H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...

Και ο Νους... ο Αλχημιστής των Πάντων... και η Αλήθεια, οδηγός!
 
ΑρχικήΦόρουμΣύνδεσηΕγγραφή
Είθε στους δρόμους της ουσίας σου να πορευθείς και στα μυστικά απόκρυφα αρχεία της ψυχής σου... Είναι άπειρες οι κατευθύνσεις στο Άπειρο Σύμπαν… Το ταξίδι μαγικό και ατελείωτο… Έχεις πολλά να χαρτογραφήσεις…

 

 Πανδώρα...

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Αιθηρόη
Admin
Αιθηρόη


Ημερομηνία εγγραφής : 28/02/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 2443

Πανδώρα... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Πανδώρα...   Πανδώρα... Icon_minitimeΤετ 9 Μαρ - 1:07:23

«...Ο Δίας τη δημιούργησε μετά από πολύ σκέψη, μελέτη και σκόπιμα για να εκδικηθεί το ανθρώπινο γένος, που αποδέχθηκε το δώρο του Προμηθέα, εκείνου του αναρχικού αντάρτη, που χάρισε σε μας του ταλαίπωρους ανθρώπους, τη χαρά της φωτιάς, «του πυρός», παραβαίνοντας τις εντολές του νεφεληγερέτη Δία. Ο Δίας λοιπόν, στο μίσος του για να εκδικηθεί, φτιάχνει την όμορφη Πανδώρα, με ψεύδη θωπείας και δόλιο χαρακτήρα. «Ψεύδεά θ' αιμυλίους τε λόγους και επίκλοπον ήθος» (Ησίοδος έργα και ημέραι σελ.78 εκδόσεις Ζήτρος). Την έστειλε δώρο στον Επιμηθέα τον αδερφό του Προμηθέα μαζί με ένα πιθαράκι - κουτί το λέμε τώρα. Μέσα στο πιθάρι είχε κρύψει όλα τα κακά και τις συμφορές του κόσμου και τις κακουχίες για να γερνούν οι θνητοί. Έτσι και για να απαλλαγεί από τις ευθύνες και να κάνει και τον καλό Θεό, της είπε, «μην το ανοίξεις ποτέ». Ο Επιμηθέας είχε εντολή από τον αδερφό του Προμηθέα «ποτέ να μην πάρεις δώρο από τον ύπουλο Δία». Ο Επιμηθέας όμως θαμπώθηκε από την ομορφιά του μοντέλου και το δέχτηκε. Μαζί και το πιθάρι. Και η Πανδώρα, γυναίκα ούσα, σκέφτηκε «γιατί να μην το ανοίξω, γιατί να μου πει όχι;» Και το άνοιξε. Έντρομη τότε είδε όλες τις συμφορές του κόσμου να βγαίνουν έξω και γρήγορα κλείνει το καπάκι. Μαζί όμως με τις συμφορές από τον πονηρό Δία ήταν κρυμμένη κι η ελπίδα. Είναι αυτή που δεν πρόφτασε να βγει έξω. «Μούνη δ' αύτοθι Ελπίν εν αρρήκτοισι δόμοισιν ένδον έμεινε πίθου υπό χείλεσιν, ουδέ θύραζε εξέπτει». (Ησίοδος έργα και ημέραι).»

Αυτός είναι ο διαδεδομένος μύθος...

Αυτός που επέβαλλε η αρσενική κυριαρχία, προκειμένου να υποτάξει και να ελέγξει την θηλυκή πλευρά, που προϋπήρχε του ερχομού της.

Μην ξεχνάμε, ότι μετά την κάθοδο των Δωριέων και Αχαιών, επιβλήθηκε με την βία η αρσενική θεωρία τους για τον κόσμο.

Και αυτό πέρασε και στην μυθολογία μας που αν την εξετάσουμε προσεχτικά, μπορούμε να το παρατηρήσουμε αυτό.

•1) Η αδιάκοπες συνουσίες του Δία, με εξαναγκασμό και παραπλάνηση, με τις θηλυκές θεότητες.

•2) Η συμπεριφορά της Ήρας. Διότι η Ήρα δεν τον παντρεύτηκε με την θέληση της. Αναγκάστηκε να το κάνει. Και δεν την αποκαλούσαν τυχαία βασίλισσα των θεών. Όχι μόνο διότι ήταν σύζυγος του Δία, αλλά και γιατί προϋπήρχε του Διός.

•3) Η Αθηνά, δεν θέλουν να γεννιέται από τα σπλάχνα γυναίκας, αλλά από το κεφάλι του Δία. Αυτή την ισχυρή θεότητα, την ήθελαν γεννημένη από άντρα.

•4) Τα δικαιώματα των γυναικών, αφαιρούνται οριστικά, όταν διάλεξαν την Αθηνά αντί του Ποσειδώνα ως προστάτη της Αθήνας.

•5) Η εξόντωση των Αμαζόνων.

•6) Η κλοπή της ισχυρής ζώνης (κυριαρχία), της Ιππολύτης, από τον Ηρακλή.

•7) Η αφαίρεση κειμένων, όπου παρουσίαζαν τα επιτεύγματα από γυναίκες φιλόσοφους και επιστήμονες.

•8) Και φυσικά... η Πανδώρα!

Δεν σας έχει γεννηθεί ποτέ το απλό ερώτημα: «Μα γιατί να τιμωρηθούν οι άνθρωποι από τον Δία, για μια πράξη του Προμηθέα, με την δημιουργία της Πανδώρας;»

Αυτός ο πάνσοφος βασιλιάς - θεός, να κάνει κάτι τόσο άδικο και να πράξει μέσα από πάθος οργής και ζήλιας;

Και όσοι προσέξατε, ότι στο βάθρο του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς στον Παρθενώνα, ο Φειδίας καλλιτέχνησε την στιγμή όπου οι θεοί στόλιζαν την Πανδώρα... δεν αναρωτηθήκατε, γιατί; Γιατί στα πόδια της Αθηνάς να υπάρχει αυτή η αναπαράσταση;

Ο στόχος ήταν η Πανδώρα, η γυναίκα, η μητριαρχία.

Η Πανδώρα, σε πολλά αρχαία αγγεία που βρέθηκαν, παρουσιάζεται ως γυναίκα θέα που αναδύεται μέσα από την γη (η ίδια η Γαία), με απλωμένα τα χέρια ως δώτειρα όλων των αγαθών. Αναδύεται από την Γή και προσφέρει τα χαρίσματα και τα πλούτη της ουσίας και της ύπαρξης της.

Δεν θα μπορούσε να προσφέρει, κάτι που δεν της ανήκει.

Την ονόμαζαν Γαία, Πανγαία (κυρίαρχος της Γης), Ανησιδώρα (Η των δώρων αναπέμπουσα), Πανδώρα (Η των δώρων χορηγός), Γαιήρεα (Η ρέουσα το πνεύμα Γαίας. Ένα όνομα χαμένο στους καιρούς).

Αρχικά, το Πυθάρι της ήταν άφθονο σε αγαθά και δώρα της Γαίας.

Αργότερα έγινε χορηγός δεινών και κακών.

Εκείνη, η όμορφη μητέρα θεά και το θηλυκό πνεύμα της Γαίας, που ήταν η πηγή αγαθών και δημιουργός των πάντων, θεών και θνητών, γίνεται δούλος στον νέο ανδροκρατούμενο κόσμο, όπου αντιπροσωπεύει τα δεινά των θνητών.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η υπέροχη μυθολογία μας, είναι ένα «πλούσιο μαγικό Βιβλίο», όπου ανάλογα με την πνευματική ή επιστημονική γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει κανείς για να το «διαβάσει» και αποκωδικοποιήσει, μπορεί όχι μόνο να μπει σε χαμένα κομμάτια της ιστορίας του ανθρώπου, αλλά και να αποκαλύψει πολλά μυστικά του εσωτερικού - πνευματικού και φυσικού του κόσμου.


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://www.aoratos-naos.com
 
Πανδώρα...
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Οι Τιτάνες Προμηθέας και Επιμηθέας και Πανδώρα.

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου... :: ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ :: ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ-
Μετάβαση σε: