This license lets you to remix, tweak, and build upon ChartsBin.com work non-commercially, as long as you credit this page and license your new creations under the identical terms. Tί μετράει τούτο το ρολόι;
Το “ρολόι του χρέους” (
debt clock) αποτελεί μία επινόηση του αμερικανού Seymour Durs, ο οποίος, το 1989 δημιούργησε μία μεγάλη ηλεκτρονική κατασκευή συνεχούς μεταβαλλόμενης απεικόνισης του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, κοντά στην Times Square της Νέας Υόρκης.
Από τότε, έχουν κατασκευασθεί πολλά παρόμοια “ρολόγια”, τόσο για το χρέος των ΗΠΑ, όσο και για το χρέος άλλων χωρών.
Το “ρολόι χρέους” που φιλοξενεί το
eurocapital.gr (στο δεξί μέρος της κεντρικής σελίδας), αποτελεί την πρώτη κατασκευή διαρκούς παρακολούθησης του χρέους σε ελληνικό site.
Το “ρολόι του χρέους”
δε συνιστά έναν επιστημονικό τρόπο στιγμιαίου και διαρκούς υπολογισμού. Η παρατηρούμενη μεταβολή
βασίζεται στην πρόβλεψη που έχει γίνει για την εξέλιξή του σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον. (Ανάλογα με τα στοιχεία που είναι κάθε φορά διαθέσιμα, αναπροσαρμόζονται και οι προβλέψεις και συνεπώς και η ταχύτητα μεταβολής του).
Όμως, έχει μία πολύ σημαντική χρησιμότητα:
Βοηθά στη συνειδητοποίηση του μεγέθους του χρέους και κυρίως, της δυναμικής της εξέλιξής του. Μέσα από την
παρατήρησή του, πέρα από τον αρχικό εντυπωσιασμό, γινόμαστε περισσότερο
ευαίσθητοι απέναντι στο σοβαρό πρόβλημα που βιώνει σήμερα η χώρα και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το μέγεθος των προσπαθειών που θα πρέπει να γίνουν.
Το χρέος που απεικονίζεται στο “ρολόι” είναι χρήματα που θα τα πληρώσουμε εμείς. Μέσα από αυξημένη φορολογία, μέσα από
λιγότερες κρατικές δαπάνες και επενδύσεις. Και συνεπώς μας ενδιαφέρει
άμεσα.
Αυτό, μας κάνει (μας κάνει;) περισσότερο ευαίσθητους απέναντι στο ζήτημα της
σπατάλης του δημόσιου τομέα. Και μας οδηγεί -ή θα πρέπει να μας οδηγεί- στη διάθεση της αντίδρασης και της διαμαρτυρίας. Και στην απαίτηση από την εκάστοτε Κυβέρνηση να σέβεται περισσότερο τα χρήματά μας και να τα διαχειρίζεται με μεγαλύτερη σύνεση. (και όχι μόνο δικά μας)
Και τώρα ας συνεχίσουμε ... κυρίως για τον τομέα του "δεν είναι δικά μας".
Ζούμε σε μία κοινωνία -κράτος της οποίας ισοδύναμο είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ και όχι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και εκπρόσωποι αυτού είναι 5"σοφοί" τεχνοκράτες= τραπεζίτες και όχι ανθρωποσοφιστές.
Κατά συνέπεια, όσα νομίσματα και να αλλάξουν = το χρέος θα παραμένει.
Αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις , αυτή του δανείου και αυτή της επιδότησης-επιχορήγησης, η πρώτη επιλογή απέναντι στο χρέος είναι πιο τίμια, γιατί το ποσό πρέπει να επιστραφεί , ενώ στην δεύτερη το ποσό προσαυξάνεται στο χρέος και ποτέ δεν επιστρέφεται.
Οι άνθρωποι όταν πλάθουν μία κατάσταση που αφορά τα Κοινά, αποσκοπούν στο προσωπικό κέρδος με όσο το δυνατόν λιγότερη εκπόνηση.ΓΙΑ ΑΥΤΟ...ΕΙΜΑΙ και ΑΡΝΙ και ΛΥΚΟΣ
μα πάνω απ΄όλα
ΑΝΘΡΩΠΟΣ
που ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ και ΑΓΑΠΑ ΕΥΑΤΟΝ
ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΡΚΩΣ και ΣΤΙΓΜΙΑΙΩΣ
τις ΕΠΙ ΤΑΓΕΣ που ΕΚ ΔΙΔΕΙ
ΕΙΤΕ ως αρνί
ΕΙΤΕ ως λύκος...ΑΚΥΡΩΣΗgood duck