aoratos naos - Aιθηρόη
O «μαγικός» αριθμός 4
Μέσα στην πολυπλοκότητα και την χαοτική κατάσταση που φαίνεται να χαρακτηρίζει τη δομή και τη λειτουργία του Σύμπαντος, ο ανθρώπινος νους, προσπαθώντας να βάλει μια τάξη, έχει
ανακαλύψει κάποιες μαθηματικές αρμονίες που διέπουν το Σύμπαν.
Έτσι ο νους βάζει τάξη στο χάος και κατανοεί τη φύση.
Έτσι τα τελευταία χρόνια, η σύγχρονη επιστήμη, μέσω της παρατήρησης της προσπαθώντας να κατανοήσει το «ακατανόητο». Μια τέτοια μελέτη δείχνει ότι οι βιολογικοί οργανισμοί και η ανάπτυξή τους βασίζεται κατά πολύ στον αριθμό 4.
Ο ρόλος του αριθμού 4, είναι φανερός στη φύση και είχε επισημανθεί και στην αρχαιότητα. Το έτος διαιρείται σε 4 εποχές, 4 είναι τα σημεία του ορίζοντα, 4 είναι οι φάσεις της Σελήνης, ενώ 4 ήταν και τα στοιχεία της φύσης όπως τα έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες (και όχι μόνο): Γη, Νερό, Αέρας και Φωτιά.
Επιστρέφοντας στη σύγχρονη εποχή, ο Geoffrey West, ερευνητής του επιστημονικού εργαστηρίου του Los Alamos, ανακάλυψε ένα άλλο ρόλο του αριθμού 4, μελετώντας την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό των ζωντανών οργανισμών.
Ο West μελέτησε πώς κάποιοι μηχανισμοί στα ζώα, όπως ο μεταβολισμός, διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του κάθε είδους.
Ένα συμπέρασμά του ήταν ο ρυθμός της αύξησης του μεταβολισμού (δηλ. ο ρυθμός με τον οποίο τα κύτταρα καταναλώνουν ενέργεια), περνώντας από τα μικρά ζώα στα πιο μεγαλόσωμα, έχει μια σχέση αναλογίας 3 προς 4 (3/4).
Έτσι τελικά επιβεβαίωσε το γεγονός ότι 1 γραμμάριο (απ' το σώμα) ενός ποντικού καταναλώνει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια ανά δευτερόλεπτο, από 1 γραμμάριο σκύλου και εννιά φορές περισσότερη ενέργεια ανά δευτερόλεπτο από ενός ελέφαντα !!!
Καθώς επίσης τα ζώα μεγαλώνουν, ο καρδιακός ρυθμός τους πέφτει, εκθετικά, με βάση το 4.
Ένα ζώο 10.000 φορές βαρύτερο από κάποιο άλλο έχει καρδιακό παλμό 10 φορές πιο αργό από το μικρότερο ζώο.
Αποτέλεσμα; Θα ζήσει περίπου δεκαπλάσιο χρόνο απ' το μικρό !!!
Η έρευνα του West επεκτάθηκε και σε άλλα βιολογικά συστήματα και οδήγησε στη διατύπωση μιας σειράς Νόμων που ονόμασε «Νόμους αλλομετρικής κλίμακας». Σε όλους αυτούς τους νόμους θεμελιώδη ρόλο παίζει πάντα ο αριθμός 4.
Όλοι οι οργανισμοί συμπεριφέρονται σαν να ζουν σ' ένα χώρο όχι τριών διαστάσεων όπως κοινώς αντιλαμβανόμαστε, αλλά τεσσάρων όπως προβλέπει και η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Ο West θεωρεί ότι ίσως η φύση να εκφράζεται μέσα από τον αριθμό 4 και γενικά μέσα από «τέταρτα», προσπαθώντας να ταιριάξει σ' ένα χώρο τεσσάρων διαστάσεων στον οποίο ζούμε.
Μήπως τελικά να μην χαρακτηρίζονταν άδικα τα μαθηματικά, μια Ιερή Επιστήμη, από κάποιους αρχαίους πολιτισμούς;
Ίσως στους αριθμούς να βρίσκεται το κλειδί για την κατανόηση της ζωής σ' όλα της επίπεδα, όπως δίδασκε πριν 2.500 χρόνια ο Πυθαγόρας.
~~~~~~~~
(Απόσπασμα από το λίνκ:
http://209.85.229.132/search?q=cache:sF_g6pOF7ZkJ:...
Ο αριθμός του ανθρώπου όμως κατά τον Σαιν Μαρτέν είναι το 4, όπως φυσικά προκύπτει και από το Μαρτινιστικό Πεντάκλεο.
Η ουσιώδης ρίζα του 4 είναι το 1 (1+2+3+4 = 10, 1+0 = 1). Απαλλάσσοντας την ψυχή μας από τον αριθμό 2, γινόμαστε μονάδα, αποκτώντας έτσι την ουσιαστική αξία του αριθμού 4, του Αποκαταστημένου Ανθρώπου.
Έχει ειπωθεί ότι ο άνθρωπος είναι ο βασιλεύς της δημιουργίας. Αν ο αριθμός του ανθρώπου είναι το 4, τότε (ίσως είναι σύμπτωση, ίσως όχι) το τέταρτο αρκάνιο του Ταρώ, που είναι η κάρτα του Αυτοκράτορα, με μεγάλη παραστατικότητα μας καταδεικνύει την πραγματική θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την πραγματική θέση του πνεύματός μας, μέσα στο προσωπικό μας «σύμπαν», δηλαδή στην προσωπικότητά μας.
Κάποιος μπορεί να φέρει αντίρρηση όσον αφορά τον τελευταίο ισχυρισμό, περί της θέσης του πνεύματος μέσα στην προσωπικότητά μας, λέγοντας ότι ο αριθμός του πνεύματος είναι το 7.
Όμως, εισάγοντας την έννοια της ουσιώδους ρίζας ενός αριθμού καταλήγουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μεγάλη συγγένεια μεταξύ των αριθμών 4 και 7.
Λέγοντας «ρίζα» δεν εννοούμε την τετραγωνική ρίζα των αριθμών, αλλά την διαδικασία της θεοσοφικής πρόσθεσης.
Η ουσιώδης ρίζα είναι η βαθύτερη πνευματική ουσία και αλήθεια ενός αριθμού και την υπολογίζουμε με διαδικασία διαδοχικών προσθέσεων των αριθμών από την μονάδα έως και αυτόν που εξετάζουμε.
Ενώ η «δύναμη» ενός αριθμού, αντιπροσωπεύει τις δυνατότητες που έχει να δράσει, δείχνοντας τη φύση των αποτελεσμάτων της δράσης του και την υπολογίζουμε υψώνοντάς τον στο τετράγωνο.
Έτσι λοιπόν, η ουσιώδης ρίζα του 4 (που αντιπροσωπεύει την κρυμμένη πνευματική του αξία) είναι το 10.
1+2+3+4 = 10
Η ουσιώδης ρίζα του 7 είναι επίσης το 10
1+2+3+4+5+6+7 =28, 2+8 = 10
Η δύναμη του 4 είναι 42 = 16, 1+6 = 7 (Η δράση του ανθρώπου είναι πνευματική).
Η δύναμη του 7 είναι το 72 = 49, 4+9 = 13, 1+3 = 4 (Η δράση του πνεύματος είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό).
Αντιλαμβανόμαστε έτσι την εσωτερική σχέση μεταξύ των αριθμών 4 (Άνθρωπος) και 7 (Πνεύμα).
Συμπεραίνουμε, μελετώντας τις ουσιώδεις ρίζες, ότι ο άνθρωπος είναι ένα πνευματικό ον και πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα, αν θέλει να ελπίζει στην επανενσωμάτωσή του στον αρχικό Αδάμ.
Να κάνουμε μια παρατήρηση λέγοντας ότι ο Άνθρωπος (4) και το Πνεύμα (7), ενδέχεται να μην είναι ταυτόσημα, παρ' όλο που οι ουσιώδεις ρίζες τους είναι το 10. Και αυτό διότι στην περίπτωση του 4, η ουσιώδης ρίζα εξάγεται άμεσα, ενώ στην περίπτωση του 7 έμμεσα.
Πρώτα παράγεται ο αριθμός 28, τον οποίο κατόπιν ανάγουμε στην δεκάδα με πρόσθεση των ψηφίων του.
Μάλλον ο Άνθρωπος σαν σύνολο, διαθέτει κάποιον παράγοντα στην βαθύτερη Ουσία που, που τον φέρνει πιο κοντά στον Θεό, από ότι είναι το Πνεύμα από μόνο του, χωρίς όλα τα υπόλοιπα και τις εμπειρίες που αυτά του προσφέρουν.)
~~~~~~~~~~~~
(απόσπασμα από το λίνκ:
http://students.ceid.upatras.gr/~akis/jotd18/0226....