H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...

Και ο Νους... ο Αλχημιστής των Πάντων... και η Αλήθεια, οδηγός!
 
ΑρχικήΦόρουμΣύνδεσηΕγγραφή
Είθε στους δρόμους της ουσίας σου να πορευθείς και στα μυστικά απόκρυφα αρχεία της ψυχής σου... Είναι άπειρες οι κατευθύνσεις στο Άπειρο Σύμπαν… Το ταξίδι μαγικό και ατελείωτο… Έχεις πολλά να χαρτογραφήσεις…

 

 Η Αθηνά.

Πήγαινε κάτω 
+4
ioessa
zizanio
ahilleas
Σαπφώ
8 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Σαπφώ

Σαπφώ


Ημερομηνία εγγραφής : 18/03/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 201

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΔευ 24 Μαρ - 23:49:39

Αθηνά κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Παλαιότεροι τύποι του ονόματος της θεάς ήταν οι τύποι Αθάνα (δωρικός) και Αθήνη, το δε όνομα Αθηνά, που τελικά επικράτησε, προέκυψε από το επίθετο Αθαναία, που συναιρέθηκε σε Αθηνάα > Αθηνά. Στον πλατωνικό Κρατύλο το όνομα Αθηνά ετυμολογείται από το Α-θεο-νόα ή Η-θεο-νόα, δηλαδή η νόηση του Θεού (Κρατυλ. 407b), αλλά η εξήγηση αυτή είναι παρετυμολογική.

Η επιστημονική βιβλιογραφία θεωρεί το θεωνύμιο προελληνικό και αγνώστου ετύμου. Συνδύαζε τη δύναμη και τη γενναιότητα με τη σύνεση και την εξυπνάδα. Αγαπημένα της σύμβολα ήταν η αιγίδα, το δόρυ, η κουκουβάγια και η ελιά. Η Θεά Αθηνά δεν είχε μαντεία.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Αθηνά ήταν η αγαπημένη κόρη του Δία. Μητέρα της ήταν η Μήτις, πρώτη σύζυγος του Δία. Ο Δίας, φοβούμενος ότι η Μήτις θα γεννούσε ένα γιο ισχυρότερο από τον ίδιο, ζήτησε ένα βοτάνι από τη γιαγιά του που όποιος το έτρωγε γινόταν μικρός σαν το δάχτυλο. Η Γαία του έκανε τη χάρη και αυτός έτρεξε στη Μήτιδα και της το έδωσε να το καταπιεί, λέγοντας πως θα έκανε γερά παιδιά. Έτσι κι έγινε μα σε λίγο η Μήτιδα άρχισε να μικραίνει. Τότε ο Δίας άνοιξε το τεράστιο στόμα του και την κατάπιε. Κατέφυγε δηλαδή στο κόλπο του πατέρα του, αλλά ο ίδιος εξαφάνισε και τη σύζυγό του μαζί με το παιδί που είχε στην κοιλιά της. Ο Δίας από τη στιγμή που κατάπιε τη Μήτιδα κατέκτησε ολόκληρη τη σοφία του κόσμου. Μετά από μερικές μέρες άρχισε να υποφέρει από πονοκεφάλους. Ο Δίας βογκούσε από τους πόνους! όλες οι θεές προσπαθούσαν να τον καταπραΰνουν με μαγικά βότανα, αλλά τίποτε. Ούρλιαζε και χτυπιόταν καταγής, έτσι που ολόκληρος ο Όλυμπος αντιλαλούσε και σειόταν από τις σπαρακτικές του φωνές. Μια νύχτα που δεν άντεχε άλλο, κάλεσε τον Ήφαιστο να έρθει στο παλάτι του.


Μόλις τον είδε είδε ο Δίας του είπε:
- Γρήγορα Ήφαιστε, δώσε μια με το σφυρί σου στο κεφάλι μου για να με γλιτώσεις μια και καλή απ' αυτό το μαρτύριο. Ο νεαρός θεός σήκωσε το τεράστιο σφυρί και το κατέβασε μ' όλη του τη δύναμη στο κεφάλι του πατέρα του. Τότε μπροστά στα κατάπληκτα μάτια των Ολυμπίων ξεπετάχτηκε από το κεφάλι του Δία μια γαλανομάτα κόρη πάνοπλη. Κρατούσε ασπίδα, φορούσε περικεφαλαία και κουνούσε απειλητικά το δόρυ της. Ήταν η Αθηνά, πολεμική θεά μα και προστάτιδα της σοφίας κληρονόμησε την παντοδυναμία του πατέρα της και τη σύνεση της Μήτιδας. Την ώρα της γέννησής της έβγαλε μια πολεμική κραυγή που έκανε τον Όλυμπο να σειστεί ολόκληρος και έφτασε ως τα πέρατα του κόσμου. Η γη τραντάχτηκε και η θάλασσα αναταράχτη,. πελώρια κύματα σηκώθηκαν απειλητικά και τη σκέπασαν. Ο Ήλιος σταμάτησε το ολόχρυσο άρμα του και παρακολουθούσε τη θεά μέχρι να βγάλει την πανοπλία της από το αδύναμο ακόμη κορμί της. Σε λίγο σταμάτησε η κοσμοχαλασιά που προκάλεσε η γέννηση της θεάς. Η φύση ολόκληρη γαλήνεψε. Βλέποντας τον Δία, τα πέταξε στα πόδια του, δείγμα αναγνώρισής του ως υπέρτατου θεού.

Η Αθηνά, ως θεά (και) του πολέμου, ήταν περιβεβλημένη με Αιγίδα, διαφορετική από αυτήν του Διός. Κατά μία εκδοχή, η Αθηνά κατασκεύασε την αιγίδα της από το δέρμα της Χίμαιρας ή, κατ' άλλη εκδοχή, από το δέρμα του τέρατος Αιγίδος ή Αιγήεντος, το οποίο είχε εξολοθρεύσει τα πάντα στην Λιβύη, την Αίγυπτο, την Φρυγία και την Φοινίκη και το οποίο η Αθηνά εξολόθρευσε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΘΕΑΣ

Παλλάδιο

Ήταν ένα ξύλινο αγαλματάκι στην Αιγίδα της Αθηνάς που το είχε φτιάξει προς τιμή της νύμφης Παλλάδος, αυτή ήταν η αρχική σημασία του Παλλάδιου. Τώρα Παλλάδια υπήρχαν σε διάφορα μέρη περίφημο είναι το ΠΑΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ που είχε τρία μέτρα ύψος (δώρο του Δία προς τον Δάνδανο βασιλιά των Τρώων).

Πολεμική θεά

Η θεά Αθηνά συμπαραστάθηκε σε πολλούς ήρωες της αρχαιότητας: Ο Ηρακλής: Με τις πολύτιμες συμβουλές της κατόρθωσε να εξοντώσει τον Αλκυονέα. Όμως και αργότερα, όταν ο Ευρυσθέας τον υπέβαλε στη δοκιμασία των δώδεκα άθλων, τον βοήθησε. Του χάρισε τα κύμβαλα που ήταν έργο του Ήφαιστου. Χτυπώντάς τα ο ήρωας τρόμαξε τις Στυμφαλίδες όρνιθες που πέταξαν από τις κρυμμένες φωλιές τους και έτσι τις σκότωσε με τα βέλη του. Για να την ευχαριστήσει της αφιέρωσε τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων.

Ο Περσέας κατάφερε να εξοντώσει τη Γοργόνα. Αυτή ήταν ένα τέρας που αντί για μαλλιά είχε φίδια και τα μάτια της σ' όποιον τα αντίκριζε τον απολίθωναν. Ο ήρωας, όταν πήγε ν' αντιμετωπίσει το φριχτό τέρας, είχε μαζί του τη γυαλιστερή ασπίδα που του έδωσε η Αθηνά. Έτσι, ενώ είχε αλλού στραμμένο το βλέμμα του, παρακολουθούσε τη Γοργόνα που καθρεφτιζόταν πάνω στην ασπίδα και την αποκεφάλισε. Πρόσφερε το φοβερό κεφάλι της, στην Αθηνά. Η θεά τοποθέτησε το λεγόμενο "γοργώνειο" πάνω στην αιγίδα που της είχε κάνει δώρο ο πατέρας της και υπήρχε το κεφάλι στην ασπίδα της. Μάζεψε το αίμα που πετάχτηκε από τις φλέβες του τέρατος και το έδωσε στον Ασκληπιό, ο οποίος το χρησιμοποίησε σαν γιατρικό. Άλλοι πάλι λένε πως έδωσε δυο σταγόνες αίματος στον Εριχθόνιο. Η μια προκαλούσε το θάνατο και η άλλη είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Οι αδερφές της γοργόνας, η Σθενώ και η Ευρυάλη, που ήταν αθάνατες, τη θρήνησαν γοερά. Ο θρήνος προερχόταν από τα φίδια που είχαν στα μαλλιά τους. Η Αθηνά για να τις μιμηθεί. Πήρε λοιπόν το κόκαλο ή το κέρατο ενός ελαφιού, άνοιξε κάποιες τρύπες και φυσούσε έτσι παρουσιάστηκε ένα μουσικό όργανο η φλογέρα. Η Ήρα και η Αφροδίτη όμως ξέσπασαν σε ειρωνικά γέλια. Η Αθηνά δεν μπορούσε να εξηγήσει τη συμπεριφορά τους και θύμωσε πάρα πολύ. Τότε της εξήγησαν πως καθώς έπαιζε τη φλογέρα φούσκωναν τα κόκκινα μάγουλά της, παραμορφωνόταν το πρόσωπό της και ήταν πολύ αστεία. Η θεά έτρεξε πεισμωμένη σ' ένα ρυάκι και καθρεφτίστηκε στα νερά του παίζοντας φλογέρα. Κατάλαβε πως οι θεές είχαν δίκιο που την ειρωνεύονταν και οργισμένη πέταξε το μουσικό όργανο.

Η ΑΘΗΝΑ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ « ΑΡΓΟΥΣ»

Ο Περσέας όταν σκότωσε την Μέδουσα ξεπήδησε από το σώμα της ο Πήγασος και κάλπασε ,στην πλάτη του αυτό το άλογο είχε φτερά ,πήγε λοιπόν να πιει νερό στην πηγή Ειρήνη στην Κόρινθο ,ο ήρωας Βελλερεφόντης τον έπιασε, αλλά ο πήγασος δεν δαμαζόταν ,ο Βελλερεφόντης ζήτησε την βοήθεια του μάντη Πολύδωρου, ο οποίος τον παρέπεμψε στην Αθηνά, η Αθηνά του έδωσε χαλινάρι και μ αυτό ο Βελλερεφόντης το τιθάσεψε, το άλογο αυτό είναι το άλογο των ποιητών. Στον Τρωικό πόλεμο, όπου και προστάτευε την παράταξη των Ελλήνων. Αγαπημένοι της πολεμιστές ήταν ο Διομήδης, ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας. δεν άφησε τον Αχιλλέα να σκοτώσει τον Αγαμέμνονα, μεταμορφωνόταν η ίδια σε Τρώα πολεμιστή και πήγαινε στις συγκεντρώσεις των αντίπαλων στρατηγών, δίνοντάς τους λανθασμένες συμβουλές. Βοήθησε Οδυσσέα και κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και κατά το ταξίδι της επιστροφής του.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

Η Αθηνά και ο Ποσειδώνας διεκδικούσαν την ίδια πόλη. Ανέβηκαν λοιπόν στο βράχο της Ακρόπολης και ενώπιον των Αθηναίων αποφάσισαν ότι όποιος προσέφερε το ωραιότερο δώρο θα την αποκτούσε. Ο Ποσειδώνας χτύπησε σε μια πλευρά του λόφου με την τρίαινά του και αμέσως ανάβλυσε ένα πηγάδι. Ο λαός θαύμασε, αλλά το νερό ήταν αλμυρό σαν το νερό της θάλασσας, που κυρίευε ο Ποσειδώνας κι έτσι δεν ήταν πολύ χρήσιμο. Το δώρο της Αθηνάς ήταν ένα δέντρο ελιάς, κάτι που ήταν καλύτερο, μιας και παρείχε στην πόλη τροφή, λάδι και ξυλεία. Έτσι, κέρδισε τη μονομαχία η Αθηνά και ονόμασε την πόλη της Αθήνα.

Η Αθηνά δεν είχε κανένα ερωτικό δεσμό και συμβόλιζε την αιώνια παρθενία. Μόνο μια φορά ο Ήφαιστος προσπάθησε να την προσεγγίσει και χώθηκε στην αγκαλιά της. Η θεά απέκρουσε το πάθος του, ο Ήφαιστος όμως πρόλαβε να αφήσει το σπέρμα του πάνω στο μηρό της. Η Αθηνά γεμάτη αηδία σκούπισε το πόδι της με ένα κομμάτι μαλλί και το πέταξε στη γη. Από το κομμάτι αυτό, και τη βοήθεια της Γαίας, γεννήθηκε ο Εριχθόνιος.

ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΗ

Μια γυναίκα, που ονομαζόταν Αράχνη, καυχήθηκε κάποτε πως ήταν ανώτερη κι από την ίδια την Αθηνά, η οποία και την προκάλεσε σε μονομαχία. Η Αθηνά στο υφαντό της απεικόνιζε τη διαμάχη με τον Ποσειδώνα για την Αθήνα, ενώ η Αράχνη περιγελούσε τα ερωτικά κατορθώματα των θεών του Ολύμπου. Οργισμένη η Αθηνά έσκισε το υφαντό της Αράχνης, ενώ η ίδια μην αντέχοντας την ντροπή, κρεμάστηκε. Η Αθηνά τη λυπήθηκε και χαλάρωσε τη θηλειά από το λαιμό της, την τιμώρησε όμως και τη μεταμόρφωσε στο έντομο αράχνη. Προστάτευε όλους γενικά τους τεχνίτες και τους βιοτέχνες.

ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

- Παλλάς:
Το προσωνύμιο να προέρχεται από τον θάνατο της νύμφης Παλλάντα (κόρη του Τριτωνιδος), την οποία σκότωσε η Αθηνά (για να τιμήσει την φίλη της Παλλάδα έφτιαξε ένα ξύλινο αγαλματάκι ,το Παλλάδιον που το κρέμασε στην αιγίδα). Κατά άλλη εκδοχή πήρε το προσωνύμιο αυτό, επειδή γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία πάλλοντας το δόρυ της. Η λέξη πάλλαξ σημαίνει νέος ή νέα (εξ ού και παλληκάρι).

- Γλαυκώπις:
Χρησιμοποιείται συχνά από τον Όμηρο. Έχει την έννοια γαλανομάτα (γλαυκός+ ωψ, γλαύσσω= λάμπω). Ενδιαφέρον είναι το ότι η κουκουβάγια (αρχ. γλαυξ), το ιερό πουλί της Αθηνάς, προέρχεται από την ίδια ρίζα, ίσως λόγω και των δικών της μεγάλων και λαμπερών ματιών.

-Ατρύωνη:
Ακούραστη στην μάχη.

- Λαοσσός:
Εμψυχώτρια των πολεμιστών.

- Ίππια:
Προστάτρια των αλόγων, Ίππιος λεγόταν και Ποσειδώνας. Ο Πήγασος, το ποιητικό άλογο δικό της ήταν δημιούργημα

- Πολιάς:
Διότι προστατεύει την πόλη.

- Βουλαία:
Σαν θεά προϊστάμενη της Βουλής.

-Αγοραία: Προστάτευε τις Εκκλησίες του Δήμου.

- Μήτηρ: (στην Ηλεία)
Προστάτευε την μητρότητα.

- Χαλινίτιδα:
Επειδή με το χαλινάρι της τιθάσεψε τον Πήγασο.

- Παναχαιδα: (στην Πάτρα)

- Παιονία: (στον Ωροπό)

- Αλεξίκακο: ( στον Ωροπό)
Διότι βάζει μόνο το καλό στο μυαλό της.

- Στάθμια:
Διότι έδωσε το αλφάδι στους ξυλουργούς.

- Καμινία:
Έδωσε την κάμινο στους σιδηρουργούς

- Βομβυλία"
(Σουραύλω) επειδή με το κόκαλο του ελαφιού κορόιδευε τους θρήνους της Σθενώ και της Ευρυάλης.

- Εργάνη:
Προστάτευε τις οικιακές εργασίες.

- Βουδεία ή Βοαρμία:
Έμαθε τους ανθρώπους να ζεύουν τα βόδια.

- Μηχανίτιδα:
Διότι επινοούσε όλο νέες τέχνες. Βοήθησε στην ναυπήγηση της Αργούς.

- Πολύβουλο: ( κατά τον Όμηρο)
Δηλαδή με πολύ φρόνηση.

- Αρεία:
Το προσωνύμιο αυτό το απέκτησε η θεά Αθηνά κατά τη δίκη του Ορέστη στον Άρειο Πάγο για το φόνο της μητέρας του, Κλυταιμνήστρας.

- Εργάνη:
Της αποδιδόταν το προσωνύμιο αυτό καθώς ήταν προστάτιδα των τεχνιτών και της χειροτεχνίας.

- Παρθένος:
Με το επίθετο αυτό λατρευόταν στον ναό του Παρθενώνα. Μόνο μια φορά λένε προσπάθησε να την ενοχλήσει ερωτικά ο Ήφαιστος, μα η θεά αντιστάθηκε.

Η αγαπημένη μας θεά! Η θεά Αθηνά! η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Η προστάτιδα της Αθήνας, για την οποία χτίστηκε προς τιμήν της, ο πιο διάσημος ναός στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Το λαμπρότερο μνημείο όλων των εποχών, ο Παρθενώνας.

- Πρόμαχος:
Με αυτή την προσωνυμία αποκαλούσαν την Αθηνά όταν έμπαινε πάνοπλη στη μάχη.

- Πολιάς:
Η προσωνυμία αυτή της αποδιδόταν ως προστάτις θεά της Αθήνας και της Ακρόπολης.

Ο Κατάλογος είναι μέγας και είναι δύσκολη η συμπλήρωσή του.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ

Οι γιορτές δεν γινόντουσαν «εις μνήμη» αλλά ο λόγος ήταν θετικός και είχε σκοπό.

- Παμβοιώτια - Σκιροφόρια γινόταν το Καλοκαίρι προκειμένου να υπάρξει προστασία της συγκομιδής από τον πολύ ήλιο.
- Αρρηφόρια - Οσχοφόρια γινόταν την εποχή του τρύγου
- Παναθήναια
- Χαλκεία (για την εύρεση του αρότρου).
- Τελετή της Αρώσεως που ο ιερέας λεγόταν Βουζύγης.
- Προχαριστήρια που γινόντουσαν τον Φεβρουάριο για καλή συγκομιδή.
- Πλυντήρια που γινόταν την Άνοιξη και πλένανε τον ναό της Θεάς.
- Καλλυντήρια κουβαλούσαν πανέρι με σύκα στην Αττική δώρο στην θεά και η γιορτή αυτή είχε να κάνει με την συγκομιδή.

Και πλήθος ακόμη εορτών, οι Έλληνες ήταν ένα ευσεβής λαός.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Δεν θα αρνηθείς ποτέ σε κανένα άμα σου ζητήσει νερό, ή όταν σου ζητήσει φωτιά……… Δεν θα παραπλανήσεις ποτέ τον οδοιπόρο δείχνοντάς ψεύτικο δρόμο. Δεν θ αφήσεις κανένα σώμα νεκρού άταφο………… Δεν θα σκοτώσεις ποτέ τον ταύρο που σέρνει το αλέτρι».

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Ας δούμε σε άλλες θρησκείες, ποιες θεότητες είχαν τις ιδιότητες της Αθηνάς:

Στην ΑΙΓΥΠΤΟ : Η αντίστοιχη Θεά είναι η Νέεθ (αυτή που υφαίνει) ,η Θεά της Σάιδος, έχει διάδημα κρατά τόξο έχει σύμβολο τον σταυρό και είναι Θεά του πολέμου και της υφαντικής και φυσικά της σοφίας. Επίσης η Ίσιδα η πάνσοφη.

Στην ΡΩΜΗ: Η Θεά Αθηνά ταυτίστηκε με την Θεά μινέρβα.

Στην ΙΝΔΙΑ : Μέσα στο νερό αργοσαλεύει η αόρατη Θεά Αχάνα οι Ινδοί την έλεγαν αυγή ή εκείνη που καίει.

Στην ΚΑΡΧΗΔΟΝΑ: Υπάρχει η Θεά Τανίθ που είναι ίδια με την Νέιθ

Στην ΦΟΙΝΙΚΗ: Η θεά Αστάρτη.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ahilleas

ahilleas


Ηλικία : 54
Κριός
Ημερομηνία εγγραφής : 01/08/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 95

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΤετ 26 Μαρ - 17:23:33

Αθηνά η Ελληνίδα!

Η Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκέπτης
Επισκέπτης




Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΤετ 26 Μαρ - 17:44:45

ahilleas έγραψε:
Αθηνά η Ελληνίδα!

Η Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια.

 κλαπ! 

Προς την Αθηνά ο ύμνος,της το πήραν.

Άπειρες φορές τον επαναλάμβανα μικρή,ξανά και ξανά.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
zizanio

zizanio


Ηλικία : 33
Κριός
Ημερομηνία εγγραφής : 03/09/2013
Αριθμός μηνυμάτων : 91

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΤετ 26 Μαρ - 18:15:13

Του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου
Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά στην πρώτη γραμμή του πολέμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα και την Πίνδο, η Παναγία ήταν η προστάτιδα και οδηγός των στρατιωτών. Οι στρατιώτες την έβλεπαν με τα μάτια της πίστης τους να τους εμψυχώνει και να τους «σκεπάζει», καθώς πολεμούσαν στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας.




Ενδεικτική είναι η μαρτυρία της Β. Μπούρη σύμφωνα με την οποία ο θείος της, Σπυρίδων Χουλιάρας, που πολέμησε στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μέχρι το τέλος της ζωής του συνήθιζε να αφηγείται το εξής θαύμα της Παναγίας: ενώ οι στρατιώτες πολεμούσαν κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, εμφανίστηκε μπροστά τους η Παναγία που ως προστάτιδα τους «σκέπασε» με το πέπλο της και σαν οδηγός τους οδήγησε μπροστά στον εχθρό, έτοιμους να τον αντιμετωπίσουν.

Το θαύμα αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλους στρατιώτες που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου. Κατά μήκος όλου του μετώπου έβλεπαν το ίδιο όραμα: τις νύχτες μια γυναικεία μορφή βάδιζε ψηλόλιγνη, με την καλύπτρα της ριγμένη από το κεφάλι στους ώμους. Ήταν η Παναγία, η υπέρμαχος στρατηγός των Ελλήνων.

Ο Τάσος Ρηγόπουλος, πολεμιστής του 1940 γράφει από το μέτωπο:

«Σου γράφω από μία αετοφωλιά, τετρακόσια μέτρα ψηλότερη από την κορυφή της Πάρνηθας. Η φύση τριγύρω είναι πάλλευκη. Σκοπός μου είναι να σου μεταδώσω αυτό που έζησα, αυτό που είδα με τα μάτια μου και που φοβάμαι μήπως, ακούγοντάς το από άλλους, δεν το πιστέψεις. Λίγες στιγμές πριν ορμήσουμε για τα οχυρά της Μόροβας, είδαμε σε απόσταση περίπου δεκατριών μέτρων μια ψηλή γυναίκα να στέκει ακίνητη. Ο σκοπός φώναξε: «τις ει;». Μιλιά δεν ακούστηκε. Φώναξε ξανά θυμωμένος. Τότε, σαν να μας πέρασε όλους ηλεκτρικό ρεύμα, ψιθυρίσαμε: «η Παναγία!». Εκείνη όρμησε εμπρός σα να είχε φτερά αετού. Εμείς από πίσω της. Συνεχώς αισθανόμασταν να μας μεταγγίζει αντρειοσύνη.

Ολόκληρη εβδομάδα παλέψαμε σκληρά για να καταλάβουμε τα οχυρά Ιβάν-Μόροβας. Εκείνη ορμούσε πάντα μπροστά. Και όταν πια νικητές ροβολούσαμε προς την ανυπεράσπιστη Κορυτσά, τότε η Υπερμάχος έγινε ατμός, νέφος απαλό και απλά χάθηκε» .

Ένα θαύμα έζησαν και οι στρατιώτες του 51ου τάγματος στην κορυφογραμμή Ροντένη.

Από τις 22 Ιανουαρίου και κάθε βράδυ στις εννέα και είκοσι ακριβώς, το βαρύ πυροβολικό των αντιπάλων άρχιζε βολή εναντίον του τάγματος. Ο εκνευρισμός και οι απώλειες ήταν πολλές. Οι τολμηροί ανιχνευτές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα εχθρικά πυροβόλα, προφανώς γιατί κάθε βράδυ οι αντίπαλοι τα μετακινούσαν. Η κατάσταση ήταν πιεστική. Ένα βράδυ του Φεβρουαρίου ακουστήκανε πάλι τα εχθρικά κανόνια.

«Παναγιά μου, βοήθησέ μας, σώσε μας», φώναξε εντελώς αυθόρμητα ο ταγματάρχης Πετράκης. Αμέσως στο βάθος πρόβαλε ένα φωτεινό σύννεφο και σιγά-σιγά δημιουργήθηκε κάτι σαν φωτοστέφανο και εμφανίστηκε η μορφή μιας γυναίκας της Παναγιάς, η οποία άρχισε να γέρνει προς τη γη και στάθηκε σε ένα φαράγγι. Όλοι στο τάγμα μόλις είδαν το θαύμα, ρίγησαν.

«Θαύμα!»,φώναξαν και έκαναν το σταυρό τους. Αμέσως στάλθηκε μήνυμα στην ελληνική πυροβολαρχία, τα ελληνικά κανόνια βρόντηξαν και λίγο μετά τα αντίπαλα σίγησαν. Οι οβίδες των Ελλήνων είχαν πετύχει τον απόλυτο στόχο .

«Η πίστη κατά την διάρκεια του πολέμου, το σίγουρο είναι ότι βοηθάει τον δοκιμαζόμενο στρατιώτη. Και η εικόνα της προστάτιδας του φέρνει ελπίδα και αισιοδοξία. οι Αρτινοί στο μέτωπο μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς δεν φοβόνταν ούτε όλμους, ούτε τις εχθρικές σφαίρες ...;» .

Ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης ζωγράφισε πάνω στο καπάκι ενός κιβωτίου ρέγγας τη Παναγία της Νίκης, η οποία απέκτησε τη φήμη ότι είναι θαυματουργή.

«Σε έξαλλη θρησκευτική έκσταση απαιτούσαν (ενν. οι έλληνες στρατιώτες από την Άρτα) η θαυματουργή εικόνα να μείνει ένα βράδυ τουλάχιστον στην κατασκήνωση τους. Άκουγες φωνές από παντού. Όλοι οι στρατιώτες φωνάζανε: «Η Παρθένα, η Παρθένα. Να την αφήσετε μια βραδιά». Εκείνη την ώρα βάρεσε συναγερμός πέσαμε μπρούμυτα σύμφωνα με τις διαταγές που είχαμε. Κανένας Αρτινός δεν έκανε το ίδιο. «Βρε συνάδελφε», μου είπε ένας, «βαστάς την Παρθένα και φοβάσαι»;» .

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι οι ταυτότητες των στρατιωτών έφεραν, δίπλα ακριβώς από τα στοιχεία τους, μια εικόνα της Παναγίας. Και λίγο πριν απo την επίθεση έκαναν το σταυρό τους, αναφωνούσαν τρεις φορές «Παναγία μου!» και ύστερα ξεκινούσαν.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
zizanio

zizanio


Ηλικία : 33
Κριός
Ημερομηνία εγγραφής : 03/09/2013
Αριθμός μηνυμάτων : 91

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΤετ 26 Μαρ - 18:19:51

Η περιγραφή γράφτηκε από ιερέα.
Το λέω γιατί εγώ θυμάμαι τον παππού ενός φίλου μου, να μας μιλάει για εκείνη τη μάχη στα βουνά Της Πίνδου, όχι για Παναγιά.
Αλλά για Αθηνά. Δεν τους έκανε για Παναγιά γιατί δε φορούσε φορέματα σαν αυτά της Παναγιάς, αλλά ρούχα αστραφτερά και τα μαλλιά λυτά ανέμιζαν.
Κι άλλοι την λέγαν Παναγιά κι άλλοι την ιστορούσαν σαν την Αθηνά.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκέπτης
Επισκέπτης




Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΤετ 26 Μαρ - 18:23:47

Μα δεν θα μπορούσε να ήταν η Παναγιά,δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά,άλλο τι λένε.

Η Αθηνά όμως έχει.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
zizanio

zizanio


Ηλικία : 33
Κριός
Ημερομηνία εγγραφής : 03/09/2013
Αριθμός μηνυμάτων : 91

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΤετ 26 Μαρ - 19:33:32

Η Αθηνά. 2v9ro60
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ioessa

ioessa


Ηλικία : 44
Τόπος : ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Καρκίνος
Ημερομηνία εγγραφής : 09/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1297

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΤετ 26 Μαρ - 22:03:18

rrros 
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Στέφανος

Στέφανος


Ηλικία : 44
Τόπος : Περιστέρι
Κριός
Ημερομηνία εγγραφής : 18/02/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 90

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΠεμ 27 Μαρ - 13:12:38

zizanio έγραψε:
Η Αθηνά. 2v9ro60


Μοιάζει σαν να καλύπτει με τον χιτώνα της κάποια πανοπλία! Εκπληκτικό!
Αυτό που φαίνεται στον λαιμό και γύρω από το μέτωπο μοιάζουν μεταλλικά! Πολύ ενδιαφέρων.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκέπτης
Επισκέπτης




Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΠεμ 27 Μαρ - 13:15:32

!!!!!!!Έχεις δίκιο Στέφανε,παρατηρητικό το μάτι σου,μπράβο.
Πρόσεξα μόνο το Έψιλον.

Μπράβο ζιζάνιο για την φωτογραφία και την ιστορία.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκέπτης
Επισκέπτης




Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΠεμ 27 Μαρ - 13:18:11

Σαπφώ,πολύ ωραίο θέμα ανέβασες thenks
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Στέφανος

Στέφανος


Ηλικία : 44
Τόπος : Περιστέρι
Κριός
Ημερομηνία εγγραφής : 18/02/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 90

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΠεμ 27 Μαρ - 13:31:55

ladosifa έγραψε:
!!!!!!!Έχεις δίκιο Στέφανε,παρατηρητικό το μάτι σου,μπράβο.
Πρόσεξα μόνο το Έψιλον.

Μπράβο ζιζάνιο για την φωτογραφία και την ιστορία.


Ευχαριστώ ladosifa! Ναι είδα και το έψιλον, και τον σταυρό από κάτω που απλώνονται οι ακτίνες του. Για την ακρίβεια θα το έλεγα πιο πολύ άστρο, και λιγότερο σταυρό. Και λέω τώρα άστρο γιατί πριν λίγο που διάβαζα κάποια μηνύματα, πρόσεξα ένα άστρο που έχει κάτω δεξιά η maggisoula, και μοιάζει αρκετά με αυτό στο στήθος της Παναγίας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκέπτης
Επισκέπτης




Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΠεμ 27 Μαρ - 14:17:43

Τώρα που είπες υπογραφή,βρήκα τρόπο να μπει η δική μου που ήθελα.

Ναι,μοιάζει με άστρο κι όχι σταυρό.

Επίσης,μέτρα πόσα αστέρια έχει στον μανδύα της και που.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ρουλα Πυρ

Ρουλα Πυρ


Ηλικία : 38
Τόπος : Στο κεντρο του Γαλαξια!
Ταύρος
Ημερομηνία εγγραφής : 21/12/2013
Αριθμός μηνυμάτων : 47

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΠεμ 27 Μαρ - 14:43:01

Την ιστορία την ξερω και γω...στα βουνά της Αλβανίας πολέμησε και ο προπάππους μου και μας έλεγε την ιστορία για την Παναγία ....ότι την είδαν οι στρατιώτες και προστάτευε τους Έλληνες ......Παναγία την ειπε ....δεν ξερω εγω πιστεύω στην Παναγία πιστεύω και στην Αθήνα κάποιοι τις ταυτίζουν..
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
maggisoula

maggisoula


Ημερομηνία εγγραφής : 09/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 3634

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΠεμ 27 Μαρ - 16:53:41

Καλά παιδιά δεν παίζεστε! Το αστέρι το έψιλον τα τρια αστρα και τι μπορει να υπαρχει κατω απ το χιτώνα! Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί! Σαπφώ μπράβο κοπελιά μου είχες καλή έμπνευση!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
maggisoula

maggisoula


Ημερομηνία εγγραφής : 09/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 3634

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΠεμ 27 Μαρ - 16:55:59

Και το αστέρι μου!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
maggisoula

maggisoula


Ημερομηνία εγγραφής : 09/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 3634

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΠεμ 27 Μαρ - 16:58:45

zizanio και σένα σ ευχαριστούμε πολύ!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
stargate

stargate


Ηλικία : 40
Αιγόκερως
Ημερομηνία εγγραφής : 25/04/2013
Αριθμός μηνυμάτων : 67

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΠεμ 27 Μαρ - 17:02:51

Πολύ ωραία ιστρία κι είναι σε πολλούς γνωστή. Την έχω ακούσει κι εγώ, κι άλλοι την λένε με την Παναγία να πρωτοστατεί κι άλλοι με την Αθηνά! Για μένα είναι και οι δύο πρόσωπα της μίας Θεάς που εκφράζεται μέσα από αυτές τις δύο, όπως και άλλες επίσης.

Και η εικόνα είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Αναρωτιέμαι ποιας εποχής είναι ακριβώς.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σαπφώ

Σαπφώ


Ημερομηνία εγγραφής : 18/03/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 201

Η Αθηνά. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Αθηνά.   Η Αθηνά. Icon_minitimeΣαβ 5 Απρ - 20:48:11

Κι εγώ ευχαριστώ για την εικόνα zizanio!
Είναι εκπληκτική! Ευχαριστώ!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Η Αθηνά.
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ
» Αθηνά η Θεά της σοφίας.
» Αθηνά και Εριχθόνιος.
» Η Αθήνα Από Ψηλά
» Κώδικας Αθηνά

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου... :: ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ :: ΓΥΝΑΙΚΑ (ΘΗΛΥΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ)-
Μετάβαση σε: