H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...

Και ο Νους... ο Αλχημιστής των Πάντων... και η Αλήθεια, οδηγός!
 
ΑρχικήΦόρουμΣύνδεσηΕγγραφή
Είθε στους δρόμους της ουσίας σου να πορευθείς και στα μυστικά απόκρυφα αρχεία της ψυχής σου... Είναι άπειρες οι κατευθύνσεις στο Άπειρο Σύμπαν… Το ταξίδι μαγικό και ατελείωτο… Έχεις πολλά να χαρτογραφήσεις…

 

 Νόμος και δικαιοσύνη.

Πήγαινε κάτω 
+6
maggisoula
15katerina
spitha
romantikos
Αιθηρόη
marilena
10 απαντήσεις
Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
maggisoula

maggisoula


Ημερομηνία εγγραφής : 09/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 3634

Νόμος και δικαιοσύνη. - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Νόμος και δικαιοσύνη.   Νόμος και δικαιοσύνη. - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠεμ 5 Δεκ - 20:09:47

Το χιούμορ μπορεί να πάρει στα χέρια του οποιαδήποτε κατάσταση και να τη ξορκίσει.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
georgp

georgp


Ηλικία : 39
Ιχθύς
Ημερομηνία εγγραφής : 01/08/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 79

Νόμος και δικαιοσύνη. - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Νόμος και δικαιοσύνη.   Νόμος και δικαιοσύνη. - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠαρ 28 Φεβ - 12:53:39

Μια διευκρίνιση θέλω μόνο. Τελικά η δικαιοσύνη είναι μία η δύο; Μια συναισθηματική και μία λογική. Αυτά τα δύο όμως θα συγκρούονται συνέχεια.
Δεν ψάχνω αυτό όμως τώρα. Βασικά νομίζω ότι η δικαιοσύνη έτσι όπως την καταλαβαίνει ο άνθρωπος, δεν διαφέρει στην θεωρία τόσο από την δικαιοσύνη που μιλάς Αιθηρόη. Στην πράξη δείχνει να είναι τελείως διαφορετική.

Τώρα κόλλησα λίγο. Μήπως δεν κατάλαβα κάτι σωστά. Θα το εξετάσω ξανά και θα επανέρθω στο θέμα. Κάπου σκάλωσα και δεν μπορώ να τεκμηριώσω την σκέψη μου.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Αιθηρόη
Admin
Αιθηρόη


Ημερομηνία εγγραφής : 28/02/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 2443

Νόμος και δικαιοσύνη. - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Νόμος και δικαιοσύνη.   Νόμος και δικαιοσύνη. - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠαρ 28 Φεβ - 14:30:06

1… Κατά τον άνθρωπο:

« Δίκαιο ονομάζεται το σύνολο των υποχρεωτικών και εξαναγκαστικών κανόνων οι οποίοι και ρυθμίζουν τις σχέσεις των, στη αυτή κοινωνία δια-βιούντων προσώπων. Επίσης κατ΄ άλλο ορισμό: Δίκαιο είναι η ανθρώπινη θέληση η οποία ρυθμίζει την κοινωνική ζωή κατά τρόπο «ετερόνομο», «επιτακτικό» και «εξαναγκαστικό». Συνεπώς το δίκαιο δεν προέρχεται από την ατομική θέληση των επιμέρους ατόμων αλλά επιβάλλεται εξωτερικά (ετερόνομος ρύθμιση), επιτάσσοντας και καθορίζοντας τι δύναται και τι πρέπει ή τι δεν δύναται και τι δεν πρέπει να πράττουν χωρίς ωστόσο να ζητεί τη συγκατάθεσή τους (επιτακτική ρύθμιση), επιβάλλοντας όμως στους μη συμμορφούμενους προς τους κανόνες του κυρώσεις (εξαναγκασμός).

Εκτός των κανόνων δικαίου, τη συμπεριφορά των μελών μιας κοινωνίας ρυθμίζουν και οι κανόνες της Ηθικής και της Εθιμοτυπίας.

Μεταξύ όμως των κανόνων αυτών και του Δικαίου υφίστανται ουσιώδεις διαφορές.
Α) Οι κανόνες Ηθικής σε αντίθεση με εκείνες του Δικαίου απευθύνονται προς τον εσωτερικό ψυχισμό του ανθρώπου, την εσωτερική του διάθεση, προερχόμενοι από τη συνείδησή του, που όμως η συμμόρφωση προς αυτούς γίνεται οικειοθελώς χωρίς εξαναγκασμό.
Β) Επίσης οι κανόνες της Εθιμοτυπίας ρυθμίζουν μεν την εξωτερική συμπεριφορά του ανθρώπου, όπως οι κανόνες του Δικαίου, πλην όμως η συμμόρφωση και προς αυτούς γίνεται «οικειοθελώς» χωρίς εξαναγκασμό.
Η μη συμμόρφωση στους κανόνες της Ηθικής και της Εθιμοτυπίας μόνο τη περιφρόνηση των λοιπών μελών της κοινωνίας μπορεί να επισύρει.

Το Δίκαιο στο σύνολό του με κριτήριο την έκταση της επιβολής του και τις σχέσεις τις οποίες ρυθμίζει διακρίνεται στο Εσωτερικό Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο.

Οι πηγές του Δικαίου είναι δύο, ο Νόμος και το Έθιμο. Η διαφορά των δύο αυτών πηγών δικαίου είναι ότι ο μεν Νόμος είναι γραπτός κανόνας δικαίου ενώ το Έθιμο αποτελεί τον άγραφο νόμο δικαίου που πολλές φορές υπερισχύει του Νόμου, φθάνει να μη υπερβαίνει την καλώς νοούμενη έννομη τάξη.

Ο Νόμος ως πηγή δικαίου λαμβάνει με την ευρύτερη αυτού έννοια πάσα γραπτή πηγή δικαίου που θέτει η Πολιτεία. Έτσι με την ευρύτητα του όρου ο Νόμος περιλαμβάνει το Σύνταγμα, τα Ψηφίσματα, τις Συντακτικές πράξεις, τους Αναγκαστικούς Νόμους, τους υπό τη στενή έννοια Νόμους, τα κανονιστικού περιεχομένου διατάγματα και τις Υπουργικές αποφάσεις.

Το Έθιμο αποτελεί κανόνα Δικαίου που τίθεται από τη «Κοινωνία» κατόπιν μακράς και ομοιόμορφης άσκησης, και με τη συνείδηση όμως ότι αυτό αποτελεί δίκαιο. Είναι ο λεγόμενος «άγραφος νόμος».

Κατά τα παραπάνω, στοιχεία του εθίμου είναι: η μακρά και ομοιόμορφη «άσκηση» (στοιχείο εξωτερικό) και η «κοινή πεποίθηση» ότι αποτελεί πατροπαράδοτο κανόνα δικαίου (στοιχείο εσωτερικό).


Τα έθιμα διακρίνονται σε:
α) Καθολικά (που ισχύουν σε όλη τη χώρα) και σε Τοπικά (που ισχύουν σε μέρος της χώρας)
β) Γενικά (που εφαρμόζονται επί πάντων των συναλλασσομένων) και σε Ειδικά (που εφαρμόζονται επί ορισμένης κατηγορίας αυτών) και
γ) Συμπληρωματικά ή αντίθετα Καταργητικά διατάξεων νόμου.
Η απόδειξη του εθίμου γίνεται δια παντός μέσου π.χ. με μάρτυρες.» 

(Αυτός είναι ο ορισμός της δικαιοσύνης, όπου σε αυτήν "πατάει" η ανθρωπότητα στην εδώ παρουσία της, την οποία και κατασκεύασε - διαμόρφωσε σύμφωνα με τις ανάγκες της. Αυτό υποστηρίζει, τουλάχιστον. (!) )

2… Κατά την Φύση:
Το Φυσικό Δίκαιο, είναι κάτι που εκπηγάζει από την φύση ενός «πράγματος», την ουσία, την «Θέση» και την αλήθεια του.

3… Κατά τον Κόσμο:
Το Κοσμικό Δίκαιο, είναι αυτό που βασίζεται σε μία αρχική αιτία, μία αρχική πρόθεση και τελείται στην αναγκαιότητα για ολοκλήρωση,  και την εκτόνωση της «δράσης» που προκλήθηκε από τα προηγούμενα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://www.aoratos-naos.com
Στέφανος

Στέφανος


Ηλικία : 44
Τόπος : Περιστέρι
Κριός
Ημερομηνία εγγραφής : 18/02/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 90

Νόμος και δικαιοσύνη. - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Νόμος και δικαιοσύνη.   Νόμος και δικαιοσύνη. - Σελίδα 2 Icon_minitimeΠαρ 28 Φεβ - 20:33:23

Παρόλο που είναι σωστή η ανάλυση της δικαιοσύνης που λειτουργεί στις ανθρώπινες κοινωνίες, δεν σου κρύβω ότι ποτέ δεν έκατσα να σκεφτώ ακριβώς πώς και τι. Θα πω ψέματα αν δεν παραδεχτώ ότι με ξάφνιασε. Σαν να κοίταξα το τέρας κατάμουτρα, που λέμε καμιά φορά!
Όχι δεν μου αρέσει. Μπορεί να είναι αναγκαία κατά μερικούς, αλλά δεν μου αρέσει. Κι ίσως γι'αυτό δεν πετυχαίνει. Είναι κάτι τεχνητό και δεν ταιριάζει με την φύση και την αλήθεια.

Φυσικό δίκαιο, και κοσμικό δίκαιο. Αυτά μπορούν να πετύχουν, αν τα συμπεριλάβουμε με κάποιο τρόπο, μέσα στον τρόπο ζωής μας. Καθώς επίσης και της συμπεριφοράς μας προς τους άλλους. Σιγά σιγά, και κάποτε θα τα καταφέρουμε.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Νόμος και δικαιοσύνη.
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 2 από 2Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2
 Παρόμοια θέματα
-
» Δικαιοσύνη και στα μούτρα σας!
» Θεραπεία-αποκατάσταση-δικαιοσύνη
» Ο Νόμος των Τριών.
» Ο νόμος της έλξης...
» Ο νόμος του Ενός...

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου... :: ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ... :: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΑΚΑ...-
Μετάβαση σε: