Με την ευκαρία να σου βάλω κι εγ'ω κάτι Πάνο μου. Εψαχνα να το βρω. Μου το χε στείλει κάποτε πάει καιρός η Αιθηρόη. Το θυμήθηκα γιατι το είδα να το γράφουν και σ ένα πρόσφατο περιοδικό. Μ αυτό το κομματι μ εσπρωξε στο Καζαντζάκη και τον λάτρεψα τον άνθρωπο! Και δε ήταν καθ'ολου τυχαίο όταν μου το στειλε τότε. Μόνο που τωρα το καταλαβαίνω καλ'υτερα για πολλούς λόγους. Νομίζω ότι σου ταιριάζει πολύ.
Αβάσταχτη είναι η ευτυχία και η δυστυχία μου, είμαι γιομάτος άναρθρες φωνές και σκοτάδι. Με κίνδυνο, βαρυγκομώντας, τρεκλίζοντας μέσα στο σκοτάδι, πασκίζω να τιναχτώ απ τον ύπνο μου, να σταθώ λίγη ώρα, όσο μπορώ, όρθιος.
Μια μικρή ανυπόταχτη πνοή μάχεται μέσα μου απελπισμένα να νικήσει την ευτυχία, την κούραση και τον θάνατο.
Γυμνάζω σαν άλογο πολεμικό το σώμα μου, το συντηρώ λιτό, πρόθυμο. Το σκληραγωγώ και το σπλαχνίζομαι. Άλογο άλλο δεν έχω. Συντηρώ το μυαλό μου ακοίμητο, λαγαρό, ανήλεο. Το αμολώ να παλεύει ακατάλυτα και να τρώει, φως αυτό, το σκοτάδι της σάρκας.
Άλλο εργαστήρι να κάνω το σκοτάδι φως, δεν έχω.
Συντηρώ την καρδιά μου φλεγόμενη, γενναία, ανήσυχη. Νιώθω στην καρδιά μου όλες τις ταραχές και τις αντινομίες, τις χαρές και τις πίκρες της ζωής. Μα αγωνίζομαι να τις υποτάξω σ ένα ρυθμό ανώτερο από το νου, σκληρότερο από την καρδιά μου. Στο ρυθμό του Σύμπαντος που ανηφορίζει.
Αυτό το κομματι μ άρεσε τρομερ'α. Αυτό ήθελα να σου χαρίσω. Και μ αρέσει και κατι άλλο που γράψε αυτός ο τρομερός Καζαντζάκης που τον αφορησε η εκκλησία.
Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ.
Αγάπα το σώμα σου. Μονάχα με αυτό στη γη τούτη μπορείς να παλέψεις και να πνευματώσεις την ύλη.
Αγάπα την ύλη. Επάνω της πιάνεται ο Θεός και πολεμάει. Πολέμα μαζί του.
Να πεθαίνεις κάθε μέρα. Να γεννιέσαι κάθε μέρα. Να αρνιέσαι ότι έχεις κάθε μέρα. Η ανώτατη αρετή δεν είναι να είσαι ελεύθερος, παρά να μάχεσαι για ελευθερία.
Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;
Πολέμα!