Η ικανότητα Χ είναι η μνημονική τέχνη. Αυτή η τέχνη θεωρείται μαγικής φύσεως. Σε εκπαιδεύει να συγκρατείς ολόκληρα βιβλία στην μνήμη σου.
Ο Αριστοτέλης δηλώνει στο περί ψυχής: η μνήμη ανήκει στο ίδιο μέρος της ψυχής με την φαντασία...
Το βασικό πρόβλημα της ανθρώπινης συνείδησης είναι ότι η μνήμη αυτή λειτουργεί περιορισμένα, και αυτό γιατί είναι παραγεμισμένη με άχρηστες πληροφορίες.
Από την στιγμή που ένας άνθρωπος σηκώνεται το πρωί η κύρια ασχολία του είναι να παρατηρεί τι συμβαίνει στην άκρη της μύτης του...
Αυτό δεν είναι πραγματική συνείδηση, και ένας σκύλος μπορεί να κάνει το ίδιο.
Οι φευγαλέες αναλαμπές συνείδησης, των δυνατοτήτων της συνείδησης συμβαίνουν τις στιγμές της ξαφνικής έντασης, ή της βαθιάς χαλάρωσης, όταν αυτοί οι περιορισμοί αίρονται ξαφνικά.
Τότε ο κόσμος μοιάζει ξαφνικά πολύ βαθύτερος και πλουσιότερος.
Αν διαβάσετε ποίηση έχοντας τέτοια διάθεση, νιώθετε γνήσια αισθητική απόλαυση.
Αν ακούσετε μουσική, η μουσική φτάνει σε κάθε γωνιά του είναι σας. Αν διαβάσετε ένα βιβλίο, όσα περιγράφονται εκεί μέσα μοιάζουν πραγματικά. Μιλάμε για την παράξενη ικανότητα Χ, να εισπράττουμε ξαφνικά την πραγματικότητα άλλων διαστάσεων.
Ένας επιστήμονας που βιώνει την ικανότητα Χ, μπορεί να δει φευγαλέα την απέραντη πολυπλοκότητα του σύμπαντος.
Ένας ιστορικός, μπορεί να συλλάβει την πραγματικότητα μακρινών εποχών.
Μπορείτε δηλαδή να συγκρίνεται την ικανότητα Χ με την ικανότητα να βλέπει κανείς μακριά, σαν να βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου.
Η αρχαία τέχνη της μνήμης δεν ήταν απλώς μια προσπάθεια να μετατραπεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε βιβλιοθήκη. Ήταν μία εκούσια προσπάθεια να αναπτυχθεί η ικανότητα Χ, μια ευρύτερη και βαθύτερη μορφή συνείδησης.
Η μνήμη παύει να είναι φωτοαντίγραφο και γίνεται πραγματικότητα. Αυτή είναι και η πραγματική σημασία της τέχνης της μνήμης.
Οι δυνάμεις που οι αρχαίοι ονόμαζαν μαγεία, πηγάζουν από εκείνα τα κρυμμένα πεδία της συνείδησης που κινούνται πέρα από τους συνηθισμένους, περιορισμένους ορίζοντες μας.
Για το κάθε τι πρέπει να έχουμε την αίσθηση του συνολικού νοήματος.
Αυτή η αίσθηση, είναι η δύναμη μας.
Όταν διακρίνουμε ξεκάθαρα το νόημα, ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και πώς να ανταποκριθεί η ενέργεια μας.
Όταν δεν μπορούμε να συλλάβουμε το νόημα, μας πιάνει άνοια και η ενέργεια μας εξανεμίζεται.
Αυτό εξηγεί ένα από τα κύρια προβλήματα της καθημερινής μας ζωής.
Όταν όμως αντιλαμβανόμαστε το νόημα για το κάθε τι, κάνουμε ένα βήμα πίσω από την ζωή, σαν τον ζωγράφο που κάνει ένα βήμα από τον καμβά και βλέπει το συνολικό του νόημα. Το αποτέλεσμα είναι μία πλημμυρίδα ζωτικότητας.
Ο άνθρωπος κατέχει ένα όργανο για να αναπροσαρμόζει την ισορροπία...
Ονομάζεται φαντασία...
Το κλειδί για όλα είναι η εστίαση.
Εμείς οι άνθρωποι είμαστε διανοητικά τεμπέληδες.
Κοιτάζουμε τα πράγματα με το ένα μάτι, ακούμε μουσική μόνο με το ένα αυτί.
Πάντα προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε προσοχή είναι σαν να καταπίνουμε πολύ γρήγορα τις μπουκιές του φαγητού που τρώμε.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάτι σαν μόνιμη, ήπια δυσπεψία...
Μερικές φορές, αν η ζωή αποκτήσει πολύ ξέφρενο ρυθμό και χάσουμε την συνήθεια να δίνουμε προσοχή σε οτιδήποτε, τότε η δυσπεψία γίνεται οξεία και το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση της πλήρους ματαιότητας.
Αντίθετα εάν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε όλη μας την προσοχή και να την εστιάσουμε σε ένα και μοναδικό αντικείμενο ή ιδέα, το αποτέλεσμα είναι μία περίεργη συσσώρευση εσωτερικής δύναμης, παρόμοια με τον τρόπο που η δέσμη laser συσσωρεύει την ισχύ της μέσω αντανάκλασης από ένα κάτοπτρο σε ένα άλλο.
Εν συντομία αυτού του είδους η "φαντασία" είναι η δύναμη να επανέλθουμε στην πραγματικότητα, να εστιάσουμε ξανά στις πραγματικές μας αξίες.