H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...

Και ο Νους... ο Αλχημιστής των Πάντων... και η Αλήθεια, οδηγός!
 
ΑρχικήΦόρουμΣύνδεσηΕγγραφή
Είθε στους δρόμους της ουσίας σου να πορευθείς και στα μυστικά απόκρυφα αρχεία της ψυχής σου... Είναι άπειρες οι κατευθύνσεις στο Άπειρο Σύμπαν… Το ταξίδι μαγικό και ατελείωτο… Έχεις πολλά να χαρτογραφήσεις…

 

 Η Δύναμη της Μουσικής...

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Αιθηρόη
Admin
Αιθηρόη


Ημερομηνία εγγραφής : 28/02/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 2443

Η Δύναμη της Μουσικής... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η Δύναμη της Μουσικής...   Η Δύναμη της Μουσικής... Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 17:56:11

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ "ΓΕΝΕΣΗ"

Σήμερα, μετά από πολύ πιο προσεκτική μελέτη και ορθή μετάφραση της Βίβλου, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην ακριβή μετάφραση των Εβραϊκών λέξεων, ανακαλύπτουμε μια πιο καλή μετάφραση της λέξης "κινούνταν" στην φράση "και το πνεύμα του Θεού κινούνταν πάνω από τα Ύδατα" που αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο της "Γένεσης". Η πιο σωστή λέξη είναι "δονούνταν". Έτσι η δόνηση, και η μουσική έβαλαν σε τάξη την άτακτη ύλη και όχι απλώς η περιφορά ή η κίνηση.


ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝΑΣ

Στην "Πολιτεία" του Πλάτωνα ένα πρόσωπο μέσα στον διάλογο, ο Δάμων, υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να ελέγχει τους μουσικούς ρυθμούς μέσα στην πόλη καλύτερα παρά τους νόμους της πόλης, διότι οι μουσικοί ρυθμοί έχουν πιο καθοριστικό αποτέλεσμα στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των πολιτών από ότι οι νόμοι.


ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΚΕΡΩΝΑΣ

Ο Κικέρωνας στο έργο του "Το όνειρο του Σκιπίωνα" υποστηρίζει ότι η μουσική μπορεί να επιστρέψει τον άνθρωπο στον χαμένο παράδεισο, διότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με την θεία αλήθεια.


ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Ο χριστιανός Απολογητής, Κλήμης της Αλεξανδρείας, λέει στο έργο του "Προτρεπτικός προς Έλληνες", ότι πλέον υπάρχει ένα "Νέο Τραγούδι" πολύ ανώτερο από τους ορφικούς μύθους των παγανιστών. Το "Νέο Τραγούδι" είναι ο Χριστός, ο ίδιος ο Λόγος. Είναι αυτό που συνέθεσε ολόκληρη την δημιουργία σε μια μελωδική τάξη και συντόνισε σε μια σύνθεση την αταξία των στοιχείων, έτσι ώστε όλο το σύμπαν να είναι σε αρμονία με αυτό το "Νέο Τραγούδι"


ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΙΝΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

Πέρα από αυτό που άκουγε το αυτί, υπήρχε και μία δόνηση σε ένα πιο λεπτό και αόρατο επίπεδο που επηρέαζε τον άνθρωπο και το περιβάλλον με έναν μη γραμμικό και ορθολογιστικό τρόπο. Αυτήν την δόνηση μελετούσαν και χειρίζονταν με μεγάλη προσοχή και φρόνηση. Αυτό το αόρατο είδος ήχου, στην Ινδία, είναι η δόνηση του αιθέρα που παραμένει μη-αντιληπτός για τις φυσικές αισθήσεις. Αυτός ο ήχος θεωρείται ότι είναι η αρχή όλης της εκδήλωσης, η βάση όλης της ουσίας. Αντιστοιχεί με αυτό που οι Πυθαγόρειοι ονόμαζαν "Μουσική των Σφαιρών" και διαμορφώνει μόνιμα, μαθηματικά πρότυπα τα οποία βρίσκονται στην ρίζα της ύπαρξης του κόσμου. Για αυτό λέγεται "anahata" που σημαίνει "άηχος ήχος".

Το άλλο είδος είναι μια παροδική δόνηση του αέρα, μια εικόνα της αιθερικής δόνησης μιας ισοδύναμης συχνότητας. Είναι αντιληπτός με τις αισθήσεις και για αυτό λέγεται "ahata" ή "ήχος φυσικός". Η Sanghta Makharanda λέει: "Σε αυτόν τον άηχο ήχο, οι θεοί ευδαιμονούν. Οι γιόγκι, τα μεγάλα πνεύματα, προβάλλονται μέσα από την προσπάθεια του νου τους σε αυτόν τον ήχο και επιτυγχάνουν την απελευθέρωσή τους". Για αυτό και οι αρχαίοι Ινδοί ονόμαζαν την Μουσική, Χημεία του Σύμπαντος"


ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΑ

Οι Κινέζοι έλπιζαν ότι οι ανώτερες δυνάμεις της δόνησης, μέσω της αρμονικής αμοιβαιότητας τους, θα επηρέαζαν, θα συντόνιζαν και θα σταθεροποιούσαν το περιβάλλον και τις σχέσεις των ανθρώπων, φέροντας τάξη και ειρήνη στις ζωές τους μέσω των αρμονικών εκπορεύσεων, και μέσω της χρήσης της ορθής μουσικής στις ορθές στιγμές.

Οι Κινέζοι έπαιρναν την κλίμακά τους μέσα από τις πρώτες πέντε "πέμπτες" ξεκινώντας από τη νότα ΝΤΟ. Έτσι η πεντατονική τους κλίμακα αποτελούνταν από τις νότες ΝΤΟ, ΡΕ, MI, ΣΟΛ, ΛΑ. Μία κλίμακα που ήταν πολύ διαδεδομένη στον αρχαίο κόσμο. Σε ένα αρχαίο Κινέζικο κείμενο οι σύμβουλοι του Αυτοκράτορα του συστήνουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε υποβάθμιση πέρα από την πέμπτη "πέμπτη", γιατί δεν θα υπάρχει αρμονία.

Τα "βιβλία των κανονισμών", στην Κίνα περιγράφουν τις βασικές συνδέσεις μεταξύ ψυχολογικών καταστάσεων, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων, από την μια μεριά, και των μελωδιών και των μουσικών οργάνων που απαιτούνται για να επιτευχθούν τα αναγκαία αποτελέσματα. Πως να συνεισφέρει η κατάλληλη μουσική σε ανώτερους σκοπούς.

Στο έργο YO KI στα χρόνια του αυτοκράτορα WU TI περιγράφεται η επιρροή της κάθε μουσικής νότας::

"Αν το kung (η νότα ΝΤΟ) διαταραχτεί, τότε υπάρχει αταξία, ο Βασιλιάς είναι αλαζόνας.
Αν το Shang (η νότα ΡΕ) διαταραχτεί, τότε υπάρχει διαίρεση, οι αξιωματούχοι είναι διεφθαρμένοι.
Αν το Kyo (η νότα ΜΙ) διαταραχτεί, τότε υπάρχει ανησυχία, οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι.
Αν το Chi (η νότα ΣΟΛ) διαταραχτεί, τότε υπάρχει παράπονο, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι νωθρές.
Αν το Yu (η νότα ΛΑ) διαταραχτεί, τότε υπάρχει κίνδυνος, οι κοινωνικές τάξεις θα σφετεριστούν η μία την άλλη. Αυτό είναι που αποκαλείται αυθάδεια, και αν αυτή είναι η κατάσταση, η καταστροφή του βασιλείου μπορεί να έρθει σε λιγότερο από μια ημέρα"

Τα μουσικά συστήματα της Κίνας και της Ινδίας όντας ενορατικά συνδεδεμένα με την κοσμολογία τους και την φιλοσοφία τους έμειναν ενοποιημένα. Το στοιχείο που τα ένωσε ήταν οι απλές αριθμητικές-μουσικές αναλογίες. Τέτοια προσοχή στην ακρίβεια των νόμων της αρμονίας μοιάζει ακατανόητη σε εμάς, τους Δυτικούς. Απλά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ποια αξία έχει μια τέτοια ακρίβεια.


ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε όλη αυτήν την διάρκεια των αιώνων, συντελέστηκε μια σταδιακή απώλεια συμφωνίας μεταξύ αριθμών και μουσικών αξιών. Σήμερα με την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνολογίας, έχουμε φέρει τον κόσμο μας σε χαοτική κατάσταση. Ο αριθμός έχει υπερτονιστεί και η μουσική αξία και αρμονία δεν έχει πλέον καμία θέση. Η συντελεσθείσα "ψυχική διάσπαση" στις κοινωνίες μας είναι το τραγικό σύμπτωμα αυτής της αποσύνθεσης. Αυτή η διάσπαση, κατά τον Kayser, ξεκίνησε από τον Αριστοτέλη και έχει επιβαρυνθεί από τους επιστήμονες, με την μεροληπτική τους ικανότητα, μελετώντας μόνο "σπαράγματα", πάνω στην ειδικότητά τους και όχι με ολιστικές έννοιες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η μουσική κλίμακα που εισήγαγε ο Πυθαγόρας στην Δύση και που χρησιμοποιούν και οι Ινδοί ξεκινάει από την νότα ΝΤΟ και η συχνότητά της είναι 256 κύκλους ανά δευτερόλεπτο (Hertz). Μπορούμε να την δούμε να αναπαρίσταται ακόμη και σε σχέδια του Robert Floydd εποχή της Αναγέννησης. Σήμερα όμως έχουμε αλλάξει αυτήν την συχνότητα και χρησιμοποιούμε για την νότα ΝΤΟ την συχνότητα 264 κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η διαφορά μπορεί να φανεί ασήμαντη αλλά στους μυημένους των αρχαίων πολιτισμών θα ήταν καταστροφική, γιατί μπορεί να έφερνε παραφωνία στην σχέση του πολιτισμού με την Φύση, την Ψυχή ή το Θεό. Αφού τα μαθηματικά και η αριθμολογία είναι ο σκελετός της αρμονίας, ελάχιστες αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα. Για παράδειγμα ο αριθμός 256 που προαναφέρθηκε και που θεωρείται η αρχαία συχνότητα του "Ντο" είναι ο αριθμός 16 υψωμένος στο τετράγωνο (ή ο αριθμός 2 υψωμένος στην ογδόη δύναμη), ενώ ο αριθμός 264 έχει αριθμητικούς παράγοντες και περιττούς όπως το 11 και το 3 (2*2*2*3*11=264). Αυτό για εμάς δεν λέει τίποτε αλλά για τους αρχαίους ήταν πολύ σημαντικό.

Νεώτερες μελέτες της επίδρασης του ήχου και της μουσικής στα ορυκτά, στα φυτά και στα ζώα, μας κάνουν να αναλογιστούμε, επιστημονικά πλέον, μήπως οι αρχαίοι είχαν δίκιο, στην εμμονή τους σε αυτήν την ακρίβεια.

Βλέπουμε ότι οι συχνότητες του ήχου είναι πολύ σημαντικές στην εφαρμογή του στα διάφορα βασίλεια της φύσης και ότι είναι χρήσιμη μια αναθεώρηση της νοοτροπίας μας και την φιλοσοφίας μας, λαμβάνοντας υπόψη μας αυτές τις έρευνες.


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://www.aoratos-naos.com
markos

markos


Ηλικία : 44
Λέων
Ημερομηνία εγγραφής : 13/01/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 231

Η Δύναμη της Μουσικής... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Δύναμη της Μουσικής...   Η Δύναμη της Μουσικής... Icon_minitimeΤρι 11 Δεκ - 12:36:33

Ναι καταλαβαίνω!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Η Δύναμη της Μουσικής...
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Περί Ήχων και Μουσικής
» Η Δύναμη
» 1. Η Δύναμη του Νου...
» 2. Η Δύναμη του Νου...
» Η δύναμη του Νου...

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου... :: ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ :: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ (ΜΟΥΣΙΚΗ - ΛΟΓΟΣ - ΔΟΝΗΣΗ)-
Μετάβαση σε: