Πώς η πασχαλίτσα, ο γυμνοσάλιαγκας και το κουνούπι κοστίζουν 12 δισ. ευρώ ετησίως
Μέγεθος κειμένου:
α+ α- Δημοσιεύθηκε
20/03/2014 by —
0 Σχόλια ↓ Συμφωνία για την πρόληψη και τη διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης των ξενικών χωροκατακτητικών ειδών ολοκλήρωσε ι η Ελληνική Προεδία του Συμβουλίου. Η πρώτη αφορά στην έγκριση του Κανονισμού . Ο νέος Κανονισμός θεσπίζει κανόνες πρόληψης, ελαχιστοποίησης και άμβλυνσης των αρνητικών επιπτώσεων από την εισαγωγή και εξάπλωση – εκούσια και ακούσια – των ξενικών χωροκατακτητικών ειδών στη βιοποικιλότητα και στις σχετικές υπηρεσίες οικοσυστημάτων, καθώς και των επιπτώσεων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα δήλωσε:
«Η Ελληνική Προεδρία εργάστηκε με ένα αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο, για να ολοκληρώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις διαπραγματεύσεις για έναν πολύπλοκο και αμφιλεγόμενο νέο κανονισμό που αφορά στα ξενικά χωροκατακτητικά είδη. Για πρώτη φορά, έχουμε ένα νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από ξενικά χωροκατακτητικά είδη που αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες απώλειας της βιοποικιλότητας και υπολογίζεται ότι κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια € ετησίως». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με τα 163 χείριστα χωροκατακτητικά ξένα είδη που απειλούν τα οικοσυστήματα στην Ευρώπη. Από το 1950, εγκαθίστανται περισσότερα από ένα είδη ανά έτος, ενώ ο ρυθμός αυτός δεν φαίνεται να μειώνεται. Η πλειονότητα των χωροκατακτητικών ειδών προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Αξιοσημείωτος όμως είναι και ο αριθμός των ειδών που προέρχονται από ένα τμήμα της Ευρώπης και μεταφέρονται σε ένα άλλο. Η ενιαία αγορά και η ελεύθερη διέλευση των συνόρων της ΕΕ συντηρούν τη ροή αυτή.
Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα:
•
Η πασχαλίτσα αρλεκίνος προέρχεται από την Ασία και συνιστά θανάσιμη απειλή για τις ιθαγενείς πασχαλίτσες του ΗΒ, καθώς και για τις πεταλούδες και άλλα έντομα. Η Πασχαλίτσα αρλεκίνος, (επιστημονική ονομασία Ηarmonia axyridis) είναι κολεόπτερο -από την Ασία- της ίδιας οικογένειας με τη δική μας πασχαλίτσα. Στη Βρετανία εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και πιστεύεται ότι απειλεί τουλάχιστον 1.000 είδη εντόμων και άλλων οργανισμών,την πασχαλίτσα αρλεκίνο απελευθέρωσαν επιστήμονες σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ευρώπης με στόχο να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθυσμός της ψείρας. Οι ερευνητές δεν υπολόγισαν τις εκπληκτικές αναπαραγωγικές δυνατότητες του εντόμου, με αποτέλεσμα ναι μεν να μειωθεί ο πληθυσμός των ψειρών αλλά να ξεφύγει από κάθε έλεγχο ο πληθυσμός της πασχαλίτσας. Έτσι, στρατιές από πεινασμένες πασχαλίτσες καταστρέφουν καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών και άλλων φρούτων πλήττοντας την αγροτική παραγωγή.• Ο « γυμνοσάλιαγκας δολοφόνος », ιθαγενές είδος της ιβηρικής χερσονήσου, έχει διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη. Εμφανίζει ανοσία στα μέτρα ελέγχου και τρέφεται με πιο αδύναμα είδη γυμνοσάλιαγκα.
Spanish slug (Arion lusitanicus) • Το μύδι του είδους Dreissena polymorpha, το οποίο μεταφέρεται με το υδάτινο έρμα των πλοίων, μολύνει τις σωληνώσεις και τις πλωτές οδούς.
Zebra mussel • Το ιαπωνικό πολύγονο, το οποίο εισήχθη από την Ασία τον 19ο αιώνα ως διακοσμητικό φυτό, έκτοτε έχει εισβάλει στη γαλλική ύπαιθρο.
japanese knotweed (polygonum cuspidatum, or false bamboo) • Ο μυοκάστορας και ο μοσχόμυς, που εισήχθησαν από την Αμερική για το δέρμα τους, είναι πλέον ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη, προκαλώντας ζημιές σε κανάλια και αντιπλημμυρικά συστήματα.
Myocastor coypus Ondatra zibethicusΗ Ευρ. Επιτροπή θα υιοθετήσει έως το τέλος του 2015 ανοιχτό (χωρίς περιορισμό στον αριθμό των ειδών) κατάλογο ξενικών χωροκατακτητικών ειδών που απαιτούν ανάληψη δράσης σε επίπεδο Ευρ. Ένωσης, η οποία θα πρέπει να επικαιροποιείται και να επανεξετάζεται σε τακτική βάση, κάθε έξι χρόνια.
Ο κατάλογος αυτός αφορά αποκλειστικά σε είδη που δεν είναι αυτόχθονα στην Ευρ. Ένωση και σε αυτόν εντάσσονται κατά προτεραιότητα είδη τα οποία δεν είναι ήδη εγκατεστημένα στην Ευρ. Ένωση ή όσα από τα ήδη εγκατεστημένα είδη έχουν τις πλέον σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στην οικονομία. Τα είδη που βρίσκονται στον κατάλογο δεν μπορούν να εισάγονται στην ΕΕ, να συντηρούνται, να εκτρέφονται, να μεταφέρονται προς, από ή εντός της Ένωσης, να διατίθενται στην αγορά, να εκτρέφονται ή απελευθερώνονται στο περιβάλλον.
Ο κανονισμός θεσπίζει επίσης ένα σύστημα παρακολούθησης για την έγκαιρη ανίχνευση και μέτρα για την ταχεία εξάλειψη τους όταν αυτά βρίσκονται σε αρχικό στάδιο εισβολής. Επιπλέον, τα κράτη μέλη οφείλουν να καταστρώνουν σχέδια δράσης, να λαμβάνουν διαχειριστικά μέτρα για την εξάλειψή τους ή τον περιορισμό της εξάπλωσής τους και να προβλέπουν κυρώσεις, εάν ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται σωστά. Ο κανονισμός προβλέπει επίσης ένα σύστημα αδειών για τον καθορισμό ορισμένων δραστηριοτήτων με βάση τα χωροκατακτητικά ξένα είδη. Η Ευρ. Επιτροπή θα αξιολογήσει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού μέχρι την 1η Ιουνίου το 2021.
Ο νέος κανονισμός καλύπτει επίσης τόσο τα ξενικά χωροκατακτητικά είδη περιφερειακού ενδιαφέροντος (που ενδιαφέρουν μια ομάδα χωρών και όχι το σύνολο της Ευρ. Ένωσης) όσο και αυτά που αποτελούν πρόβλημα για μια μόνο χώρα. Αυτό επιτρέπει στα κράτη μέλη να προσδιορίσουν, από το εθνικό κατάλογο των χωροκατακτητικών ξένων ειδών του κράτους μέλους, είδη αυτόχθονα ή μη στην Ένωση που απαιτούν ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και η οποία, μετά από σχετική απόφαση της Ευρ. Επιτροπής, περιλαμβάνει υποχρεωτική λήψη μέτρων περιορισμού της εξάπλωσής τους.
Η τυπική υιοθέτηση του νέου Κανονισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Μαϊου.
Η δεύτερη συμφωνία αφορά στην έγκριση του Κανονισμού που τροποποιεί τον Κανονισμό 525/2013 σχετικά με την τεχνική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κυότο. Ο νέος Κανονισμός ορίζει κανόνες που εξασφαλίζουν την τεχνική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κυότο στην Ε. Ενωση για τη 2
η δεσμευτική περίοδο 2013 – 2020. Οι κανόνες αυτοί είναι αναγκαίοι για την αποτελεσματική λειτουργία της από κοινού εκπλήρωσης των δεσμεύσεων από πλευράς Ε. Ενωσης, των Κρατών – Μελών και της Ισλανδίας και την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της Ε. Ενωσης.
Ο κατάλογος του DAISIE παραθέτει 10.822 μη ιθαγενή είδη στην Ευρώπη. Παρότι
δεν είναι όλα χωροκατακτητικά, εκτιμάται ότι περίπου 10-15 % αυτών είναι εν
δυνάμει επικίνδυνα για την ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα.