά, μπορούμε να προσανατολίζουμε τις προσπάθειες μας σε διευθύνσεις βελτίωσης του χαρακτήρα. Το χρέος μας σαν πολίτες του κόσμου να βοηθάμε όλους τους ανθρώπους να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν, μπορεί να πραγματωθεί μέσα από την εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες και την έκφραση τους σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:20:09

Naginata….Ιαπωνική πολεμική τέχνη που παραδοσιακά χρησιμοποιούσε η τάξη των σαμουράι και κυρίως των γυναικών σαμουράι. Με μια ιστορία που κρατά το παρελθόν της βαθιά ριζωμένο εδώ και μια χιλιετία, αποτελούσε ένα από τα πιο ισχυρά όπλα απέναντι στους ιππείς και το πεζικό, την εποχή του πολέμου. Το συγκεκριμένο όπλο που χρησιμοποιείται, αποτελείται από μια μακριά ξύλινη λεπίδα μ’ ένα καμπυλωτό σπαθί στην άλλη του άκρη.
Σήμερα απευθύνεται σε όλους. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η ουσία της τέχνης αυτής, κατέστησε το ναγκινάτα ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα απέναντι στο παραδοσιακό στο σπαθί. Μάλιστα η εκτέλεση των κινήσεων της την έχουν δικαιωματικά τοποθετήσει στις πρώτες θέσεις των πιο χαρισματικών και ευέλικτων κλασσικών συστημάτων μάχης.
Ένα σύστημα που τουλάχιστον στην Ιαπωνία, επιλέγουν περισσότερο γυναίκες. Έξω όμως από την πατρίδα της τέχνης αυτής, η Ναγκινάτα βρίσκει οπαδούς στην Ευρώπη και την Αυστραλία (ασχολούνται κυρίως άνδρες) την Βόρεια και Νότια Αμερική.
Οι δάσκαλοι της αυτής της πολεμικής τέχνης, διδάσκουν ουσιαστικά σεβασμό, υπομονή, αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο. Η εκπαίδευση μέσα απ’ τις ασκήσεις καλλιεργεί την αντοχή, την ομορφιά και τη χάρη των κινήσεων ενώ χτίζει χαρακτήρα μέσα απ’ την πειθαρχία και την συγκέντρωση. Πάνω απ’ όλα όμως προετοιμάζει τον ασκούμενο ν’ αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ζωής, επενδύοντας σε έναν κώδικα ηθικής με βάση τον ιπποτισμό και τη τιμή.

Μερικά από τα στυλ που συναντά όποιος ασχολείται με την τέχνη αυτή είναι:


  • Tendo Ryu Naginata-jutsu
  • Jiki-shinkage Ryu Naginata-jutsu (στη Χαβάη)
  • Jiki-shinkage Ryu Naginata-jutsu (στην Ιαπωνία)
  • Toda-ha Buko Ryu Naginata-jutsu
  • Katori Σιντοϊσμός Ryu Naginata-jutsu & Higo Koryu Naginata-jutsu



Στις μέρες μας, η τέχνη αυτή, αναπτύσσεται υπό την σκέπη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Naginata. ( Internati/onal Naginata Federation) καθώς και της Ελληνικής Ομοσπονδίας ΚENDO, IAIDO, NAGINATA., όσο αναφορά στη χώρα μας.

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Nakayama2
Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Nakayama3
Πηγή απο http://www.mart-art.gr/frontend/article.php?aid=59&cid=41
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:23:39

Judo

"Ευγενής δρόμος" ή "Απαλή τέχνη"…αυτό σημαίνει η λέξη Τζούντο και πραγματικά είναι αυτό ακριβώς στη θεωρεία του. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το τζούντο παραμένει ο μεγαλύτερος χορηγός για τα ορφανά σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην πράξη όμως είναι ένα σπορ σκληρό και ιδιαίτερα απαιτητικό.
Πρόκειται για μια ακόμη ιαπωνική πολεμική τέχνη αλλά ταυτόχρονα και άθλημα μάχης που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αι. Πατέρας της τέχνης αυτής είναι ο Jigoro Kano,ένα πρώην αδύναμο και μικροκαμωμένο παιδί που το πείραζαν οι μεγαλύτεροι και που το 1882 αποφάσισε ν’ αλλάξει την τύχη του. Αποφάσισε ν’ αφοσιωθεί στις πολεμικές τέχνες και στις αρχές και τις τεχνικές του Jiu jutsu το οποία άρχισε να διδάσκεται στα 17 του χρονια.
Η φιλοσοφία του τζούντο είναι να χρησιμοποιεί ο ασκούμενος τη δύναμη του αντιπάλου εναντίον του. Γι αυτό και ο δημιουργός της στηρίχθηκε σε δύο λέξεις. Μέγιστη απόδοση. Βασιζόμενος σε αυτές ονόμασε την τέχνη που «γέννησε» "Kodokan Judo" και ήταν τέτοια η επιτυχία της που πολλές τέχνες στη συνέχεια αναπτύχθηκαν εξαιτίας της όπως το Sambo και το Brazilian Jiu Jitsu.
Η πορεία της ονομασίας όμως είναι μεγάλη. Αρχικά ήταν γνωστή ως Kano Jiu-Jitsu ή Kano Jiu-Do. Στη συνέχεια ονομάστηκε Kodokan Jiu-Do ή απλώς Jiu-Do ή Judo.
To τζούντο εστιάζει τη φιλοσοφία του σε τεχνικές ρίψεως (nage-waza) με το έδαφος ν’ αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα αφού εκεί πρέπει να βρεθεί ο αντίπαλος ξαπωλμένος. Οι nage-waza χωρίζονται σε δυο ομάδες τεχνικών. Στις όθριες τεχνικές και στις τεχνικές θυσίας. Οι πρώτες με τη σειρά τους χωρίζονται σε τεχνικές χεριών, γοφών και ποδιών. Οι δεύτερες, δηλαδή οι τεχνικές θυσίας, χωρίζονται σε αυτές που ο ασκούμενος πέφτει πίσω και σε αυτές που πέφτει στο πλάι . Υπάρχουν όμως και οι τεχνικές εργασίας. Αυτές χωρίζονται σε επιθέσεις που έχουν στόχο τις αρθρώσεις και σε τεχνικές στραγγαλισμoύ .
Η εκπαίδευση στο τζούντο περιλαμβάνει και ένα είδος πυγμαχίας, γνωστό ως randori, που σημαίνει ελεύθερη πρακτική. Στην πρακτική αυτή οι judoka μπορούν να επιτεθούν ο ένας στον άλλο με οποιαδήποτε τεχνική ρίψης.
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι τεχνικές που περιλαμβάνουν γροθιές και λακτίσματα. Αυτές όμως μαζί με τη χρήση μαχαιριού και σπαθιού διδάσκονται σε υψηλότερου επιπέδου judokas, απαγορεύονται όμως στους διαγωνισμούς για λόγους ασφαλείας. Επίσης για λόγους ασφαλείας κλειδώματα και τεχνικές θυσίες που μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακές επιτρέπονται ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία του ασκούμενου.
Το Jigoro Kano's Kodokan Judo είναι το πιο διαδεδομένο στυλ του judo. Πρόκειται για ενα υπο-στύλ γνωστό και ως Kosen judo, που έχει το ίδιο φάσμα τεχνικών αλλά με μεγαλύτερο φάσμα επιτρεπόμενων τεχνικών εδάφους. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα στυλ όπως το Olympic Judo, το American Combat Judo, το Judo-do , το Kawaishi-ryū jujutsu, το Kosen Judo ,το Russian Judo, το Sambo και το Brazilian jiu jιtsu, αφού όπως προαναφέραμε οι δύο τελευταίες αποτελούν τέχνες που έχουν χτιστεί επάνω στο judo.
Το επίπεδο του κάθε judoka μαρτυρούν οι ζώνες. Χωρίζονται σε βαθμούς που διδονται σε μαθητές γνωστοί ως Kyu και σε βαθμούς που δίδονται στους δασκάλους, γνωστοί ως Dan. Στις δυτικές χώρες τα χρώματα για τα Kyu είναι λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο, μπλε και καφέ.
Επίσης μπορεί να δει κανείς και την κόκκινη ζώνη που μαρτυρά ότι ένας μαθητής είναι εντελώς αρχάριος. Στην Ιαπωνία πάντως όλοι οι ενήλικές με βαθμούς Kyu φορούν λευκές ή καφέ ζώνες. Ενώ όσοι έχουν βαθμούς Dan φορούν μαύρη ζώνη. Από τα έξι μέχρι τα οκτώ dan μπορεί να φρούν εναλλακτικά κόκκινη-λευκή ζώνη, ενώ όσοι έχουν εννέα dan και πάνω φορούν μια κόκκινη ζώνη. Το πρωτόκολλο μάλιστα προβλέπει όσοι έχουν δώδεκα dan να φορούν μια διπλή σε φάρδος λευκή ζώνη, όμως μέχρι στιγμή κανείς δεν έχει ξεπεράσει τα δέκα dan.
"Εφευρέτης" του συστήματος kyu και dan ήταν επίσης ο Jigoro Kano και μάλιστα το υιοθέτησαν στη συνέχεια κι άλλες τέχνες, όπως το καράτε.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:26:41

Ju-Jutsu
Γροθιές, λακτίσματα, ρίψεις και κινήσεις που οδηγούν στο κλείδωμα του αντιπάλου κρύβουν οι τεχνικές που πρέπει να μάθουν όσοι θέλουν ν’ ασχοληθούν με το ζίου ζίτσου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύπλοκη ιαπωνική τέχνη. Σκοπός να ελεγχθεί ο «απέναντι» είτε στο έδαφος είτε σε όρθια θέση.

Την τέχνη αυτή αγαπούσαν ιδιαίτερα οι σαμουράι ενώ μιλάμε για την πιο παλιά μαζί με το σούμο τέχνη της Ιαπωνίας. Πάνω από 2.500 χρόνια.

Οι πρώτοι λοιπόν που επιδόθηκαν στη μορφή αυτή μάχης είναι οι BUSHI της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Δηλαδή όπως προαναφέραμε οι σαμουράι πολεμιστές. Την έμαθαν και την προχώρησαν σε τέτοιο στάδιο που έφτασε στο σημείο ν’ αποτελεί τη βάση για πολλές άλλες πολεμικές τέχνες. Κάποιες από αυτές είναι το Αικίντο, το Kenpo και του Τζούντο.
Αρχή της πολεμικής αυτής τέχνης είναι η υπεράσπιση της τιμής. Ο «πολεμιστής» οφείλει να προστατεύσει εκτός απ’ τη ζωή του και την οικογένειά του. Κι αυτό μαθαίνει να κάνει και ο ασκούμενος. Να σέβεται ουσιαστικά τη ζωή των συνανθρώπων του, να έχει αυτοπεποίθηση, να συγκρατεί την οργή του και να μην γίνεται επιθετικός χωρίς λόγο.
Το ζίου ζίτσου θεωρήθηκε επίσημα άθλημα για πρώτη φορά, το 1996 κι αυτό χάρη στην αποφασιστικότητα της Γαλλικής ομοσπονδίας του τζούντο, η οποία και διοργάνωσε τους πρώτους παγκόσμιους αγώνες ζίου ζίτσου στη Γαλλία.
Οι αγώνες αχωρίζονται σε δυο μέρη. Σε μάχης και τεχνικής. Οι πρώτοι κατηγοριοποιούνται βάση βάρους. Πρόκειται για αγώνες που αποτελούνται από δυο γύρους των δύο λεπτών. Βάση του κανονισμού επιτρέπονται κυκλικά χτυπήματα στο πρόσωπο , τα ίσια χτυπήματα στο σώμα, είναι αντικανονικό όμως να επιδιώξεις να χάσει ο αντίπαλός σου τις αισθήσεις του.
Στους αγώνες τεχνικής κερδίζει όποιος καταφέρει να ξεχωρίσει ακριβώς σε αυτό που λέει και ο τίτλος. Στις τεχνικές. Επίθεσης που αποτελούνται από 20 είδη και 12 τεχνικές αυτοάμυνας. Σε αυτούς τους αγώνες παίρνουν μέρος ζευγάρια. (Μεικτά, γυναίκα με γυναίκα και άνδρας με άνδρα.) Όσο για την αυτοάμυνα, προβλέπεται η χρήση μαχαιριού ή μπαστουνιού. Επίσης επιτρέπεται το πιάσιμο των χεριών και τα χτυπήματα με τα χέρια και τα πόδια.
Σύμφωνα με τους ειδήμονες υπάρχουν τέσσερις «σχολές» ζίου ζίτσου. Τέσσερα είδη. Το κλασσικό, το σύγχρονο, της περιόδου Edo(1603-1868) και το ξένο. Αυτό δηλαδή που έχουν αναπτύξει οι ξένοι κι όχι οι Ιάπωνες.
Το καλό με το συγκεκριμένο άθλημα είναι ότι μπορεί ν’ ασχοληθεί οποιοσδήποτε το αποφασίσει. Δεν χρειάζεται να διαθέτει ιδιαίτερες φυσικές ικανότητες, αρκεί να το θέλει πραγματικά.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:29:39

Kobudο

Οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες διαχωρίζονται στις gendai budo (μοντέρνες) και koryu budo ή kobudo (δηλαδή αρχαίες). Οι πρώτες αναφέρονται στις τέχνες που δημιουργήθηκαν μετά το 1868, μια εποχή εκσυγχρονισμού για την Ιαπωνία ενώ οι δεύτερες αναφέρονται στα συστήματα πριν απ’ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η λέξη από μόνη της χωρίζεται στο ko δηλαδή αρχαίο και στο budo, δηλαδή πολεμική τέχνη ή μονοπάτι ή τρόπος. Αρχαίο πολεμικό μονοπάτι λοιπόν…

Τα στυλ που συναντά κανείς σε αυτήν την τέχνη ακολουθούν τις παραδόσεις που αναπτύχθηκαν τ’ αρχαία χρόνια. Σύμμαχοι είναι και μια σειρά όπλων όπως: Bo (κοντάρι), Kama (δρεπάνια), Tonfa, Nunchaku, Sai, αλλά και άλλα είδους όπλα όπως Naginata (δόρυ με πελέκι), Kusari-Gama (δρεπάνι και αλυσίδα), shuriken (ρίψεις λεπίδων) κ.α.
Το Kobudo-Ryu, δηλαδή το αρχαίο στυλk δεν συμφωνούν με το σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης Kyu – Dan. Στη συγκεκριμένη τέχνη ο διαχωρισμός γίνεται διαφορετικά. Οι αρχάριοι ξεκινούν με το Sho-den (εισαγωγικό επίπεδο), προχωρούν στο chu-den (μεσαίο επίπεδο), στο oku-den (προχωρημένο επίπεδο σπουδών) και όλ’ αυτά πιστοποιούνται με το menkyo kaiden (πιστοποιητικό μαεστρίας).

Επιπλέον πολλά στυλ kobudo επιλέγουν να διατηρούν μια μυστικότητα για τις μεθόδους τους, γι αυτό και δέχονται μαθητές μετά από παρότρυνση κάποιου άλλου
-εγγυημένου προσώπου- για τον καινούριο μαθητή.

Τη μοντέρνα μορφή του kobudo την οφείλουμε σ’ αυτό το πρόσωπο. Ο Σινκο Ματαγιοσι, γόνος πλούσιας οικογένειας, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και μάλιστα ήταν το τρίτο και μοναδικό παιδί της οικογένειας που αποφάσισε κάτι τέτοιο. Μεγάλωσε στην Οκινάουα κι εκεί εκπαιδεύτηκε από τα 10 του χρόνια, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να ταξιδέψει στην Κίνα και την Ιαπωνία. Τα χρόνια της περιπλάνησής του εκπαιδεύτηκε στην ιππασία, το λάσο, τα θεραπευτικά βότανα, την πυγμαχια των σαολίν αλλά και στη χρήση όπλων.

Η πρώτη επίδειξη έγινε το 1915 στο κέντρο της Ιαπωνίας και παραμένει μέχρι σήμερα ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την ιστορία της τέχνης. Μερικά χρόνια αργότερα το 1935 ο Ματαγιόσι επέτστρεψε στην Οκινάουα κι εκεί "σύστησε" πολλά από τα όπλα αλλά και τις φόρμες που είχε αναπτύξει. Την τέχνη την ονόμασε Matayoshi Kobudo και χάρη σ’ αυτό κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής μέχρι και το 1947 οπότε και πέθανε . Η τέχνη όμως έζησε μέσα απ΄’ τους μαθητές και το γιο του.


Ο Shinpo Matayoshi (1922-1997) ήταν ο άνθρωπος που ένοιωσε την απειλή απ’ το καράτε που απλωνόταν εντός και εκτός συνόρων κι έτσι αποφάσισε να κάνει την πρώτη σχολή kobudo το 1960 στην πόλη Naha. Δέκα χρόνια μετά ίδρυσε την Ομοσπονδία kobudo της Οκινάουα και μέχρι και το 1997, οπου και πέθανε, ήταν ο τεχνικός σύμβουλος για όλα τα στυλ Kobudo που αναπτύχθηκαν όλ΄αυτά τα χρόνια.

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Kobudo
Shinko Matayoshi (1888-1947)
Πηγή απο http://www.mart-art.gr/frontend/article.php?aid=75&cid=41
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:32:06

Ninjutsu ή Ninpo. Σε αυτήν την μορφή ιαπωνικής πολεμικής τέχνης το μυστικό είναι η στρατηγική, οι τακτικές που πρέπει να μάθει ασκούμενος και η ασυμβίβαστη μέθοδος στην οποία εξασκούνταν οι shinobi , γνωστοί και ως ninja. Αρχικά μάλιστα εξασκούνταν κρυφά αφού κανείς, εκτός απ’ τους νίντζα, δεν γνώριζε για την ανάπτυξη αυτής της τέχνης.

Το ninjutsu ,ηλικίας 800 ετών, στηρίζει την ερμηνεία του στα ιδεογράμματα που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ιάπωνες. Το "nin" αποτελείται από δύο γράμματα. Το "ha" που σημαίνει η άκρη του σπαθιού ενώ το "kokoro" που σημαίνει καρδιά ή ψυχή. Μαζί και τα δύο ερμηνεύονται ως μυστικότητα, υπομονή, ενθάρρυνση. Jutsu, σημαίνει τέχνη ή τεχνική.

Ποια είναι όμως η ιστορία της τέχνης αυτής; Ο θρύλος θέλει το ninjutsu ν΄ αναπτύσσεται από τους νίντζα σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν τις δύσκολες εποχές των πολιτικών αναταραχών στην Ιαπωνία. Τότε που οι σαμουράι θεωρούνταν επίγειοι Θεοί. Έτσι οι μέθοδοι που τελειοποίησαν οι «πατέρες» της τέχνης, οι οποίοι μάλιστα φρόντιζαν να εξωθούν τους εαυτούς τους στα άκρα, είναι συγκέντρωση πληροφοριών και τεχνικές αποφυγής εντοπισμού, μεταμφίεση, απόδραση, κρυφτό, παρασκευή εκρηκτικών και δηλητήριου καθώς και τοξοβολία.

Μάλιστα λέγεται ότι η τέχνη αυτή βασίστηκε σ’ ένα Κινεζικό στρατιωτικό έγγραφο, γραμμένο απ’ τον στρατηγό Sun Tzu και το οποίο ονόμαζε η Τέχνη του Πολέμου. Γι αυτό και ικανότητες που έχουν σχέση με την κατασκοπεία και τις πολιτικές απόπειρες δολοφονίας, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες την εποχή που κυριαρχούσε η φεουδαρχία στην Ιαπωνία.

Στη συγκεκριμένη τέχνη 18 ικανότητες, 18 τομείς εκπαίδευσης αποτελούν τον οδηγό των αρχών πάνω στις οποίες βασίζεται η επιτυχία.

Seishin-teki kyōkō (πνευματική λεπτότητα, ευγένεια)
Taijutsu (άοπλη μορφή μάχης)
Kenjutsu (μάχη με σπαθί)
Bōjutsu (μάχη με ραβδί)
Shurikenjutsu (εκτόξευση αστεριών)
Sōjutsu (μάχη με λόγχη)
Naginatajutsu ( μάχη με naginata, ειδικό ξίφος)
Kusarigamajutsu (μάχη με kusarigama)
Kayakujutsu ( εκρηκτικά)
Hensōjutsu (μεταμφίεση)
Shinobi-iri (μέθοδοι αθόρυβων εισβολών)
Bajutsu ( ιππευτική δεινότητα)
Sui-ren (εκπαίδευση στο νερό)
Bōryaku (μέθοδοι τακτικής)
Chōhō (κατασκοπεία)
Intonjutsu (τεχνικές απόδρασης)
Tenmon (μετεωρολογία)
Chi-mon (γεωγραφία)

Για να καταφέρει όμως κάποιος να διακριθεί σε όλ’ αυτά ήταν σημαντικό η εκπαίδευση να ξεκινά σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα του βήματα. Από μωρό δηλαδή. Μέσα από παιχνίδια που σχεδιάστηκαν ειδικά γι αυτό το σκοπό, τα παιδιά απ’ τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους, μάθαιναν άοπλη μάχη, ξιφασκία, καμουφλάζ, αποδράσεις και άλλα.

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές σχολές ninjutsu. Η Νεοninja για παράδειγμα, είναι ένας όρος που αναφέρεται στις μοντέρνες σχολές που ισχυρίζονται ότι διδάσκουν στοιχεία ίδια με αυτά που δίδασκαν και οι νίντζα της Ιαπωνίας.
Πηγή απο http://www.mart-art.gr/frontend/article.php?aid=71&cid=41
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:34:47

Kendo
Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Kendo1Φόβος, αμφιβολία, έκπληξη και σύγχυση. Αυτά είναι τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει ένας kendoka. Τα 4 δηλητήρια του kendo -όπως τ’ αποκαλούν- δίνουν το στίγμα μιας ακόμη ιαπωνικής πολεμικής τέχνης. Επιθετικό, με γρήγορα και άμεσα χτυπήματα, δυναμικό και με κραυγές που βοηθούν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα… Το Kendo έχει μακρόχρονη ιστορία όσο και οι σαμουράι που έχουν γίνει ταυτόσημοι με την Ιαπωνική παράδοση. Πρόκειται για μια πολεμική τέχνη που απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συγχρονισμό, ευκινησία και άποψη απ’ τον ασκούμενο που πρέπει να μάθει ν’ αντιδρά άμεσα στα ερεθίσματα γύρω του. Άλλωστε η ονομασία τα λέει όλα… Ken , σημαίνει ξίφος και do, σημαίνει δρόμος.
Λέγεται ότι η τέχνη αυτή έχει τις ρίζες της στο kenjutsu. Μια αρχαία πολεμική τέχνη που δημιουργήθηκε πολύ πριν το 1590 με έντονα τα φιλοσοφικά χαρακτηριστικά. Το kendo όμως έγινε πιο μοντέρνο, πιο «αθλητικό» αν και εξακολουθεί να διατηρεί τις ίδιες παραδοσιακές αξίες. Αναπόσπαστο κομμάτι του kendo είναι η πανοπλία και το ξίφος, που είναι φτιαγμένο από τέσσερα τμήματα του μπαμπού.
Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Kendo3
Στόχος όλων όσων ασχολούνται με το kendo, είναι ν’ αναπτύξουν τη διαίσθησή τους, την ταχύτητα και την επιδεξιότητά του στις τεχνικές. Η επιτυχία , ο ανταγωνισμός και η πρωτιά δεν είναι κομμάτι της φιλοσοφίας αυτής της τέχνης. Πιο σημαντικό είναι να μάθει ο αθλούμενος να εργάζεται σκληρά για να εντρυφήσει σωστά στο τεχνικό της μέρος και φυσικά να εξοικειωθεί με την πανοπλία.

Καθοριστικά χρόνια για την εξέλιξη της τέχνης αυτής είναι η Edo εποχή, οπότε και αναπτύχθηκε μέσα από μια σειρά άλλων πολεμικών τεχνών που αποτέλεσαν τη βάση. Καθοριστική όμως ήταν και μια προσωπικότητα. Ο Chiba Shusaku που γνώριζε πολύ καλά τη “Nakanishi Ha Itto Ryu”. Ο Chiba μελέτησε και έβαλε σε σειρά τις τεχνικές του τεχνικές του Kendo με την ονομασία “68 te”. Σκοπός του ήταν να γίνουν πιο εύκολες για τον κόσμο. Και τα κατάφερε. Οι τεχνικές αυτές αποτέλεσαν την βάση για το σημερινό Kendo.

Σήμερα η εκπαίδευση χωρίζεται σε τρία στάδια…
Το δρόμο του ξίφους : ο ασκούμενος μαθαίνει να κόβει με το ξίφος και είναι υποχρεωμένος να βρίσκει την κατάλληλη στιγμή για να το κάνει.
Το δρόμο του σώματος : εδώ ο ασκούμενος μαθαίνει να κρατά το ξίφος αλλά και να κρατά την απαραίτητη απόσταση με τον αντίπαλό του.
Το δρόμο του μυαλού: εδώ ισχύει αυτό που προαναφέραμε. Σκληρή εξάσκηση για τη σωστή πνευματική στάση απέναντι στη ζωή και τους πειρασμούς.

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Kendo2Οι πρώτες σχολές δημιουργήθηκαν το 1912. Μερικά χρόνια μετά, περίπου είκοσι, η τέχνη αυτή άρχισε να διδάσκεται και στα σχολεία. Από τότε και μέχρι σήμερα οι δάσκαλοι του kendo δεν ξεχνούν ένα πράγμα. Να διδάξουν στους μαθητές τους ηθικές αξίες, πειθαρχεία και αυτοέλεγχο. Άλλωστε το ρητό όσων ασχολούνται είναι ότι το kendo δεν είναι αθλητισμός που κάποιος ασχολείται για μερικά χρόνια. Είναι μάθημα που παίρνει κάποιος για όλη του τη ζωή!

Σήμερα το άθλημα εκπροσωπείται απ’ την International Kendo Federation ενώ όσο αναφορά στη χώρα μας εκπροσωπείται απ’ την Ελληνική Ομοσπονδία Kendo Iaido Naginata.
Πηγή απο
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:36:25

Iaido
Iaido…"Η τέχνη του τραβήγματος του σπαθιού". Μια ακόμη ιαπωνική πολεμική τέχνη αυτοάμυνας. Στo Iaido ο ασκούμενος μαθαίνει πώς να αντιδρά σε κλάσματα δευτερολέπτου, όταν του επιτίθεται ένας ή περισσότεροι αντίπαλοι και μάλιστα ένοπλοι με ξίφος, γιατί αυτή είναι η λογική του Iaido. Η ευρύτερη ερμηνεία που δίδεται στην τέχνη, είναι να ζεις σε αρμονία με το σύμπαν. Κυριολεκτικά σημαίνει "Η τέχνη του να προσαρμόζεσαι σε όλες τις καταστάσεις της ζωής".

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... IAIDO1
Πατέρας της τέχνης, θεωρείται ο Hayashizaki Jinsuke Shigenobu, (1542-1621) ο οποίος, μελέτησε και ανέπτυξε την τέχνη που αρχικά ονόμασε Muso shiden jushin ryu batto jutsu. Στη συνέχεια όμως ακολούθησαν κι άλλες ονομασίες. batto jutsu, saya-no-uchi, και nuki-uchi. Τη δεκαετία του ‘30 όμως τα «βαφτίσια» που έγιναν απ’ τον Nakayama Hakudo, (1873-1958) ήταν οριστικά. Iaido! Μάλιστα ο Hakudo, το συνέδεσε άρρηκτα με το Kendo. Είπε ότι οι δύο αυτές τέχνες είναι σαν τα φτερά ενός πουλιού. Αν λείπει το ένα απ’ τα δύο δεν μπορεί να πετάξει. Αναλόγως αν λείπει μια από τις δύο τέχνες, η επίτευξη της τελειότητας είναι απραγματοποίητη!
Στην τέχνη αυτή, η φυσική επαφή είναι περιορισμένη. Οι ασκούμενοι επιδίδονται στα κάτα, στις τεχνικές, τις περισσότερες φορές χωρίς πραγματικούς αλλά φαντστικούς αντιπάλους. Σκοπός του iaido είναι όχι τόσο να μάθει κανείς να χρησιμοποιεί το ξίφος αλλά ν’ αντιμετωπίζει τον εαυτό του. Να εξασκείται πνευματικά.
Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... IAIDO2
Ωστόσο το Iaido είναι η τέχνη του κοψίματος. Καθισμένος, όρθιος ή περπατώντας ο ασκούμενος πρέπει να μάθει να αμύνεται σε μια επίθεση απ’ ολες τις πλευρές. Πρέπει να περιμένει και ν’ αντιμετωπίσει την απειλή.

Το lai μαθαίνει τον αθλούμενο να υπολογίζει και να λαμβάνει υπόψην του την απόσταση ανάμεσα στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο. Επίσης τον μαθαίνει να πιάνει σωστά τη λαβή του ξίφους και να μετρά σωστά την γραμμή του κοψίματος του σπαθιού. Βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης είναι και η ψυχολογία του αντιπάλου. Ο εχθρός μπορεί να κατατροπωθεί μέσα απ’ το πνεύμα που αναπτύσσει κανείς στο lai. Και σε αυτήν την τέχνη, απώτερος σκοπός είναι να νικήσει κανείς τον εχθρό που κρύβει μέσα του.
H τέχνη του iaido χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Πώς να τραβάς το σπαθί, δηλαδή την ξιφούλκιση, δεύτερον πώς να κόβεις τον εχθρό, πώς να καθαρίζεις την λεπίδα και πώς να επαναφέρεις το σπαθί στη θήκη του.
Ανα τους αιώνες οι οπαδοί ήταν πολλοί κι οι σχολές ακόμη περισσότερες. Muso Jikiden Eishin Ryu, Shinkage Ryu, Tamiya Ryu, Muso Shinden Ryu, Mugai Ryu, Hoki Ryu, Suio Ryu . Όλες υπακούουν σε μια γενικότερη ονομασία. Κoryu. Μια λέξη που χαρακτηρίζει τις παλαιές σχολές ιαπωνικών τεχνών .
Στην Ελλάδα η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το άθλημα είναι η Ε.Ο.Κ.Ι.Ν. (Ελληνική Ομοσπονδία Kendo Iaido Naginata) η οποία είναι αναγνωρισμένη απ’ τη European Kendo Federation κι απ’ την Ιαπωνική Ομοσπονδία Ζ.Ν.Κ.R. (Zen Nihon Kendo Renmei).
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:39:08

Jodo

". . .Συγκεντρώσου ώστε να γίνεις ένας άνθρωπος που δεν θα προκαλεί τραυματισμούς στους άλλους. Στην καρδιά του Jo υπάρχει ένα βέλος."
Πηγή απο http://www.mart-art.gr/frontend/article.php?aid=73&cid=41


Έχει επεξεργασθεί από τον/την ilia στις Σαβ 19 Μαρ - 0:41:36, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:40:40

Kyudo
Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Kyudo1O δρόμος του τόξου… Πρόκειται ίσως για την πιο ξεκάθαρη πολεμική τέχνη απ’ όλες. Το ιαπωνικό τόξο, αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης αυτής, στο παρελθόν το χρησιμοποιούσαν για να βρουν τροφή και ν’ αμυνθούν σε περιόδους πολέμου. Το χρησιμοποιούσαν επίσης σε διαγωνισμούς κι εκδηλώσεις δεξιοτήτων.

Σήμερα το τόξο που χρησιμοποιείται είναι περίπου δύο μέτρα, ενώ οι στόχοι βρίσκονται σε απόσταση 28-60 μέτρων.

Η αρχική ονομασία της ιαπωνικής τοξοβολίας ήταν kyujutsu. Από τότε μέχρι σήμερα όμως πολλά άλλαξαν. Το τόξο έπαψε ν’ αποτελεί όπλο και στις μέρες μας, στο σύγχρονο kyudo, χρησιμοποιείται ως μέσο εκπαίδευσης για μια τέχνη που σου μαθαίνει ν’ αναπτύσσεις τις ηθικές και πνευματικές αξίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ουσία της τέχνης είναι συνώνυμη, όπως λέγεται, με την αναζήτηση της αλήθειας , την καλοσύνη και την ομορφιά.
Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Kyudo2
Η Αλήθεια εκφράζεται μέσα απ’ την εκτόξευση του βέλους. Εκεί τρία στοιχεία, της συμπεριφοράς, της κίνησης και της τεχνικής ενώνονται και φτάνουν σε μια κατάσταση απόλυτης αρμονίας. Πραγματική βολή όμως δεν θεωρείται αυτή που θα πετύχει το κέντρο του στόχου, αλλά αυτή που ήδη ήταν κομμάτι του στόχου πριν ακόμα την απελευθέρωσή του.
Η Καλοσύνη περιλαμβάνεται στις αξίες που διδάσκονται κατά την εκπαίδευση. Ευγένεια, συμπόνοια, ηθική Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Su_kyudo_1_και άμυνα όχι επίθεση. Στην τέχνη αυτή η καλοσύνη εκφράζεται μέσα από την καλή συμπεριφορά σε οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να βρεθεί ο τοξοβόλος. Καλός μαχητής λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί μόνον εκείνος που θα διατηρήσει τη ψυχραιμία του κυρίως σε καταστάσεις έντονου άγχους και μάχης.

Η Ομορφιά ενισχύει τη χαρά για ζωή και τονώνει το πνεύμα. Στη ιαπωνική τέχνη kyudo, η αλήθεια και η καλοσύνη, αποτελούν τα χαρακτηριστικά της ομορφιάς. Αυτή όμως μπορεί να βρεθεί και στη χάρη του ιαπωνικού τόξου, στην παραδοσιακή ενδυμασία που φορούν οι τοξοβόλοι αλλά και στην εκλεπτυσμένη εθιμοτυπία που περιβάλλει την τελετή του kyudo.

Σήμερα το kyudo είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Διδάσκεται σε σχολές (kyudoho), στα σχολεία και σε πολιτιστικά κέντρα.

Πηγή απο http://www.mart-art.gr/frontend/article.php?aid=52&cid=41
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΣαβ 19 Μαρ - 0:42:58

Sumo

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Sumo
Εικόνα του 1861 που απεικονίζει έναν παλαιστή του σούμο να απωθεί έναν ξένο άνδρα.
2.500 χρόνια πριν. Τότε γράφτηκε η ιστορία των ιαπωνικών νησιών, τότε και η ιστορία του σούμο. Οι θεοί Τεκιμινακάτα και Τακεμιζακούτσι αναμετρήθηκαν σ’ έναν ανεπανάληπτο αγώνα στις ακτές του Σμιάνε Κεν. Ο πρώτος θεός έχασε κι ο Τακεμιζακούτσι με τον ιαπωνικό λαό, πήρε τον έλεγχο του αρχιπελάγους .
Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική ιαπωνική μορφή μάχης. Μια τέχνη που έχει καταφέρει να γράψει με ανεξίτηλο μελάνι στιγμές που έχουν σημαδέψει την πορεία της χώρας και που οι Ιάπωνες την θεωρούν αν και «υπερήλικη», μοντέρνα μορφή τέχνης.
Αρχικά ήταν μια αγροτική τελετουργία. Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως μια μεγαλύτερη τελετή που οι άνθρωποι προσεύχονταν για την ειρήνη και την καρποφορία της τοπικής κοινωνίας. Ενώ κατέληξε να θεωρηθεί πολεμική τέχνη με κανόνες και τεχνικές, απ’ τον αυτοκράτορα Σαγκα.

Η τέχνη αυτή χωρίζεται σε έξι επίπεδα. Από το ανώτερο στο χαμηλότερο έχουν ως εξής…makuuchi (εδώ υπάρχουν το πολύ 42 παλαιστές), jūryō ( με 28 παλαιστές), makushita (120 παλαιστές), sandanme ( 200 παλαιστές), jonidan (230 παλαιστές) και jonokuchi (ακριβώς 80 παλαιστές).
Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτόν που θέλει να θεωρείται πραγματικά επαγγελματίας του είδους είναι το πάχος. Ο κάθε αθλητής πρέπει να ξεπερνά τα 150 κιλά. Βάρος που «κερδίζουν» με μια ιδιαίτερη δίαιτα που απαιτεί…πολύ, πολύ φαγητό!
Στην Ιαπωνία υπάρχουν περίπου 700 επαγγελματίες και μόλις 54 σχολές σούμο ή αλλιώς χέγια. Εκεί ενήλικες αλλά και ανήλικα αγόρια ζουν όλοι μαζί σαν μια οικογένεια και εκπαιδεύονται με σκοπό να κερδίσουν την ανώτατη τιμή. Το Κύπελλο του Αυτοκράτορα και τον τίτλο του «γιοκοσούνα» δηλαδή του πρωταθλητή. Έναν τίτλο που κατέχουν περίπου 80 άτομα όλα κι όλα, στις μέρες μας κι ο οποίος διατηρείται για ένα χρόνο κάθε φορά.

Χώρος της αναμέτρησης είναι το ντόχιο, δηλαδή το ρίγνκ που γνωρίζουμε εμείς και το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα. Οι παλαιστές ντυμένοι λιτά με το λευκό πανί που ζυγίζει 13 κιλά, δεν φέρουν τίποτα επάνω τους. Μοναδικό χαρακτηριστικό που μαρτυρά τη δύναμή τους είναι οι πλεξούδες τους. Αυτές δείχνουν ότι είναι αήττητοι.

Ο αγώνας που συνήθως δεν ξεπερνά τα τρία με τέσσερα λεπτά, διεξάγεται στο ρίνγκ που σκεπάζεται με αλάτι. Κατά τη διάρκεια του έχουν δικαίωμα για ένα διάλειμμα για νερό (mizu-iri), στη συνέχεια του οποίου ξεκινούν ακριβώς απ’ το σημείο που έμειναν κι ένα δεύτερο διάλειμμα ύστερα απ’ το οποίο ξεκινούν πάλι απ’ την αρχή.

Οι κινήσεις που επιτρέπονται χωρίζονται σε 70 τεχνικές ρίψεως καθώς και τα χαστούκια κι οι τρικλοποδιές .Όσο γι αυτά που δεν επιτρέπονται και που οδηγούν στην ήττα, είναι οι αντικανονικές τεχνικές και χαρακτηριστικότερο όλων είναι το τράβηγμα των μαλλιών. Το μυστικό δε της επιτυχίας; Το κέντρο βάρους. Ο αθλητής που θέλει να κερδίσει θα πρέπει να το διατηρεί χαμηλό ώστε να μην πέσει , να μην βγει έξω απ’ τον κύκλο ή να μην ακουμπήσει κάποιο μέλος του σώματός του στο ντόχιο, γιατί τότε θα χάσει. Σημαντικό είναι επίσης η ευκινησία παρά τα πολλά κιλά του εκάστοτε αθλητή.

Η προπόνηση είναι ιδιαίτερα σκληρή. Η μέρα –κυρίως για τους νέους των σχολών- ξεκινά στις πέντε τα ξημερώματα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολλές δουλειές και κυρίως μαγείρεμα γιατί αυτό οφείλει να το γνωρίζει ένας παλαιστής του σούμο!

Σήμερα το επαγγελματικό σούμο διοργανώνεται από τον Ιαπωνικό οργανισμό σούμο. Τα μέλη του αποκαλούνται oyakata, ογιακάτα και είναι όλα πρώην παλαιστές. Μάλιστα είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που έχουν το δικαίωμα να εκπαιδεύουν νέους αθλητές.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
angels1

angels1


Ημερομηνία εγγραφής : 07/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1252

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΔευ 10 Οκτ - 1:28:12

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287 Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 1422432287
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
angels1

angels1


Ημερομηνία εγγραφής : 07/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1252

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΔευ 10 Οκτ - 1:30:37

Ιλια έχει πολλά βιντεάκια στο you tube ριξε μια ματια...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....   Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... Icon_minitimeΔευ 10 Οκτ - 18:46:45

Ευχαριστώ αγγελάκι μου Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες.... 2986840390
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Δωμάτιο για τα νεύρα...πολεμικές τέχνες....
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Δωμάτιο σκέψης....το μαύρο δωμάτιο...
» Ιαπωνικές εκδηλώσεις και τέχνες
» Δωμάτιο Πανικού
» Το δωματιό μου ....η μουσική μου!
» Στο μυστικό μου δωμάτιο.

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου... :: ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ :: ILIA-
Μετάβαση σε: