| H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου... Και ο Νους... ο Αλχημιστής των Πάντων... και η Αλήθεια, οδηγός! |
Είθε στους δρόμους της ουσίας σου να πορευθείς και στα μυστικά απόκρυφα αρχεία της ψυχής σου... Είναι άπειρες οι κατευθύνσεις στο Άπειρο Σύμπαν… Το ταξίδι μαγικό και ατελείωτο… Έχεις πολλά να χαρτογραφήσεις…
|
|
| ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ | |
| | Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
Επισκέπτης Επισκέπτης
| Θέμα: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 16:31:59 | |
| Κι η μισημένη η Έριδα τον Πόνο γέννησε που βασανίζει, γέννησε και την Λήθη και την Πείνα, και τις Πληγές που δάκρυ τις ποτίζει, τους Πόλεμους, τους Φόβους και τις Μάχες και τ' Αντροσκοτώματα και τις Φιλονικίες και τ' απατηλά τα Λόγια και τις Κρισοδικίες και την Κακονομία και την Απάτη, πούναι συχνά φιλί-κλειδί τα δύο τους, και τον Όρκο, π' αλήθεια αυτός τις πιο πολλές έχει σωριάσει συφορές του ανθρώπου, γιατί αλλοί και τρισαλλοί, σ' αυτόν που ψεύτικα -κι είναι εις γνώση του- τον πάρει!". (Ησίοδος, Θεογονία).http://www.hellinon.net/NeesSelides/PeriOrkou.htm(Είναι πιο "απαλά τα "χέρια" των ανθρώπων) |
| | | maggisoula
Ημερομηνία εγγραφής : 09/03/2011 Αριθμός μηνυμάτων : 3634
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 16:38:27 | |
| ΟΡΚΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ
Ού καταισχυνώ όπλα τά ιερά, ούδ’ εγκαταλείψω τόν παραστάτην, ότω άν στοιχήσω. Αμυνώ δέ καί υπέρ ιερών καί οσίων, καί μόνος καί μετά πολλών. Τήν πατρίδα δέ ούκ ελάσσω παραδώσω, πλείω δέ καί αρείω όσης άν παραδέξωμαι. Καί ευηκοήσω τών αεί κραινόντων εμφρόνως, καί τοίς θεσμοίς τοίς ιδρυμένοις πείσομαι, καί ούς τινας άν άλλους τό πλήθος ιδρύσεται ομοφρόνως. Καί άν τις αναιρή τούς θεσμούς ή μή πείθηται, ούκ επιτρέψω. Αμυνώ δέ καί μόνος καί μετά πάντων. Καί ιερά τά πάτρια τιμήσω. Ίστορες θεοί τούτων, Άγραυλος, Ενυάλιος Άρης, Ζεύς, Θαλλώ, Αυξώ, Ηγεμόνη. | |
| | | maggisoula
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 16:39:43 | |
| ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ Ορκίζομαι στον Απόλλωνα το γιατρό, και στον Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και όλους τους θεούς και όλες τις θεές μάρτυρες βάζω, πως θα τηρήσω τον όρκο μου αυτό, και αυτό το συμβόλαιο, όσο θα διατηρώ τις δυνάμεις μου και την κρίση μου. Το μεν διδάξαντα με την τέχνη αυτή, θα τιμώ όσο και τους δικούς μου γονείς, και θα τον κάνω κοινωνό του δικού μου βίου και θα του οφείλω τα νενομισμένα. Τους δε γιους του, θα θεωρώ ίσους προς αδερφούς μου, και θα τους διδάξω την τέχνη αυτή, αν νοιώθουν την ανάγκη να την μάθουν, χωρίς μισθό και χωρίς έγγραφο συμβόλαιο. Θα διδάξω τα προφορικά και γραπτά μαθήματα και όλη γενικά την υπόλοιπη εξάσκηση του επαγγέλματος, μόνο στους δικούς μου γιους, στους γιους του διδασκάλου μου, και σε μαθητές που με όρκο και σύμβολαιο,κατά τους άγραφους νόμους της ιατρικής, θα έχουν συνδεθεί μαζί μου. Σε κανέ-vuv άλλο. Θα χρησιμοποιήσω τις θεραπευτικές δίαιτες, μόνο προς όφελος των ασθενών, όσο μπορώ και όπως κρίνω ορθό, να αποφύγω δε κάθε βλάβη και αδικία. Δεν θα χορηγήσω κανένα θανατηφόρο φάρμακο, όποιος κι αν μου το ζητήσει και δεν θα δώσω καμία τέτοια συμβουλή. Επίσης δεν θα δώσω σε καμία γυναίκα φάρμακο εκτρωτικό. Αγνό και θείο θα διατηρήσω όλο μου το βίο, καθώς και την τέχνη μου. Να μην ευνουχήσω δε κανένα, όπως το ζητούν, αφήνοντας την εργασία αυτή, για άλλους που ασχολούνται με τέτοιες πράξεις. Σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα εισέρχομαι μόνο προς όφελος των ασθενών, μακριά από κάθε θεληματική αδικία και βλάβη. Και μακριά από αφροδίσιες πράξεις, επί γυναικεύον σο)μάτο)ν και αντρικών, ελευθέρων ή δούλων. Οσα κατά τις θεραπείες ακούσω ή θα δω ή και πέραν της ασχολίας μου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, για τα οποία δεν πρέπει να λέγεται τίποτε, Οα σιωπώ θεωρώντας τα ως εμπιστευτικά μυστικά. Όσο τον όρκο μου λοιπόν θα τηρώ και δεν θα τον παραβαίνω, είθε να έχω καλό όνομα και στη ζωή και στη τέχνη μου και να με εκτιμούν για πάντα όλοι οι άνθροίποι. Εάν δε παραβώ τον όρκο μου και επιορκήσω, να πάθω τα αντίθετα. ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ | |
| | | maggisoula
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 16:45:40 | |
| Ο όρκος δηλώνει ότι ο ορκιζόμενος αποδέχεται ελεύθερα την ύπαρξη μιας Αρχής, την οποία και τιμά, που υπερβαίνει τα ανθρώπινα κριτήρια, μέτρα και σταθμά, περί αρχών και αξιών. Όποιος αρνείται τον όρκο σημαίνει ότι στερείται αρχών και αξιών, έχοντας το θράσος να τις επικαλείται και να προσφεύγει σε υποτιθέμενες, και φυσικά ανύπαρκτες γι΄ αυτόν, αρχές Δικαίου. | |
| | | Επισκέπτης Επισκέπτης
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 16:52:23 | |
| Κρητικοί όρκοι-Μαντινάδες
Ωσάν τα φύλλα του δεντρού στο δυνατό αέρα ετσά και σένα οι όρκοι σου σκορπίσανε μια μέρα.
Οι όρκοι που μου έδωσες και τα φιλιά στο στόμα είναι αυτά που μ' έκαναν να σ' αγαπώ αιώνια.
Οι όρκοι αγάπης γίνανε σύννεφα και χαθήκαν σε μακρινούς ορίζοντες και ξελησμονηθήκαν..
Τα μάτια μου τα καστανά βουρκώσαν μα δεν κλαίνε και τα πολλά τους μυστικά τα κρύβουν δεν τα λένε.
Ποια είν' η Kατερίνα πια οι φίλοι με ρωτούνε μα γω κρατάω μυστικά κι αυτοί γι' αλλού κινουνε.
Όταν δεν έχεις τι να πεις... μην ενοχλείς τις λέξεις Κι αδέ βαστάς τα μυστικά, με το σεβντά μη μπλέξεις. |
| | | maggisoula
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 17:44:33 | |
| Ο ορκος έχει και την αρνητικη πλευρά δηλαδή την δεσμευτική και τη περιοριστική. Αυτός πάντως που δίνει έναν όρκο πρέπει να ξέρει πολύ καλά τον εαυτό του ,ώστε να ξέρει αν μπορεί να ανταπεξέρθει σ αυτό. Γιατί είναι πολύ δύσκολος στη τήρηση του. και θέλει πολλές δυνάμεις και θέληση και γνώση, και γι αυτό που ορκίζεται και για τον εαυτό του. και τα ίδια θέλει αν θα υπάρξει ανάγκη να προσπεραστεί. και υπάρχουν όρκοι και όρκοι. όπως αυτοί που προστατεύουν. όρκοι που είναι σαν κώδικες τιμής και πίστης και αλήθειας. κι όχι μόνο. Ορκίζομαι να μιλάω μόνο με αλήθεια και μόνο μ όσα πιστεύω. παράδειγμα. Αυτό τον όρκο δεν έχω κανένα λόγο να το φοβάμαι. Μόνο αυτοί που φοβούνται την αλήθεια. Και δεν τον χαρίζω σε καμία Ερινύα. Κι ο καθένας τα βλέπει τα πράματα ανάλογα με το πως αντιλαμβάνεται το κάθετι και με το τι πιστεύει. Όταν αποφάσισα να γίνω γονιός μέσα μου σχηματίστηκε ένας όρκος. δεν χρειαζόταν να τον ξεστομίσω. κι ήταν από τους ιερούς όρκους. ένας όρκος που με ζύγιαζε και ταυτόχρονα ζύγιαζα κι εγώ τον εαυτό μου. Και δε μετάνιωσα ποτέ. Αν τον εκπλήρωσα σωστά και όπως έπρεπε; κοιτάζω τα παιδιά μου και λέω...............ναι! Είμαι περήφανη για πολλούς μου όρκους! Κι άλλο τόσο που μπορώ να τους τιμώ. Αυτά τα λίγα για να εκφράσω τη δική μου άποψη περί όρκου κι όχι απ'οψεις άλλων. | |
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 18:34:27 | |
| Αυτό, αγαπημένη μου Αριστέα, εγώ το λέω ΛΟΓΟ και το έγραψα με κεφαλαία γιατί αυτός ο λόγος πλάθει 'υλη, για την οποία υπεύθυνος Είμαι Εγώ. Ο Κόσμος μας θα ήταν πολύ πιο "ελαφρύς" αν οι άνθρωποι τα λυναν μεταξύ τους και δεν χρειαζόταν να τους ορκίζουνε. Όταν δίνω τον Λόγο μου, αυτό που υπόσχομαι έχει Αξία,αν αθετήσω το λόγο μου, δεν ήταν η Αλήθεια μου. Εξού και η φράση: "Στον Λόγο της Τιμής μου" |
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 18:39:43 | |
| |
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 18:51:54 | |
| Εξού και η φράση: "Στον Λόγο της Τιμής μου"
και το ''μα την Παναγία'' και το ''στον σταυρό που σου κάνω''
Και το ''να πέσει το ταβάνι να με κάψει''...........ή ο κεραυνός; |
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 19:03:48 | |
| Το χειρότερο είναι να θες να ορκιστείς και να μην σε θέλουν,να μην κάνεις,να μην είσαι επαρκής.
Να μην χωράς πουθενά.Ωχ!τρύπες. |
| | | maggisoula
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 19:04:13 | |
| Αυτό φταίει που ο κόσμος είναι..........βαρύς!!! κι όχι η υποκρισία που υπάρχει ανάμεσα στη σκέψη και τον τον λόγο, τον λόγο και την πράξη. Εύκολα μιλαει κανείς για πράματα που δεν ξέρει γιατί γίνονται. γιατί έξω απ το χορό πολλά τραγούδια λέγονται. και δε λέω ότι δεν θες να είσαι στο χορό μην το πάρεις έτσι. Λέω απλά ότι δεν είσαι άρα δικαιολογείται και άρα και οπότε δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω περισσότερα. Είχα πει ότι για να χεις άποψη πρέπει να ξέρεις το πράγμα για το οποίο εκφράζεις άποψη. Δεν το κατάλαβες. οπότε πάμε παρακάτω. Και τα πάντα πλάθουν ύλη. Δημιουργούν συνθήκες δεδομένα γεγονότα πραγματικότητες κόσμους. Απλά ελπίζω να ναι έτοιμος ο καθένας για ότι πλάθει. που συνήθως δεν είναι και μετά ψάχνει γύρω του να βρει υπεύθυνους κι αιτίες. κι ο λόγος για τον οποίο μιλάς.....μάλλον ο ΛΟΓΟΣ.....είναι το ίδιο δύσκολος. Για να ισχύει σε κάποιον και να τον τηρεί,πρέπει να έχει συνέπεια σ αυτό που λέει και που είναι. Το όπως με βολεύει και μου κατέβει.......είναι λόγος άλογος. Γενικά μιλώντας! | |
| | | maggisoula
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 19:05:33 | |
| - ladosifa έγραψε:
- Εξού και η φράση: "Στον Λόγο της Τιμής μου"
και το ''μα την Παναγία'' και το ''στον σταυρό που σου κάνω''
Και το ''να πέσει το ταβάνι να με κάψει''...........ή ο κεραυνός; Ε; Τι λες μωρέ;;; σε κόλλησε το σούπερνατσουραλ; | |
| Θέμα: Απ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Τρι 18 Μαρ - 19:09:49 | |
| - ladosifa έγραψε:
- Το χειρότερο είναι να θες να ορκιστείς και να μην σε θέλουν,να μην κάνεις,να μην είσαι επαρκής.
Να μην χωράς πουθενά.Ωχ!τρύπες. Βασικά,κάνω παράθεση τον εαυτό μου γιατί είπα μεγάλη κουβέντα. |
| | | | ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ | |
|
Παρόμοια θέματα | |
|
| Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή | Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
| |
| |
| |
|