H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...

Και ο Νους... ο Αλχημιστής των Πάντων... και η Αλήθεια, οδηγός!
 
ΑρχικήΦόρουμΣύνδεσηΕγγραφή
Είθε στους δρόμους της ουσίας σου να πορευθείς και στα μυστικά απόκρυφα αρχεία της ψυχής σου... Είναι άπειρες οι κατευθύνσεις στο Άπειρο Σύμπαν… Το ταξίδι μαγικό και ατελείωτο… Έχεις πολλά να χαρτογραφήσεις…

 

 ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ   ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 3:00:37

Ερμής, αγγελιοφόρος των Θεών στην ελληνική μυθολογία.Ακόμη λειτουργεί ως ψυχοπομπός ,οδηγεί τις ψυχές των νεκρών στον Άδη αλλά ειναι και προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιχνιδιών και του εμπορίου.Πατέρας του Ερμή ήταν ο Δίας και μητέρα του η Μαία μια απο τις Πλειάδες τις θυγατέρες του Άτλαντα,του γίγαντα που κρατούσε στις πλάτες του τον ουρανό.Συνδυάζει πολυ έντονα τα ανθρώπινα με τα θεικά στοιχεία.Εκείνος ειναι που εισήγαγε τα γράμματα και τις επιστήμες στους ανθώπους,δίδαξε την χρήση της διάνοιας και μάλιστα υπάρχουν και μύθοι που αποδίδουν σε αυτόν τη μετάδοση της γνώσης της φωτιάς στους ανθρώπους. Είναι επίσης προστάτης θυσιαστικών τελετών και της μαγείας.Είναι απο τις Θεότητες που για τις δραστηριοτητές τους χρησιμοποιούν την σκοτεινή Νύχτα για αυτό θεωρείτε πως είχε πολύ καλή σχέση με την Σελήνη.Συμβολό του ειναι το κηρύκειο,έμβλημα των γοργόφτερων αγγελιοφόρων και τα φτερωτά σανδάλια.Στην Εσωτερική Παράδοση ο Ερμής συμβολίζει τον Λόγο δηλαδή το σύνολο όλων των διανοιών του Σύμπαν ή σε κάποιο από τα υποσυστηματά του.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η Εκάτη δευτερεύουσα υποχθόνια Θεότητα.Υπάρχουν τίτλοι της όπως το άγγελος και το φωσφόρος.Με τον δεύτερο τίτλο πολλές φορές ονομάζεται φορέας του φωτός.Είναι  Θεά της μαγικής τέχνης στον κάτω κόσμο,ήταν το μοναδικό παιδί των Τιτάνων Πέρση και Αστερίας.Από τους γονείς της κληρονόμησε δυνάμεις πάνω στην γή,τη θάλασσα και τον ουρανό.Βοήθησε την Θεά Δήμητρα στην αναζήτηση της Περσεφόνης μετά την επανενωσή τους έγινε συνοδός της Δήμητρας και σύντροφος του Άδη.Ήταν στενά συνεδεμένη με τα Ελευσίνεια μυστήρια.Απεικονίζεται πολλές φορές σε τριπλή μορφή.Ο Ησίοδος την αναγνωρίζει σαν την Κυρία των τριών Βασιλείων της γης,της θάλασσας και του ουρανού.Λέει επίσης πως ασκούσε την κυριαρχία της απο την εποχή των Τιτάνων πριν πάρει την εξουσία ο Ζεύς και η τάξη του.Ο νέος κυβερνήτης του κόσμου την τίμησε αφηνοντάς της το αρχικό μεγαλείο της.Η Εκάτη βοηθά τους πολεμιστές στον πόλεμο και τους βασιλείς στην απονομή της δικαιοσύνης,φέρνει τιμές στους αθλητικούς αγώνες και μαζί με τον Ερμή προστατεύει τα κοπάδια.Ο Αισχύλος την συνδέει με την Σελήνη και την παρουσιάζει ως Άρτεμις-Εκάτη ενώ ο Ευριπίδης τη θεωρεί κόρη της Λυτούς και την παρουσιάζει ως Θεά προστάτιδα των μαγισσών.Η Εκάτη λοιπόν συνδέεται με τη Δήμητρα,την Περσεφόνη,τον Ερμή,τον κάτω κόσμο,τη Γη,τον Πάνα,τη Κυβέλη και τους Κορύβαντες,τις Χάριτες στην μορφή που έχει ως προστάτις των καλλιεργειών και της γής.Ωσ Άρτεμις Ευπλοία αποκτά θαλλάσιο χαρακτήρα και συνδέεται με το ναυτικό επάγγελμα.Η σχέση της Εκάτης με την Άρτεμις ειναι γνωστή απο τον μύθο της Εφέσου.Επειδη η γυναίκα της Εφέσου υποδέχτηκε άσχημα την Θεά Άρτεμις και της αρνήθηκε την φιλογενία η Θεά την μεταμόρφωσε για λίγο σε σκύλο.Όταν ομως ξαναπήρε την ανθρώπινη μορφή της η γυναίκα της Εφέσου ένιωσε τόσο ντροπιασμένη που κρεμάστηκε.Η Θεά την επανέφερε στην ζωή και εκείνη πήρε το όνομα της Εκάτης.Στους ύστερους χρόνους δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην χθόνια υπόστασή της και στις μαγικές της ιδιότητες.Λατρεύονταν για τις μαγικές της ιδιότητες κυρίως για τη δύναμη που είχε να κρατάει μακριά απο την καθημερινή ζωή το κακό.
Στις μεταγενέστερες εποχές, επέμειναν εντονότερα στην τρισυπόστατη όψη της θεότητας από ό,τι στην κλασική εποχή του Ησίοδου. Το γεγονός πως τα Εκάτεια τελούνταν σε τρίστρατα και πως αυτοί οι τόποι ήταν ειδικά αφιερωμένοι στην Εκάτη δεν αντιστρατεύεται στην ησιοδική ή κοσμική σύλληψη του αριθμού τρία. Όλα τα τρίστρατα προβάλλουν ξεκάθαρα τη δυνατότητα διαίρεσης του κόσμου σε τρία μέρη. Ταυτόχρονα η Εκάτη, ως κυρία των πνευμάτων, προειδοποίησε τους Έλληνες πως μια τριπλή διαίρεση θα δημιουργούσε αναγκαστικά δίπλα στον οργανωμένο κόσμο του Δία μια χαοτική περιοχή, στην οποία θα συνέχιζε να υπάρχει το αμορφοποίητο μέρος του αρχέγονου κόσμου ως Κάτω Κόσμος. Οι Έλληνες θεώρησαν πως η τριπλότητα της Εκάτης ήταν κάτι υποχθόνιο.Σε προγενέστερες περιόδους, πριν ακόμη απολιθωθούν τα τρία πρόσωπα της Εκάτης στα γνωστά Εκάτεια αυτές οι τρεις όψεις φαίνεται πως αποτελούσαν πολλές μορφές ή βασίλεια του κόσμου, πολλές δυνατές εξελίξεις της μιας και ίδιας συμπαγούς ιδέας. Έτσι, στη μορφή αυτής που προφανώς είναι η μικρότερη των θεαινών, η κατώτερη από τις τρεις, διακρίνεται μια εσωτερική σχέση ανάμεσα στη Δήμητρα, την Κόρη και την Εκάτη.
 

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

aoratos-naos
Εκάτη

Για τη Εκάτη υπάρχουν πολλές εκδοχές.

Άλλοι λένε πως ήταν κόρη του Δία και της Ήρας. Ανατράφηκε από τις Νύμφες. Όταν μεγάλωσε, έκλεψε το κιβώτιο με τα μυστικά ομορφιάς της μητέρας της και το έδωσε στην Ευρώπη, την ερωμένη του πατέρα της. Η Ήρα θύμωσε και την εδίωξε. Εκείνη κρύφτηκε ανάμεσα στους νεκρούς. Η Ήρα την καταράστηκε και έπαψε να την διώκει. Τότε ο Δίας, την πήρε και την έδωσε στους Κάβειρους να την καθαρίσουν από το βδέλυγμα και την κατάρα. Εκείνοι την κατέβασαν στον Άδη και την έλουσαν στην Αχερουσία λίμνη, όπου και έμεινε εκεί.

Άλλοι λένε πως ήταν κόρη του Δία και της Δήμητρας. Όταν απήγαγε ο Άδης την Περσεφόνη, η Δήμητρα την έστειλε να βρει την αδελφή της. Όταν πήγε στην Άδη η Εκάτη, έμεινε εκεί με την αδελφή της και ονομάστηκε Άρτεμης, Φύλαξ, δαδούχος, Φωσφόρος και Χθονία.

Άλλοι πάλι λένε πως ήταν κόρη του Δία και της Φεραίας. Η Φεραία την γέννησε μυστικά και την άφησε σε ένα μέρος όπου τέμνονταν τρεις δρόμοι. Εκεί την βρήκαν οι βοσκοί του Φέρητα και την ανέθρεψαν.

Και τέλος, κάποιοι άλλοι λένε, πως ήταν κόρη της Αστερίας και του Δία. Όταν συμμάχησε η εκάτη με τον Δία κατά των Τιτάνων, ο Δίας για να την τιμήσει, της έδωσε εξουσία στον Ουρανό, στην Γη, στην Θάλασσα και στον Άδη. Όσοι την επικαλούνταν, λάμβαναν ό,τι και να ζητούσαν.

Την ονόμαζαν Εκάτη, σελήνη, Άρτεμη, Περσεφόνη. Προστάτιδα όλων των ανθρώπων και ιδίως της μαγείας. Φύλακας των σπιτιών και μεσίτρια προς τους θεούς.

Την συμβόλιζαν ως γυναίκα με τρία κεφάλια για να δηλώσουν την τριπλή δύναμη της. Στο ένα κεφάλι σχεδίαζαν την ημισέληνο, στο άλλο στεφάνι δάφνης και στο τρίτο πίλον.  Συχνά την είχαν με έξι χέρια, που βαστούσε κλειδιά, καλάθια, λαμπάδες και ράβδο, σημείο της μαγείας και την ακολουθούσε ένας πιστός μαύρος σκύλος, προστάτης των οίκων.

Γνώριζε τα πάντα για τα φυτά, τα βότανα και τις δυνάμεις τους. Τις δυνάμεις των 4 στοιχείων της φύσης και μπορούσε να ξυπνήσει τις εσωτερικές μαγικές δυνάμεις του ανθρώπου, οι οποίες ήταν κακές οι καλές, ανάλογα με την ψυχή του ανθρώπου.


---
Να έχετε αγάπη στην καρδιά, φως στο πνεύμα, θάρρος στην ψυχή και αλήθεια στο στόμα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ   ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 3:02:05

Nenya
ΕυρυνόμηMία από τις παλαιότερες θεότητες και σύμφωνα με τον πελασγικό μύθο, θεά των πάντων που προέκυψε από το πρωταρχικό Xάος. Eκείνη διαχώρισε τον ουρανό από τη θάλασσα κι έπλασε από το Bόρειο Άνεμο το σύζυγό της Oφίωνα με μορφή φιδιού. H Eυρυνόμη έφερε στον κόσμο ένα Aβγό, το οποίο χωρίστηκε στη μέση δημιουργώντας τον ήλιο, τη σελήνη, τα άστρα, τα βουνά, τα ποτάμια και τα ζωντανά πλάσματα. Tο ζευγάρι κυριάρχησε στον Όλυμπο μέχρι τη στιγμή που η Eυρυνόμη γκρέμισε τον Oφίωνα στα βάθη της γης και δημιούργησε τους Tιτάνες και τις Tιτανίδες και τον Πελασγό, τον πρώτο άνθρωπο, που προήλθε από τη γη της Aρκαδίας.

Όταν κυριάρχησαν ο Kρόνος και η Pέα, η Eυρυνόμη αποσύρθηκε στη θάλασσα, όπου εκεί μαζί με τη Θέτιδα υποδέχτηκε τον Ήφαιστο όταν εκείνος εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο.

Mετά την επικράτηση των Oλύμπιων θεών παρουσιάζεται σαν κόρη του Ωκεανού και της Tηθύος. Mαζί με το Δία γέννησε τις Xάριτες (Aγλαΐα, Eυφροσύνη, Θάλεια).

Γιος της Ευρυνόμης ήταν και ο ποτάμιος θεός Ασωπός.

H Eυρυνόμη είχε έναν πολύ παλιό ναό και γιορτή στη Φιγαλεία της Aρκαδίας στις όχθες της Nέδας ή Nέδης. O ναός της υψωνόταν στη μέση ενός δάσους από κυπαρίσσια. Eκεί φυλασσόταν το λατρευτικό άγαλμα της που την παράσταινε σαν γοργόνα, από τη μέση και πάνω με τη μορφή γυναίκας και από τους γοφούς και κάτω ψάρι.

Τον ναό αυτό τον άνοιγαν οι κάτοικοι της Φιγαλείας μόνο μια φορά τον χρόνο, πάντα την ίδια ημέρα, και προσέφεραν θυσίες στη θεά.

Πιστευόταν ακόμα ότι «Ευρυνόμη» ήταν μία επίκληση της θεάς Αρτέμιδας.

Πηγή: http://www.theogonia.gr/theoi/theoie/evrinomi.htm, http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CF...


---
Be the Love you wish to see in the world!!! :D
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
maggisoula

maggisoula


Ημερομηνία εγγραφής : 09/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 3634

ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ   ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ Icon_minitimeΠαρ 11 Ιουλ - 8:12:40

ΕΞΟΥΣΙΑ

Το ουσιαστικό εξουσία προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα έξεστι +δοτική προσωπική που σημαίνει έχω τη δυνατότητα, μπορώ,  εξόν<αρχ. ἐξόν, μτχ. του ἔξεστι <επιτρέπεται, είναι δυνατόν. Η σημασιολογική σχέση ανάμεσα στην αρχική ρηματική φράση και το ουσιαστικό που παράχθηκε είναι φανερή. Αντίστοιχα το ουσία προέρχεται από το ρήμα ειμί (είμαι, μτχ. ων, ουσα, ον).
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΗ-ΕΥΡΥΝΟΜΗ-ΕΞΟΥΣΙΑ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Ευρυνόμη...
» Ο Ερμής...
» Ερμής ο Σοφός...

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου... :: Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :: ΜΙΚΡΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ :: -Ε--
Μετάβαση σε: