aoratos naos - Aιθηρόη
Οι μονάδες των Πυθαγορείων είναι οι αριθμοί, με την ποιοτική τους έννοια.
Η κάθε μονάδα έχει την δυνατότητα παραγωγής και άλλων μονάδων, μεγαλύτερης δυναμικότητας και διαφορετική από αυτήν, αλλά και την δυνατότητα διαιρέσεως της σε άλλες μονάδες διαφορετικές μεταξύ τους.
Έτσι η πρώτη μονάδα που έχει την δυνατότητα διαιρέσεως της σε άλλες μονάδες, διαφορετικές μεταξύ τους, είναι η μονάδα ΔΥΟ, η οποία αποτελείται από δύο μονάδες του ΕΝΑ, διαφορετικές μεταξύ τους, οι οποίες όμως δεν μπορούν να εμφανίζονται στην Φύση ως αυτοτελείς μονάδες.
Νόμοι της Φύσεως, είναι οι ενεργητικοί παράγοντες των Μονάδων. Οι Μονάδες των Πυθαγορείων και οι αντίστοιχοι Φυσικοί Νόμοι τους, είναι:
2
Μονάδα ΔΥΟ ή Αόριστη Δυάδα, είναι τα Άτομα της ατομικής ουσίας, η Υλική Ουσία της Φύσεως.
Η Μονάδα ΔΥΟ έχει δύο ενεργητικούς παράγοντες ή Νόμους: τον νόμο της Κίνησης και τον νόμο της Ζωής.
Η λέξη κίνηση εδώ, έχει γενικότερη έννοια και σημαίνει επιπλέον την τάση προς μεταβολή, δηλαδή την τάση προς αλλαγή καταστάσεων, σε όλες τις μορφές του Σύμπαντος.
Είναι ο νόμος που συντελεί, ώστε τα πάντα στην Φύση, να μεταβάλλονται και να κινούνται.
Η λέξη Ζωή, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει την γνωστή έννοια της ζωής (έμβια ζωή),
αλλά την έννοια της αυτοτελής ύπαρξης.
Είναι αυτός που εξασφαλίζει την αυτοτελή ύπαρξη των ατόμων της ατομικής ουσίας, ώστε να διαχωρίζονται μεταξύ τους και παράλληλα να είναι εμφανής η ύπαρξη τους στις υλικές μορφές.
Οι Πυθαγόρειοι ονόμαζαν την Δυάδα αόριστη, διότι τα Άτομα της ατομικής ουσίας που υπάρχουν στο Σύμπαν, είναι άπειρα σε αριθμό και συνεπώς δεν είναι εφικτό να προσδιοριστούν.
3
Μονάδα ΤΡΙΑ, είναι ο Αιθέρας, ή αλλιώς Συνεχής Ουσία, ή Αμέριστη Ουσία, η οποία πληρώνει όλο το χώρο του Σύμπαντος, αποτέλεσμα να ταυτίζεται με τον χώρο, διότι δεν υπάρχει χώρος στο Σύμπαν που να μην είναι Αιθέρας.
Η Μονάδα ΤΡΙΑ έχει έναν ενεργητικό παράγοντα και αυτός είναι ο Νόμος της Ενέργειας. Η λέξη Ενέργεια στην προκειμένη περίπτωση, έχει γενικότερη έννοια, πέρα από την γνωστή έννοια της ενέργειας, και σημαίνει την δράση προς επίτευξη κάποιου αποτελέσματος.
Συνεπώς ο Νόμος της Ενέργειας, είναι ο Νόμος ο οποίος δείχνει την δράση της συνεχούς ουσίας, τόσο επί της άλλης ουσίας, της Ατομικής, όσο και επί των μορφών αυτής.
Η δράση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την σύνθεση και αποσύνθεση των μορφών, δηλαδή γενικά την μεταμόρφωση όλων των μορφικών υποστάσεων του απείρου.
4
Μονάδα ΤΕΣΣΕΡΑ είναι ο Νόμος της Μορφής, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την συγκρότηση όλων των Μορφών του Σύμπαντος.
Το ΤΕΣΣΕΡΑ είναι το παραγωγικό αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΔΥΟ (αόριστης μονάδας) και του ΤΡΙΑ.
Αυτό σημαίνει οι Υλικές Μορφές της Φύσης, δεν συγκροτούνται μόνο από τα Άτομα της ατομικής ουσίας, αλλά υπάρχει μέσα τους και η συνεχής ουσία, ως η συγκολλητική ουσία των Ατόμων της ατομικής ουσίας.
Το ΤΕΣΣΕΡΑ, ο νόμος της Μορφής που είναι το παραγωγικό αποτέλεσμα της συνεργασίας των τριών θεμελιωτικών νόμων, είναι η εικόνα του ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ. Το ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ χαρακτηρίζεται και ως πλήρη μορφή, ολοκληρωμένη, και γι αυτό το λόγο ονομάζεται ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ.
ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ, είναι οι συνεργαζόμενες Θείες Ουσίες (ατομική και συνεχής), δια των Νόμων του πρώτου ΤΡΙΓΩΝΟΥ (κίνηση, ζωή, ενέργεια) «εν μορφή». Όλο αυτό, είναι το παραγωγικό αποτέλεσμα μια συνεργασίας, που καταλήγει και δημιουργεί Μορφή.
5
Μονάδα ΠΕΝΤΕ, είναι ο Νόμος της Επιμειξίας των Μορφών και της Συγκρότησης των διαιωνιστικών τύπων των Μορφών. Ο νόμος της επιμειξίας, προϋποθέτει την ύπαρξη μορφών, οι οποίες πρέπει να διαθέτουν διαιωνιστικούς τύπους.
Αυτός ο Νόμος είναι πάρα πολύ σημαντικός, γιατί με την επιμειξία των μορφών, προκύπτουν νέες καλύτερες μορφές.
Το πιο σημαντικό βέβαια είναι, ότι ο νόμος αυτός καθορίζει την συγκρότηση των διαιωνιστικών τύπων των μορφών, οι οποίοι αποτελούν τις βάσεις της συγκρότησης νέων μορφών.
Διαιωνιστικός τύπος, είναι το μέρος εκείνο κάθε μορφής, που έχει την δυνατότητα να συντελέσει στην αναπαραγωγή μιας όμοιας μορφής.
6
Μονάδα ΕΞΙ, είναι ο Νόμος της Εξέλιξης των Μορφών, ο οποίος συντελεί στο να συγκροτούνται νέες καλύτερες μορφές.
Η Εξέλιξη, είναι Φυσικός Νόμος, τόσο της Νοητικής Πνευματικής Φύσης, όσο και την μη Νοητικής Φύσης και θεωρείται ως η διαρκής, χωρίς τέρμα, αύξηση των δυναμικοτήτων των ουσιών της Φύσης στον άπειρο χρόνο.
Στο Νόμο της Εξέλιξης, οφείλεται η εμφάνιση και η λειτουργία του πνεύματος και των ιδεών, καθώς και η χωρίς πέρας εξέλιξη τους στον άπειρο χρόνο.
Την εξέλιξη την νοούμε με την αδιάκοπη επέκταση των αριθμών. Αυτό σημαίνει ότι η εξέλιξη είναι άπειρη και ατελεύτητη στο Χρόνο.
7
Μονάδα ΕΠΤΑ, είναι ο Νόμος της Αλληλεπίδρασης. Επειδή αυτός ο Νόμος αναφέρεται, κατά κύριο λόγο, στην αμοιβαία επίδραση των μορφών της Φύσης, οι οποίες αποτελούν την πλέον φανερή περίπτωση αλληλεπίδρασης, γι αυτό και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο Νόμος της Αλληλεπίδρασης μεταξύ των Μορφών.
Όμως η δράση αυτού του Νόμου, είναι γενικότερη, διότι αλληλεπίδραση έχουμε και μεταξύ των δύο αϊδίων (άφθαρτων) ουσιών της φύσης, όταν αυτές συλλειτουργούν κυρίως εντός των μορφών και μάλιστα αυτή η αλληλεπίδραση είναι η σημαντικότερη στο Φυσικό Επίπεδο.
8
Μονάδα ΟΚΤΩ, είναι ο Νόμος της Ελευθερίας. Ελευθερία είναι η έλλειψη εξάρτησης, δέσμευσης, εμποδίου. Η Ελευθερία, ως ανθρώπινη ιδιότητα, είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να πράττει ή να μην πράττει ό,τι επιθυμεί, σύμφωνα με την δική του πρωτοβουλία και θέληση, χωρίς καμία εξωτερική δέσμευση και παρέμβαση.
Ο Νόμος της Ελευθερίας είναι αυτός που εξασφαλίζει την αυτοτέλεια των Μορφών της Φύσης και θέτει όρια στην αλληλεπίδραση μεταξύ των Μορφών, ώστε οι ανώτερης δυναμικότητας Μορφές, μα την αλληλεπίδραση να μην αφομοιώνουν τις κατώτερης δυναμικότητας Μορφές και καταργούν μ αυτόν τον τρόπο την αυτοτέλεια τους.
9
Μονάδα ΕΝΝΕΑ, είναι ο Νόμος της Αρμονίας. Ο Νόμος της Αρμονίας, είναι αυτός που εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ κόσμων, των μορφικών υπάρξεων, καθώς και των νοητικών υπάρξεων και θέτει όρια στην εκδήλωση της ελεύθερης δράσης αυτών, ώστε με την εκδήλωση του Νόμου της Ελευθερίας τους, να μην προκαλείται περιορισμός της ελευθερίας των άλλων.
Στο πνευματικό επίπεδο, ο Νόμος της Αρμονίας εκδηλώνεται ως Νόμος της Δικαιοσύνης.
Αλλά τι είναι Δικαιοσύνη; Δικαιοσύνη είναι η απονομή του Δικαίου ή αλλιώς η συμμόρφωση προς το νόμιμο (δηλαδή την τήρηση των Νόμων), και μεταφορικά, η ευθύτητα, η αμεροληψία.
10
Μονάδα ΔΕΚΑ, δεν είναι Μονάδα ούτε Φυσικός νόμος, όπως συμβαίνει με τις μονάδες ΔΥΟ έως και ΕΝΝΕΑ. Στην ΔΕΚΑΔΑ συγκεντρώνονται τα δημιουργικά αίτια της Φύσης και οι Νόμοι τους, γι αυτό ο Πυθαγόρας χαρακτήριζε την ΔΕΚΑΔΑ, ως Ιερή ΔΕΚΑΔΑ.
Οι Μονάδες ΔΥΟ έως και ΕΝΝΕΑ, περιγράφουν τις γενικές αρχές της γένεσης, της λειτουργίας και του σκοπού του Σύμπαντος.
Χαρακτηρίζονται ως θεμελιωτικοί Νόμοι των Κόσμων και αποτελούν τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η ύπαρξη, η λειτουργία, και η εξέλιξη των Κόσμων. Οι Νόμοι πέρα από αυτούς, (οι πέραν της Ιερής ΔΕΚΑΔΑΣ, Νόμοι), είναι Νόμοι Παράγωγοι των πρωταρχικών.