H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου...

Και ο Νους... ο Αλχημιστής των Πάντων... και η Αλήθεια, οδηγός!
 
ΑρχικήΦόρουμΣύνδεσηΕγγραφή
Είθε στους δρόμους της ουσίας σου να πορευθείς και στα μυστικά απόκρυφα αρχεία της ψυχής σου... Είναι άπειρες οι κατευθύνσεις στο Άπειρο Σύμπαν… Το ταξίδι μαγικό και ατελείωτο… Έχεις πολλά να χαρτογραφήσεις…

 

 Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:21:12

aoratos-naos
Μεταφέρετε και μοιραστείτε με όλους, τα όμορφα των γνώσεων σας.
Μόνο καλό μπορεί να βγει από αυτό.

nnan καλή αρχή!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:22:43

aetheria Elena Loizidou
BOTΑΝΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ Α ΜΕΡΟΣ
6 ώρες πριν 05.04.2009 21:09:19 Επεξεργασία Παράθεση Διαγραφή

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ –ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ


Επειδη πολλοι από εδώ μεσα αγαπησαν και αγαπουν πολυ και απελπισμενα, καπνιζουν δε πολύ από στενα χωρια και αγχος, θεωρησα σκοπιμο να παραθεσω μερικα σωτηρια βοτανα για την καλη λειτουργια του πολυπαθου αυτου οργανου που μας κανει τοσο πολύ ευαλωτους.
Παρ ολο που γραφω κι εγω για τα βοτανα, συγχωρεστε με αλλα δεν θα παραθεσω κατι από το ανεκδοτο βιβλιο μου. Σημ όχι το αστειο βιβλιο μου αλλα αυτό που δεν εχει ακομη εκδοθει!
Για την υγεια της καρδουλας μας λοιπον ο λογος και για την καλη και ευρυθμη λειτουργια της η Ελληνικη φυση προσφερει πολυτιμα βοτανα που βοηθουν δεν αντικαθιστουν όμως τις συμβουλες του γιατρου σε σοβαρες παθογενιες! Σε καμμια περιπτωση! Προληπτικα λοιπον και για την καλη της συντηρηση λαμβανονται με μετρο και συνεση και προλαμβανουν τα δυσαρεστα πριν αυτά εξελιχθουν σε σοβαρες περιπτωσεις. Εξ αλλου ο ιδιος ο Ιπποκρατης εγραφε αειν προλαμβανειν η θεραπευειν! Καλλιτερα να προλαμβανεις παρα να θεραπευεις.
Τι να πει κανεις όλα χρειαζονται ένα καλο service από καιρο σε καιρο ποσο μαλλον το πιο ζωτικο μας οργανο! Η πολυτιμη καρδια μας! Αυτή που υποφερει από τις πολλες καταχρησεις μας και πληρωνει το τιμημα της αγαπης. Της προδωμενης αγαπης τις πιο πολλες φορες!
Ετσι μετα την αξεπεραστη ασπιρινη, μια την ημερα τον γιατρο, (τον καρδιολογο), κανει περα, και ειδικα η salospir, το σκορδο, αρκει να τρωγεται ωμο, το τζιντζεγκ, καλο είναι το αφεψημα, τα ακολουθα βοτανα βοηθουν στην συντηρηση και την καλη λειτουργια της καρδουλας μας. Για να μπορει να χτυπα και για τις επομενες αγαπες που σιγουρα θα ελθουν. Με τον καιρο!

Σε άλλη ευκαιρια θα σας γραψω για τον καρκινο ποια είναι τα βοτανα αλλα και τα λαχανικα που αποτρεπουν την εισβολη του στο σωμα μας, και μετα πώς να ‘’ δολοφονειτε’’ τις ελευθερες ριζες που προκαλουν προωρη γηρανση και καρκινο, ακομη ποια βοτανα μας φερνουν πισω την χαμενη μας λαμψη, σε δερμα, μαλλια, νυχια κλπ.

Το λινκ για την πηγη είναι:

http://www.herb.gr/product_info.php/products_id/13...

Και το κειμενο για να μην ψαχνετε:

Είναι γνωστό σε όλους, ότι τα βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι όμως συνήθως δύσκολο σε κάποιον, να επιλέξει το βότανο που θα τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος υγείας. Αυτό συμβαίνει κύρια διότι οι θεραπευτικές ιδιότητες ενός βοτάνου είναι συνήθως πολλές και επιπλέον δεν είναι γνωστός ποιος συνδυασμός βοτάνων μπορεί να βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.
Στα επόμενα άρθρα θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε ποια βότανα ή συνδυασμός βοτάνων μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, επισημαίνοντας ότι καμιά θεραπεία βοτάνων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας και την συνιστώμενη από αυτόν θεραπεία.

Μερικά από τα σημαντικότερα βότανα για την καρδιά είναι το Σπάρτο, ο Λυκόπους, η Σκροφουλάρια, ο Κράταιγος, η Κομβαλλάρια, ο Λεόνουρος και ο Κηρέας.
Τα βότανα που χρησιμοποιούνται για να συμβάλουν στην θεραπεία της καρδιάς περιέχουν μία ομάδα χημικών ενώσεων που ονομάζεται γλυκοσίδια. Αυτά είναι πολύπλοκες χημικέ ς ενώσεις που έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν τον καρδιακό μυ. Αυτό έχει ως συνέπεια να ενισχύεται η συστολή του καρδιακού μυός με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυξάνεται η απόδοση της καρδιάς χωρίς να αυξάνεται αντίστοιχα το οξυγόνο που χρειάζεται για να αυξήσει το έργο του ο καρδιακός μυς. Έτσι δεν δημιουργείται πρόβλημα ανεπάρκειας οξυγόνου.
Ας δούμε αναλυτικότερα τις περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιούμε κάθε ένα από τα προαναφερόμενα βότανα.
Κομβαλλάρια: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που η δύναμη της καρδιάς είναι ανεπαρκής, όπως στη στηθάγχη ή σε ηλικιωμένα άτομα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν εναποθέσεις αποφρακτικών υλικών στα αιμοφόρα αγγεία.
Κηρέας:Το χρησιμοποιούμε στις ίδιες περιπτώσεις με την Κομβαλλάρια. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στον καρδιακό παλμό.
Καρποί Κράταιγου: Είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Δρα ενισχύοντας τη δύναμη συστολής του καρδιακού μυός από τη μια, ενώ παράλληλα προκαλεί διαστολή των αγγείων της στεφανιαίας κυκλοφορίας. Είναι ωφέλιμο στα περισσότερα προβλήματα του κυκλοφορικού γιατί έχει την ικανότητα να χαλαρώνει ή να διεγείρει την καρδιά, ανάλογα με το τι χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό εξομαλύνουν την καρδιακή λειτουργία.
Λεόνουρος:Είναι βότανο με χαλαρωτική και νευροτονωτική δράση. Επίσης είναι πολύτιμο εμμηναγωγό. Ενισχύει και εξομαλύνει την καρδιακή λειτουργία και για την συμβολή του στην ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος έχει ονομασθεί Λεόνουρος ο καρδιακός.
Σπάρτο: Είναι το σημαντικότερο καρδιακό διουρητικό. Από την μια ενισχύει και εξομαλύνει τον καρδιακό παλμό και από την άλλη απαλλάσσει το σώμα από κάθε κατακράτηση ύδατος που μπορεί να συσσωρευτεί λόγω της ανεπαρκούς δύναμης του καρδιακού μυ. Θέλει όπως προσοχή στη χρήση του γιατί μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος.
Σκροφουλάρια: Είναι βότανο που χρησιμοποιείται κυρίως για δερματικά προβλήματα, αλλά παράλληλα έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη δύναμη της καρδιακής συστολής.
Λυκόπους:Είναι ένα χρήσιμο βότανο που έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη δύναμη των καρδιακών παλμών ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει τον ρυθμό τους. Παράλληλα είναι ένα πολύ καλό χαλαρωτικό.
Πριν περιγράψουμε ένα μείγμα βοτάνων που βοηθά στις περιπτώσεις αδυναμίας της καρδιάς, πρέπει να τονίσουμε πάλι ότι όσοι πάσχουν από χρόνια καρδιακά προβλήματα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία από ειδικό. Η δράση των βοτάνων βοηθά αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό σας.
Για να ενισχύσουμε λοιπόν την καρδιά ένα μείγμα που μπορούμε να πάρουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι καρποί Κράταιγου 2 μέρη, Λεόνουρος 1 μέρος, Κομβαλλάρια 1 μέρος. Το μείγμα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι ξηρού μείγματος και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίζουμε επαρκή πρόσληψη καλίου, τρώγοντας , για παράδειγμα σταφύλια και ντομάτες. Αν υπάρχει οποιαδήποτε κατακράτηση ύδατος προσθέτουμε στο μείγμα και 1 μέρος Ταραξάκο που είναι άριστο διουρητικό και περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου.
---
Ελενα Λοϊζιδου
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:23:56

maggisoyla
Εγώ τώρα θέλω μια πρόταση. Όχι δύο. Για τα μαλλιά που Πέφτουν και την ουλίτιδα ξέρεις κάτι; Σε οδοντίατρο δεν πάω με τίποτα! Λοιπόν μπορείς να βάλεις ένα χεράκι; Και για τα μαλλιά; Μάζευα τρίχες σήμερα από το μαξιλάρι. Και για καλή δερματολόγο θέλεις λεφτά.

call901
Αμυγδαλίτιδα, ουλίτιδα, άλλες στοματικές και λαρυγγικές μολύνσεις – Βράζουμε σε 1 λίτρο νερό 1-2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα, αφήνουμε λίγο και κάνουμε γαργάρες.
και αλθαια εχω διαβασει για ουλιτιδα..μετα για μαλλια μπορεις να κανεις το ξορκι της αιθηροης για να φυτρωσουν..η μητερα μου παντως που ειχε το ιδιο προβλημα εκανε ειδικη θεραπεια ...ελπιζω να σε βοηθησα!

nnan
Γεια σας φιλοι μου καλοι μου φιλοι..
Λοιπον ας πω και εγω αυτο που ξερω
Για προβληματα με το στομα ειναι πολυ καλη η μυρτια και η ρατανια και υπαρχουν στοματικα διαλυματα μιας Γερμανικης εταιρειας WELEDA ξερω οτι εχει ενα μαγαζακι στο Χολαργο μεσα στα στενα πανω απο το μετρο ομως δεν θυμαμαι που ακριβως, σιγουρα ομως σε βιολογικα.
Επισης αν πονατε και τα δοντια σας θελουν φτιαξιμο και εχετε και καμια κουφαλιτσα ,μεχρι να το φτιαξετε μπορειτε να βρεξετε λιγο μπαμπακι με γαρυφαλελαιο,και να κλεισετε την κουφαλα για να μην μπαινει ο αερας και κρυωνει το νευρο ,ομως λιγο, γιατι και καει και κανει ζημια.
Παντως η Μυρτια, μυρτιλλος σιγουρα σφιγγουν τα ουλα.Το ξερω απο προσωπικη χρηση

Για τα μαλλια χρησιμοποιω Δαφνελαιο. Κανω μασαζ στο τριχωτο της κεφαλης μετα τα καλυπτω με μεμβρανη να ειναι ζεστο το κεφαλι μου και πεφτω για υπνο,το πρωι τα λουζω πολλες φορες με χλιαρο νερο και παντα ξεπλενω με κρυο οσο αντεχει το κεφαλι μου, γιατι τα ξεμπλεκει κιολας. Οποιος δεν μπορει να το κανει για ολη νυχτα πιστευω οτι για τρεις ωρες περιπου δυο φορες την εβδομαδα ειναι αρκετο.εχει ευχαριστη μυρωδια πιστευω, αλλα ειναι δυσκολο στο ξεβγαλμα. Απο προσωπικη εμπειρια
Ευχαριστω,γεια :)
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:26:10

call901
βρηκα και κατι αλλο

Τα υλικά που θα χρειαστούν:

2 κρόκους αυγών
1 κουταλιά της σούπας λάδι της ελιάς
1 κουταλάκι καστορέλαιο
Βιταμίνη Α,Β,C

Eκτέλεση:

Ζεστένετε ελαφρά τα λάδια να είναι χλιαρά.Χτυπάτε τους κρόκους και προσθέτετε τις βιταμίνες ανοίγοντάς τις.Κάνετε μασάζ στο κεφάλι, το τυλίγετε σε μία πετσέτα και κοιμάστε το βράδυ. Το πρωί λούζεστε με χλιαρό νερό

romantiki Έλενα Έλενα
Αυτό με τις βιταμίνες μπορείς να μου το εξηγήσεις; Πού το βρίσκουμε;Είναι σε σκόνη η υγρό; Ευχαριστώ.

call901
ρομαντικη προσωπικα δεν το εχω δοκιμασει..αλλα πιθανον αναφερεται στα ελαια βιταμινης θα ψαξω και θα σου πω για μεγαλυτερη σιγουρια
καλημερα σε ολους! Λοιπον ρομαντικη σχετικα με τις βιταμινες ρωτησα και μου ειπαν πως σπας καψουλες

romantiki Έλενα Έλενα
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:30:38

penthesileia penthesileia ιλιαδα
maggisoyla,prosexe!Σου χρειαζετε οδοντιατρος!Αν ειναι ελαφρυ προβλημα,ο.κ . τα δικα μας.Αν ομως εχεις πετρα στα δοντια?Η θεραπεια του γιατρου και ο καθαρισμος δεν εχουν εναλλακτικες μεθοδους.το ΒΕTADINE ORAL to δοκιμασες να απολυμανεις τις φλεγμονες?ΙΩΔΙΟ περιεχει

---
προσεξε τι θα ευχηθεις

gioytzin
Παιδία εγώ έχω πολλές φαγούρες στα μαλλιά και με πέφτουν τη να κάνω.
Επίσης έχω και ξηροδερμία.
Βασικά από την φαγούρα με πέφτει.
sory sto kefali ithela na po.
a kai an jerete kamia shntagh gia na ftiakso sampoyan gia ta malia.
giati afta ton soyper den ta empistebome me tipota.

Kirka

Καλησπέρα!!! Για οτι πέφτουν τα μαλλιά μήπως είναι έλλειψη σιδήρου. Για να δυναμώσουν τα μαλλιά και να μην πέφτουν και για τη ξηροδερμία ξέρω το δαφνέλαιο. Το χρησιμοποιούσε η θεία μου με μεγάλη επιτυχία.

gioytzin
poy to brisko afto kai pos tha to xisimiopoiiso

Kirka
Το βάζεις στο κεφάλι το βράδυ και το πρωί λούζεσαι με ένα μαλακό σαμπουάν. οχι αυτά τα αντιπιτιριδικά ειναι χημικά. Στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

llini
kala ρε γιουτζιν..αφου δν εμπιστευεσαι τα σαμπουαν του εμποριου-σουπερ μαρκετ..με τι λουζεσαι????μηπως ειναι αλλος ο λογος που πεφτουν??????δν ξερω ρωταω.παντως αυτο που λεει η κιρκα ειναι σουπερ ντουπερ το ξερω κι εγω λεει πολυ.

Kirka
Αρε Κατια γι αυτό σε πάω έχεις ένα τρόπο να τα λες..........

gioytzin
Με σαμπουάν μόνο τώρα τελευταία λούσομε με πράσινο σαπούνι.
Αλλά πάλι έχω πολύ φαγούρες.
Αφού ξύνομαι τόσο πολύ που με τσούζει το κεφάλι αλά νιώθω και ανακούφιση και ύστερα βλέπω να πέφτουν τρίχες.
Από το πόλη ξύσιμο μάλλον

basika exo kai elipsi sidiroy.

Βασικα αυτό πρέπει να είναι κλιρονομικο διότι και η μανά μου μικρη είχε πολύ φαγούρες.

Kirka

Το δαφνέλαιο δυναμώνει πάρα πολύ και διώχνει την ξηροδερμία. Κάνε εξετάσεις αίματος για σίδερο.


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:31:57

αλαφροίσκιωτος
δαφνέλαιο φτιαχνεις κ μονος σου

ψιλωκοβεις φυλλα δαφνης κ γεμιζεις το 1/4 του βαζου που εχεις με αυτα συμπληρωνεις με ελαιολαδο και αφηνεις το βαζο στο ηλιο για ενα μηνα

βηκα στο internet και μια μασκα μαλλιων με δαφνελαιο

Μάσκα μαλλιών για μαύρα μαλλιά (250 ml)

- ¼ της κούπας δαφνέλαιο
- ¼ της κούπας καστορέλαιο (ricinus communis)
- ½ της κούπας εκχύλισμα δενδρολίβανου και φασκόμηλου σε αμυγδαλέλαιο
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο δάφνης
- 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο


Μάσκα μαλλιών για ξανθά μαλλιά (250 ml)

- ¼ της κούπας δαφνέλαιο
- ¼ της κούπας καστορέλαιο (ricinus communis)
- ½ της κούπας λάδι καλέντουλας και εκχύλισμα χαμομηλιού σε αμυγδαλέλαιο
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο δάφνης
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ
- 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι

πως το φτιάχνω; πως το χρησιμοποιώ;

Σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι βάζουμε όλα τα υλικά. Το ανακινούμε και το αφήνουμε 4-5 μέρες για να αναμιχθούν καλά τα έλαια.
Πριν το λούσιμο, απλώνουμε το λάδι στα μαλλιά και τα χτενίζουμε για να πάει παντού. Τυλίγουμε τα μαλλιά με μια ζεστή πετσέτα και αφήνουμε τη μάσκα για μια ώρα. Λούζουμε τα μαλλιά δύο φορές.


μπορω να σας πω κ αλλα αν θελετε
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:43:01

Nenya
ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο που έχετε μαζέψει εσείς και δεν το έχετε αγοράσει από κάποιο κατάστημα βοτάνων, είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Αν δεν είστε απολύτως σίγουροι μη χρησιμοποιείστε το φυτό. Η λάθος αναγνώριση βοτάνων έχει αποβεί η αιτία πολυάριθμων δηλητηριάσεων. Θα θυμάστε για παράδειγμα, πριν από καιρό, που πολλοί είχαν δηλητηριαστεί τρώγοντας βλίτα, επειδή μαζί είχε μπερδευτεί και ο τάτουλας, κοινό ζιζάνιο στα χωράφια το οποίο είναι δηλητηριώδης.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Μη χρησιμοποιείτε εργαλεία από πλαστικό ή αλουμίνιο γιατί είναι υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν περίεργες χημικές ενώσεις. Όλοι βλέπετε όταν πλένεται σκεύη αλουμινίου τη μαυρίλα που βγάζει στα τοιχώματα.
Χρησιμοποιείτε πάντα ανοξείδωτα, γυάλινα ή εμαγιέ σκεύη και εργαλεία.

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ
Όλα τα σκεύη και εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γιατρικών από βότανα θα πρέπει να είναι πεντακάθαρα και αποστειρωμένα. Η σωστή αποστείρωση αποτρέπει τη δημιουργία των μικροβίων και επιτρέπει την καλύτερη διατήρηση των γιατρικών.

ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΜΕΖΟΥΡΕΣ
Θα συνιστούσα μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας αν και μια κοινή ζυγαριά κουζίνας αρκεί. Ένα κόλπο αν δεν μπορείτε να ζυγίσετε μια μικρή ποσότητα, όπως, π.χ. 5 γραμμάρια, ζυγίστε το διπλάσιο βάρος, 10 γραμμάρια, και μετά μοιράστε την ποσότητα. Τα υγρά μπορούν να μετρηθούν με ποτήρια δοσομετρητές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και πολλοί έχουμε ήδη στην κουζίνα μας. Πολύ μικροί όγκοι νερού μπορούν να μετρηθούν σε σταγόνες.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
1ml = 20 σταγόνες
5 ml =1 κουταλάκι του τσαγιού
10 ml = 1 κουταλάκι του γλυκού
20 ml =1 κουτάλι της σούπας
70 ml =1 ποτήρι του τσέρι
150 ml =1 φλιτζάνι ή ένα ποτήρι του κρασιού

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Η σωστή αποθήκευση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Αυτό γιατί πρέπει να γνωρίζουμε πότε τα παρασκευάσματά μας χάνουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, δηλαδή μέχρι πότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Τα εγχύματα θα πρέπει να παρασκευάζονται την ίδια μέρα για να είναι φρέσκα, ενώ τα αφεψήματα θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 48 ωρών. Και τα δύο θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο ή σε ένα δροσερό μέρος αν δεν καταναλώνονται αμέσως. Τα βάμματα και άλλα υγρά παρασκευάσματα, όπως τα σιρόπια και τα αιθέρια έλαια, θα πρέπει να φυλάσσονται σε μπουκάλι από σκουρόχρωμο γυαλί σε δροσερό περιβάλλον μακριά από το φως του ήλιου, μπορούν όμως να διατηρηθούν μήνες ή και χρόνια. Οι αλοιφές θα πρέπει να φυλάσσονται σε βαζάκια από σκουρόχρωμο γυαλί.

ΕΓΧΥΜΑΤΑ
Το έγχυμα είναι ο πιο γρήγορος, απλός και εύκολος τρόπος επεξεργασίας για τα πιο ευαίσθητα μέρη των φυτών, δηλαδή των φύλλων και των λουλουδιών. Μπορείτε να τα πιείτε κρύα ή ζεστά και γίνονται εύκολα όπως το τσάι ή το χαμομήλι.
Προσοχή όμως διότι η φαρμακευτική αξία πολλών βοτάνων βρίσκεται κυρίως στα πτητικά αιθέρια έλαια τους, τα οποία διαφεύγουν στον αέρα αν δεν είναι σκεπασμένο το σκεύος παρασκευής του εγχύματος.
Θα πρέπει πάντα να γνωρίζεται την ποσότητα του βοτάνου που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε, γιατί τα εγχύματα έχουν φαρμακευτική δράση και μπορούν να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα αν δεν χρησιμοποιηθούν με τη σωστή δοσολογία.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ
1 κουταλιά του τσαγιού (2 - 3 γρ.) αποξηραμένου ή 2 κουταλιές του γλυκού (4-6 γρ.) νωπό βότανο για ένα φλιτζάνι νερό
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Φυλάσσονται σε ένα κλειστό γυάλινο δοχείο στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος, μέχρι και 24 ώρες.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Βάλτε το βότανο σε ένα φλιτζάνι και γεμίστε το με νερό που μόλις έχει βράσει.
Προσοχή ποτέ μη βράζεται το νερό μαζί με το βότανο γιατί καταστρέφονται ή εξατμίζονται τα διάφορα πολύτιμα συστατικά του.Αμέσως σκεπάστε το φλιτζάνι με ένα καπάκι και αφήστε το 10-15 λεπτά για να γίνει σωστά η απορρόφηση των ενεργών συστατικών των βοτάνων, κοινός έγχυση. Μετά σουρώστε το σε ένα άλλο φλιτζάνι. Προσθέστε μια κουταλιά μέλι αν θέλετε να το γλυκάνετε.

ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ (εκχύλιση διά βρασμού)
Τα αφεψήματα γίνονται με σιγανό βρασμό σε νερό με τα μέρη των φυτών που είναι πιο σκληρά (οι ρίζες, ο φλοιός, τα κλωνάρια και οι καρποί), γιατί θέλουν μια πιο ισχυρή επεξεργασία από τα φύλλα ή τα λουλούδια για να επιτευχθεί η εξαγωγή των φαρμακευτικών τους συστατικών. Για να φτιάξουμε τα αφεψήματα χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα ψιλοκομμένα κομμάτια από το φυτό. Μπορείτε να τα πιείτε και αυτά ζεστά ή κρύα.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ
20 γραμμάρια αποξηραμένου ή 40 γρ. φρέσκου βοτάνου για 750 γρ. κρύο νερό, που μειώνονται από την εξάτμιση του νερού στα 500 γρ. μετά από σιγανό βρασμό (φτιάχνουμε έτσι 3 περίπου φλιτζάνια)
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Μπορείτε να λάβετε 3-4 δόσεις την ημέρα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Φυλάσσονται σε ένα σκεπασμένο γυάλινο δοχείο στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος, μέχρι και 48 ώρες.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σιγοβράζουμε τις ανάλογες δόσεις από τα βότανα και το νερό σε μια κατσαρόλα για 20 - 30 λεπτά μέχρις ότου το νερό ελαττωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου. Σουρώνουμε το υγρό και το φυλάμε σε γυάλινο δοχείο σε δροσερό μέρος.

ΒΑΜΜΑΤΑ
Τα βάμματα δεν έχουν καμία σχέση με το βάμμα ιωδίου που κυκλοφορεί στην αγορά και που πολλοί μπερδεύουν.
Τα βάμματα για μένα είναι ότι καλύτερο μπορούμε να φτιάξουμε από τα βότανα γιατί έχουν μεγάλο χρόνο αποθήκευσης μέχρι και 2-3 χρόνια, τα έχουμε έτοιμα από πριν για να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε έχουμε ανάγκη και καταναλώνουν μικρό αποθηκευτικό χώρο.
Τα βάμματα γίνονται ουσιαστικά με το βούτηγμα του βοτάνου σε αλκοόλ. Το αλκοόλ βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών του φυτού, για αυτό και τα βάμματα είναι δραστικότερα και ισχυρότερα από τα εγχύματα ή τα αφεψήματα. Για αυτό το λόγο, έχει μεγάλη σημασία ο έλεγχος της συνιστώμενης δοσολογίας. Πάντα να χρησιμοποιείτε καθαρό φυτικό αλκοόλ στα βάμματα. Η αναλογία που χρησιμοποιείται συνήθως είναι 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ).

ΠΟΣΟΤΗΤΑ
200 γρ. αποξεραμένα ή 300 γρ. φρέσκα ψιλοκομμένα βότανα σε 1 λίτρο αλκοόλ 40% (βότκα, ή τζιν ή λευκό ρούμι που περιέχει 40 % αλκοόλ είναι ότι πρέπει)
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Πάρτε από 5 ml (1 κουταλιά του τσαγιού) 2-3 φορές την ημέρα διαλυμένη σε λίγο νερό ή φρουτοχυμό.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι ηλιακές ακτίνες μπορούν να καταστρέψουν κάποια ενεργά συστατικά του βάμματος για αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι και 2-3 έτη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τοποθετήστε τα βότανα σε ένα μεγάλο σκουρόχρωμο δοχείο και ρίξτε μέσα το αλκοόλ μέχρι τα έχει καλύψει εντελώς. Κλείστε το δοχείο και φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον 15 ημέρες. Αναποδογυρίζετε το κλειστό δοχείο κάθε 2 μέρες περίπου, για να ανακατεύετε ουσιαστικά το μίγμα με αυτό τον τρόπο. Να ξέρετε ότι όσο περισσότερο διάστημα αφήνουμε το μίγμα στο δοχείο τόσο ισχυρότερο γίνετε και τόσο περισσότερο διατηρείτε.
Πρέπει όμως έτσι να αλλάζουμε και τη δοσολογία.Μετά από ένα 15 ημέρες σουρώστε το υγρό σε ένα μεγάλο σουρωτήρι στο οποίο έχετε βάλει μέσα ένα χάρτινο ή υφασμάτινο φίλτρο και πιέστε όσο μπορείτε τα βότανα να στραγγίσουν καλά. Αυτό μπορεί να γίνει και με τη χρήση ενός μικρού πιεστηρίου.Χύστε το βάμμα σε καθαρά αποστειρωμένα μπουκάλια από σκουρόχρωμο γυαλί χρησιμοποιώντας ένα χωνί και όταν γεμίσουν, κλείστε τα καλά και βάλτε ετικέτα σε κάθε μπουκάλι.

ΣΙΡΟΠΙΑ
Το μέλι και η ακατέργαστη ζάχαρη είναι τα ουσιαστικά συντηρητικά μέσα για να διατηρηθούν τα σιρόπια και μπορούν να αναμιχθούν με εγχύματα και αφεψήματα για την παρασκευή σιροπιών. Εκτός από αυτό το μέλι έχει την ιδιότητα να είναι μαλακτικό (επιστημονικές έρευνες έχουν δήξει ότι είναι εξίσου καλό με τα σιρόπια που κυκλοφορούν για το βήχα και για την ανακούφιση του ερεθισμού του λαιμού). Με τη γλυκιά τους γεύση, βοηθούν στο να καλύψουν τη δυσάρεστη γεύση μερικών βοτάνων και για το λόγο αυτόν, γίνονται ευκολότερα αποδεκτά από τα παιδιά. Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη, σε ίσα μέρη ενός εγχύματος ή αφεψήματος με μέλι ή ακατέργαστης ζάχαρης.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ
500 ml εγχύματος ή αφεψήματος και 500 γρ. μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Μπορείτε να λαμβάνετε 5 - 10 ml (1 - 2 κουταλιές του τσαγιού) τρεις φορές την ημέρα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Φυλάσσεται σε φιάλες από σκουρόχρωμο γυαλί όπως τα βάμματα σε δροσερό
και σκοτεινό μέρος μέχρι και 6 μήνες.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αναμίξτε σε μια κατσαρόλα το έγχυμα ή το αφέψημα με το μέλι ή την ακατέργαστη ζάχαρη. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να διαλυθεί το μίγμα και να αποκτήσει υφή σιροπιού. Αφήσετε το να κρυώσει και μετά βάλτε με ένα χωνί το σιρόπι σε γυάλινα αποστειρωμένα σκουρόχρωμα μπουκάλια. Φυλάξετε τα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

ΑΛΟΙΦΕΣ
Ο πιο εύκολος τρόπος για την παρασκευή μιας αλοιφής, είναι η χρησιμοποίηση βαζελίνης ή φυσικού κεριού από μέλισσες. Βότανα ή συνδυασμός βοτάνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις χρήσεις που το θέλουμε. Εκτός από τα βότανα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα βάμματα ή αιθέρια έλαια, πρέπει όμως να γνωρίζουμε από πριν την κατάλληλη δοσολογία.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ
60 γρ. αποξηραμένων ή 150 γρ. φρέσκων βοτάνων σε 500 γρ. βαζελίνης ή φυσικού κεριού.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Χρησιμοποιείτε μικρές ποσότητες 3 φορές την ημέρα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Φυλάσσεται σε αποστειρωμένα σκουρόχρωμα γυάλινα βαζάκια, μέχρι και 3 μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αναμίξτε βαζελίνη ή κερί σε ένα γυάλινο σκεύος σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά, μαζί με ψιλοκομμένα βότανα και σιγοβράστε το μίγμα για 15 λεπτά ανακατεύοντας τα συνεχώς. Φιλτράρετε και στύψτε το μίγμα των βοτάνων σε ένα σουρωτήρι προσεκτικά, γιατί καίει ακόμα και τοποθετήστε το σε γυάλινα αποστειρωμένα σκουρόχρωμα βαζάκια. Κλείστε τα καπάκια χωρίς να το σφίξετε πολύ. Όταν κρυώσει, σφίξτε τα καπάκια και βάλτε ετικέτες.

Πηγή: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών

http://www.ftiaxno.gr/2008/05/blog-post_7661.html
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:44:01

Nenya
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ
Μερικά βότανα μπορούν να συλλεχθούν ολόκληρο το χρόνο, αλλά τα περισσότερα έχουν διαφορετική εποχή ανάπτυξης και συγκομιδής και πρέπει είτε να καταναλώνονται αμέσως είτε να υποβάλλονται σε σωστή επεξεργασία συντήρησης για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Τα βότανα όπως όλα τα φυτά, τα λαχανικά και τα φρούτα, απαιτούν γρήγορη επεξεργασία για να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τη θεραπευτική τους ιδιότητά. Μαζέψτε τα καλύτερα υγιή φυτά, που δεν έχουν προσβληθεί από ασθένειες ή βλαβερά έντομα και βρίσκονται μακριά από μολυσμένο περιβάλλον και περιοχές όπου έχει γίνει ράντισμα για την προστασία καλλιεργειών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άδειες για βιολογικά φυτικά τρόφιμα δίνονται όταν η καλλιέργεια είναι μακριά από κεντρικές αρτηρίες δρόμων.
Τα φυτά και ακόμα περισσότερο τα βότανα, επηρεάζονται από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και αν είναι μολυσμένες, τα συστατικά τους μπορούν να αλλοιωθούν και να περιέχουν επικίνδυνα χημικά στοιχεία για τον άνθρωπο. Χάνουν έτσι την θεραπευτική τους ιδιότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΑΥΤΟΦΥΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ
Τα καλύτερα βότανα είναι αυτά που είναι αυτοφυή, γιατί τα ενεργά συστατικά τους βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Τα βότανα διαλέγουν το έδαφος που τους ταιριάζει για την ανάπτυξή τους και προτιμούν συγκεκριμένα μικροκλίματα. Εξάλλου σε όσο πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες επιβιώνουν, αυτό τα κάνει πιο ανθεκτικά και τα αναγκάζει να βελτιώσουν το δικό τους σύστημα επιβίωσης προσφέροντάς μας έτσι ότι καλύτερο μπορούν να παράγουν.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Η παρατηρητικότητα και η μνήμη είναι απαραίτητα για να αναγνωρίζουμε τα αυτοφυή βότανα. Χρησιμοποιήστε έναν βιβλίο αν είστε αρχάριοι, που έχει φωτογραφίες και οδηγίες για τις περιοχές όπου αναπτύσσονται τα φυτά που σας ενδιαφέρουν. Πολλά φυτά μοιάζουν μεταξύ τους εξωτερικά και για αυτό αν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα φυτό, μην το συλλέξετε, γιατί μια λάθος αναγνώριση μπορεί να καταλήξει σε δηλητηρίαση. Όταν τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας τους είναι πιο εύκολη η αναγνώρισή τους. Μη συλλέγετε ποτέ περισσότερα από όσα χρειάζεστε για δική σας χρήση και κυρίως ποτέ όλα τα βότανα από μια και μόνο περιοχή, γιατί θα καταστεί δύσκολη η αναπαραγωγή και η επιβίωσή τους. Ελέγχεται αν το φυτό βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και την περίοδο που είναι κατάλληλη για συλλογή.
Για τη συλλογή και μεταφορά τους, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο καλάθι ή σακί από φυτικές ίνες για να μην στραπατσάρετε τα φυτά. Να τα κόβετε χρησιμοποιώντας πάντοτε ένα καλό μαχαίρι ή ψαλίδα, για να ελαχιστοποιείται η ζημιά που κάνετε στο φυτό. Να φοράτε προστατευτικά γάντια και ρούχα γιατί στην εξοχή υπάρχουν πολλά φυτά που έχουν αγκάθια και κάνουν δύσκολη την εξερεύνησή σας και την συγκομιδή τους.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ
Τα βότανα που καλλιεργούνται στο κήπο μας, κάνουν την συγκομιδή τους ευκολότερη και γρηγορότερη. Με την ανάλογη φροντίδα και καλλιέργειά μπορούμε να έχουμε κοντά μας διάφορα βότανα έτοιμα για χρήση. Πρέπει να γνωρίζεται βέβαια ότι δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε όλα τα βότανα στην περιοχή μας, γιατί κάποια χρειάζονται ειδικού τύπου έδαφος ή μικροκλίματος, για να πάρουν τα κατάλληλα στοιχεία και να τα μετατρέψουν σε ενεργά φαρμακευτικά συστατικά. Παρότι δηλαδή μπορούν να αναπτυχτούν και στην περιοχή μας δεν σημαίνει ότι θα έχουν τις ίδιες φαρμακευτικές ιδιότητες των αυτοφυών βοτάνων. Άλλη βασική αρχή είναι να μην χρησιμοποιείτε ποτέ χημικά λιπάσματα ή φάρμακα, στην καλλιέργεια των βοτάνων στον κήπο σας.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Να μαζεύετε τα φυτά, μετά την εξάτμισή της πρωινής υγρασίας, όταν είναι στεγνά και καλύτερα τις απογευματινές ώρες. Πρέπει να συλλέγεται το φυτό με σωστές καιρικές συνθήκες (όχι μετά από βροχή) και όταν είναι σε πλήρη ωριμότητα, για να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ενεργά συστατικά. Συνήθως η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή είναι η άνοιξη ή το καλοκαίρι. Τα φύλλα θα πρέπει να συλλέγονται όταν βγαίνουν τα νέα, δηλαδή την άνοιξη ή το καλοκαίρι, τα άνθη όταν αρχίζουν να ανοίγουν τα μπουμπούκια τους, ενώ οι καρποί μόλις ωριμάσουν όχι όμως παραγινομένοι , οι δε ρίζες το φθινόπωρο, που το φυτό θα έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα στοιχεία από το έδαφος. Θα πρέπει να ξέρετε από πριν πια μέρη των φυτών να συλλέγετε, γιατί ανάλογα το φυτό συλλέγουμε και τα ανάλογα μέρη τους, δηλαδή σε άλλα τα φύλλα και σε άλλα τα άνθη, τους σπόρους, η τη ρίζα τους. Διαφορετικά μέρη του ίδιου φυτού, έχουν εντελώς διαφορετική δράση και χρήση.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Όταν συλλέγετε τα βότανα θα πρέπει να τα επεξεργαστείτε αμέσως μετά τη συγκομιδή και να τα αποθηκεύεστε κατάλληλα. Τα ευαίσθητα άνθη και φύλλα, χαλάνε πολύ γρήγορα και ταυτόχρονα επηρεάζονται τα ενεργά συστατικά τους. Κυρίως δε τα αρωματικά βότανα, γιατί το άρωμα τους διαφεύγει στην ατμόσφαιρα και μπορούν να χάσουν τα πολύτιμα αιθέρια έλαια τους σε λίγες ώρες. Τα φύλλα που χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και στη μαγειρική, είναι καλύτερα να καταναλώνονται αμέσως ή να αποθηκευτούν για λίγες μόνο μέρες σε μια πλαστική σακούλα κλεισμένη καλά εντός ψυγείου. Η αποξήρανση τους για αποθήκευση πρέπει να γίνεται σε έναν θερμό, ξηρό, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο, χωρίς υγρασία και ποτέ κατευθείαν στον ήλιο γιατί το φως και οι υψηλές θερμοκρασίες, καταστρέφουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Ένα καλά αεριζόμενο ντουλάπι ή ένα σκιερό μέρος στην βεράντα σας, είναι ο ιδεώδης χώρος ξήρανσης. Οι θερμοκρασίες ξήρανσης θα πρέπει να είναι ανάμεσα στους 20-30 βαθμούς Κελσίου. Δέστε ελαφρά μέχρι δέκα κλωνάρια μεταξύ τους, για να μπορεί ο αέρας να κυκλοφορεί άνετα ανάμεσα τους. Τα ξηραμένα βότανα μπορούν να αποθηκευθούν για πολλούς μήνες σε σκουρόχρωμα γυάλινα βάζα ή σε χαρτοσακούλες σκούρου χρώματος. Αποφύγετε τα μεταλλικά και πλαστικά δοχεία γιατί μπορούν να αλλοιώσουν τα βότανα. Αν φυλάσσονται σε δροσερό μέρος, τα βότανα μπορούν να αντέξουν μέχρι και 12 μήνες μετά τη συγκομιδή τους.

Πηγή: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών

http://www.ftiaxno.gr/2008/05/blog-post_27.html


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:46:10

Nenya
Αδυνατίστε με βότανα
Oρισμένα βότανα μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους, προσφέροντας μια πρόσθετη ώθηση στο ρυθμό του μεταβολισμού. Aυτό το επιτυγχάνουν χάρη στα ένζυμα και στις βιταμίνες που περιέχουν, τα οποία «ενεργοποιούν» τόσο τα όργανα που επεξεργάζονται το λίπος (π.χ. τη χοληδόχο κύστη, που ρευστοποιεί τα λίπη) όσο και τις απεκκριτικές οδούς του οργανισμού. Eμείς επιλέξαμε τα πλέον ασφαλή βότανα, που βοηθούν στο αδυνάτισμα, με τη βοήθεια του φυσικοπαθητικού δρ. Mιχάλη Kυριακίδη. Θα πρέπει να τονίσουμε, πάντως, ότι τα βότανα από μόνα τους δεν είναι θαυματουργά. Aπλώς αποτελούν ένα ωφέλιμο συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης δίαιτας που, ούτως ή άλλως, πρέπει να κάνετε προκειμένου να αδυνατίσετε.

Φυτολάκα για το τοπικό πάχος
H φυτολάκα είναι ένα δέντρο τα φύλλα του οποίου έχουν κυρίως λιποδιαλυτική και εν μέρει διουρητική δράση. «H φυτολάκα θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον με έντονο πρόβλημα τοπικού πάχους», επισημαίνει ο κ. Kυριακίδης.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι φυτολάκα σε 1 φλιτζάνι νερό.
Tip : Tη φυτολάκα θα τη βρείτε και σε πόσιμη μορφή, σε φαρμακεία με ομοιοπαθητικά. Διαλύετε 10 σταγόνες φυτολάκα σε ένα φλιτζανάκι νερό και πίνετε μέχρι 3 φλιτζανάκια την ημέρα.


Aψιθιά, αν σας αρέσουν τα γλυκά
H αψιθιά φημίζεται για την πλούσια περιεκτικότητά της σε αιθέρια έλαια. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων) - γι' αυτό και ενδείκνυται για όσους έχουν αδυναμία στα γλυκά.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια αψιθιά σε 1 φλιτζάνι νερό.


Iβίσκος για τη δυσκοιλιότητα
Εκτός από διακοσμητικό φυτό, ο ιβίσκος έχει και θεραπευτικές ιδιότητες: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι ιβίσκου σε 1 φλιτζάνι νερό.


Λουίζα για την κατακράτηση υγρών
H λουίζα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. H λουίζα βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση - γι' αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Eπιπλέον, η λουίζα έχει ήπια κατευναστική δράση.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα βάζοντας μέχρι 3 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό. Ωστόσο, αποφύγετέ την αν έχετε υπόταση, επειδή είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.


Σπιρουλίνα για τη βουλιμία
H σπιρουλίνα είναι ένα βότανο των ποταμών και της θάλασσας (καλλιέργειες σπιρουλίνας υπάρχουν στη Bόρεια Eλλάδα). H σπιρουλίνα ενδείκνυται για όσους συνηθίζουν να καταφεύγουν στο φαγητό, όταν δεν έχουν καλή διάθεση. Θα τη βρείτε σε μορφή σκόνης.
Δοσολογία : Διαλύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας σε 1 ποτήρι νερό ή σε 1 ποτήρι φρέσκο χυμό (π.χ. γκρέιπφρουτ). Aποφύγετε το ρόφημα, επειδή η σπιρουλίνα δεν έχει ευχάριστη γεύση.
Tip : H σπιρουλίνα διατίθεται και σε κάψουλες.


Σημύδα για την κυτταρίτιδα
Tα φύλλα της σημύδας έχουν διουρητική δράση, βοηθούν στην καύση του λίπους, αλλά και στη μείωση του ουρικού οξέος. H σημύδα μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, σύμφωνα με τον κ. Kυριακίδη.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε αφέψημα με 1 κουταλάκι φύλλων σημύδας σε 1 φλιτζάνι νερό.


Tαραξάκο για να περιορίσετε την όρεξη
Tο ταραξάκο είναι από τα πιο διαδεδομένα βότανα της Eλλάδας, με πολύπλευρη δράση, γι' αυτό και του έχει αποδοθεί πλήθος χαρακτηρισμών, όπως ταραξάκο «το ιαματικόν», «το θεραπευτικόν», «το καταπληκτικόν», «το μαγικόν». Tο ταραξάκο βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών - γι' αυτό και θα μπορούσε να βοηθήσει έναν υπέρβαρο με αυξημένη χοληστερίνη. Eπιπλέον, ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό.

Πώς θα ετοιμάσετε τα ροφήματα

Έγχυμα : Aφού βράσει το νερό στο μπρίκι, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη συνιστώμενη δόση του βοτάνου (αναφέρεται παρακάτω) και το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Tο σουρώνετε και το πίνετε.

Aφέψημα : Tο αφέψημα ενδείκνυται για τα σκληρά φύλλα και τις ρίζες των βοτάνων. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 5 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε.

Tip: Eάν βρίσκεστε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, μπορείτε να ετοιμάσετε από το πρωί ένα μπουκαλάκι με δύο δόσεις από το βότανο της επιλογής σας.

Πότε : πόσο για πόσο
Πότε : 20 λεπτά πριν το γεύμα σας
Πόσα : φλιτζάνια την ημέρα 1-2
Για πόσον καιρό : Πίνετε τα ροφήματα για 1-2 μήνες, κάνετε ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων και συνεχίζετε με πιο χαλαρό ρυθμό, π.χ. για ένα μήνα, προτού κάνετε πάλι διάλειμμα. Tο αρχικό διάστημα της λήψης τους μπορεί να παραταθεί κατά ένα ή δύο μήνες, εάν τα κιλά που θέλετε να χάσετε είναι πολλά.


Συνδυασμοί για καλύτερα αποτελέσματα
O συνδυασμός των βοτάνων που ήδη αναφέρθηκαν με ορισμένα άλλα μπορεί να συμπληρώσει τη δράση τους και να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους. Σας προτείνουμε ορισμένους συνδυασμούς, πάντοτε με τη βοήθεια του ειδικού (δοσολογία: 1 κουταλάκι από κάθε βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό).
Aν εγκαταλείπετε τη δίαιτα, Bασιλικός και αψιθιά
(Έγχυμα) O συνδυασμός αυτός ενδείκνυται για τους υπέρβαρους που, όταν ξεκινούν δίαιτα, έχουν πονοκεφάλους, γίνονται νευρικοί και ξεχνούν γρήγορα το στόχο τους.
Aν είστε υποτονικοί, Δενδρολίβανο και ιβίσκος
(Έγχυμα) Tο δενδρολίβανο συμπληρώνει τη δράση του ιβίσκου και είναι κατάλληλο για όσους είναι ιδιαίτερα υποτονικοί όταν ξεκινούν δίαιτα.
Aν έχετε αϋπνίες, Mαντζουράνα και ταραξάκο
(Έγχυμα) H μαντζουράνα συνδυάζεται με το ταραξάκο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπέρβαρους με υπέρταση, άγχος και αϋπνίες.
Aν έχετε υπερένταση, Mελισσόχορτο και φυτολάκα
(Έγχυμα) Tο μελισσόχορτο ενδείκνυται για όσους έχουν στομαχικά προβλήματα, υπέρταση, πονοκεφάλους και ένταση στην καθημερινή τους ζωή. Συμπληρώνει τη δράση της φυτολάκας.
Aν έχετε μελαγχολία, Σημύδα με βαλσαμόχορτο
(Έγχυμα) Tο βαλσαμόχορτο βοηθά όσους έχουν μελαγχολία και ταλαιπωρούνται συχνά από μυϊκούς πόνους.

Tip: Mπορείτε να συνδυάσετε μόνοι σας μέχρι τρία βότανα. Συνδυασμός περισσότερων βοτάνων (λουίζα με μηδική, σεντέλα ασιάτικα, μελισσόχορτο, φραγκούλα, μαύρα φύκια, ταραξάκο και βάλσαμο) μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός ειδικού σε περιπτώσεις με έντονο πρόβλημα βάρους και με την προϋπόθεση ότι το πεπτικό σύστημα λειτουργεί ομαλά (χωρίς φουσκώματα και δυσπεψία).

http://www.vita.gr/html/ent/423/ent.2423.asp

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:48:51

Ομορφο νενυα..σε ευχαριστουμε...

asteroskoni1 sofia
Πολυ καλο Nenya. Εισαι φοβερη δε παιζεσαι κοπελα μου!!!

Nenya
xaxaxa asteroskoni! άλλος το έγραψε, εγώ ένα απλό clopy paste έκανα...

αλαφροίσκιωτος
πολυ ωραιο νενυα!!! ευχαριστουμε.απλα νομιζω πως ο ιβισκος που λεει δεν ειναι αυτο που εχουμε αλλα ενα αλλο ειδος,μηπως ξερει κανεις που μπορω να τον βρω σε φυτο;;

asteroskoni1 sofia
χαχαχαα... το ξερω καλη μου Nenya! Το ειπα γενικα γι αυτα που βρισκεις κ ανεβαζεις...!! Καλη (αν κ βροχερη) μερα σ ολους

Nenya
Καλημέρα!

Φωτεινέ υπάρχουν πολλά βοτανάδικα στην Αθήνα στην όδο Ευριπίδου, η οποία είναι κάθετη στην Αθηνάς κοντά στο Μοναστηράκι. Ένα πολύ γνωστό είναι το Elixir Ευριπίδου 41 http://www.elixir.com.gr/ .Γενικά σε εκείνη την περιοχή θα βρεις πολλά. Επίσης και κάποια καταστήματα βιολογικών προϊόντων καθώς και κάποια φαρμακεία έχουν βότανα.


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:49:44

Nenya
Οδηγίες για ... τις δύσκολες ώρες του καλοκαιριού
Δαγκώματα-Τσιμπήματα

Πριν μιλήσουμε για τα βότανα, θα αναφέρουμε σύντομα τις πρώτες βοήθειες που πρέπει να δώσουμε σε κάποιον που τον δάγκωσε φίδι. Για να μην προλάβει το δηλητήριο ν'απορροφηθεί στο αίμα, σφίγγουμε δυνατά το δαγκωμένο μέρος πάνω στην πληγή και προς τα μέσα, αν φυσικά το δάγκωμα είναι σε χέρι ή πόδι. Μετά καυτηριάζουμε την πληγή με καμένο σίδερο, άκουα-φόρτε ή ακόμα και ιώδιο, για να εξουδετερώσουμε το δηλητήριο. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να προκαλέσουμε ροή αίματος, χαράζοντας ολόγυρα μικρές τομές μ'ένα απολυμασμένο ξυραφάκι ή βάζοντας πάνω μια βεντούζα. Πρέπει να τρέξει όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα. Το γνωστό πιπίλισμα με το στόμα, καλύτερα ν'αποφεύγεται, γιατί ίσως στο στόμα να υπάρχει κάποια αδιόρατη αμυχή. Μετά τις πρώτες βοήθειες, του δίνουμε να πιει ένα ζεστό αφέψημα για να ιδρώσει. Αν έχουμε στο σπίτι κάποιο εφιδρωτικό βότανο πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.

Για το δάγκωμα σκορπιού, σαρανταποδαρούσας, μέλισσας ή σφήκας θα ενεργήσουμε με τον εξής τρόπο: με μια λαβίδα, θα βγάλουμε το κεντρί που άφησε το έντομο. Προηγουμένως όμως θα πιέσουμε σφιχτά, με τα δυο δάχτυλα απ'τα πλάγια το δαγκωμένο μέρος, μέχρι να βγει το πάνω μέρος του κεντριού. Ύστερα, θα το πιάσουμε σφιχτά πριν εισχωρήσει στο δέρμα το δηλητήριο που περιέχει. Αφού βγάλουμε το κεντρί πιέζουμε ακόμα για να βγει το αίμα. Ύστερα, στάζουμε από πάνω σκέτη αμμωνία κι αμέσως ξεπλένουμε με αμμωνούχο νερό. Αν δεν έχουμε αμμωνία, διαλύουμε σ'ένα ποτήρι νερό μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Αν έχουμε πετρέλαιο, πλένουμε μ'αυτό το δάγκωμα, αφού το πετρέλαιο ανακουφίζει τον πόνο. Ειδικά στην περίπτωση δαγκώματος από σκορπιό, κάνουμε ολόγυρα μικρές τομές μ'ένα ξυραφάκι, αφού προηγουμένως το απολυμάνουμε καίγοντας το καλά σε δυνατή φλόγα και στίβουμε καλά το δαγκωμένο μέρος, μέχρι να τρέξει αίμα.

Ένα δάγκωμα εξαιρετικά επικίνδυνο είναι της κρεατόμυγας, γιατί δεν αποκλείεται η μύγα να έχει πτωμαϊνη. Θα πλύνουμε αμέσως το δαγκωμένο μέρος με μια δυνατή καυστική ουσία. Αν όμως δούμε ότι πρήζεται ή μουδιάζει, θα φωνάξουμε αμέσως το γιατρό.

1) Για τα τσιμπήματα των εντόμων γενικά πολύ αποτελεσματικός είναι ο μαϊντανός. Κοπανάμε δροσερά φύλλα μαϊντανού, μέχρι να βγει χυμός και κάνουμε τοπικά επιθέματα.

2) Για τα τσιμπήματα από μέλισσα, σφήκα, ακόμα κι από κουνούπια, τρίβουμε την περιοχή μ'ένα κομμάτι κρεμμύδι.

3) Κόβουμε ένα κομμάτι ώριμη ντομάτα και το βάζουμε πάνω στην περιοχή με το τσίμπημα από μέλισσα, σφήκα ή κουνούπι.

4) Παίρνουμε μια χούφτα κουκούτσια αψιθιάς (τους μικρούς καρπούς της) και τους κοπανάμε καλά, αφού πρώτα τους πλύνουμε και τους απολυμάνουμε. Ύστερα ρίχνουμε λίγο μαύρο κρασί. Μ'αυτό το μείγμα φτιάχνουμε ένα επίθεμα και το βάζουμε πάνω στην περιοχή που δάγκωσε αράχνη ή σκορπιός.

5) Για όλα τα δαγκώματα κάνουμε επιθέματα με κοτσάνια και φύλλα τσουκνίδας, αφού προηγουμένως τα πλύνουμε και τα απολυμάνουμε. Τα στίβουμε λίγο μέχρι να βγει ο χυμός τους.

6) Τα φύλλα της λυγαριάς είναι επίσης θαυμάσιο φάρμακο για τα δαγκώματα από ζώα, ακόμα κι από φίδια. Τα πλένουμε καλά, τα απολυμαίνουμε με μια αραιή διάλυση Λιζόλ, τα στίβουμε να βγει ο χυμός τους και τα βάζουμε πάνω στο δάγκωμα. Στη βοτανική η λυγαριά λέγεται Άγνος.

7) Παίρνουμε ρίζα φιδόχορτου, που λέγεται και δρακοντιά. Αφού την πλύνουμε καλά, την αφήνουμε λίγες μέρες στον αέρα να ξεραθεί και μετά την κοπανάμε μέχρι να γίνει σκόνη. Βάζουμε τη σκόνη πάνω στο δάγκωμα. Στη βοτανική λέγεται Άρον το στίκτον και είναι φυτό δηλητηριώδες. Δεν πρέπει να γίνεται εσωτερική χρήση, γιατί μπορεί να επιφέρει θάνατο.

8) Όπως και με το φιδόχορτο την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και μ'ένα άλλο φυτό, γνωστό στην κοινή γλώσσα με τα ονόματα: φουρνέλας, μουχλούτσι, γλώσσα του σκύλου, μουδόγλωσσα, βοϊδόγλωσσα.

9) Παίρνουμε ανθισμένες κορφές και φύλλα του φυτού που στην κοινή γλώσσα λέγεται φουφουλιά. Τα απολυμαίνουμε με μια αραιή διάλυση Λιζόλ, τα στίβουμε, τα ζυμώνουμε με λίγο αλάτι και τα βάζουμε σαν επίθεμα πάνω στο δάγκωμα.

Πηγή: Εικονογραφημένο Βοτανολογικό Λεξικό, Εκδόσεις Καλοκάθη
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:51:35

Nenya
Επίσης για τα τσιμπήματα εντόμων μπορούμε να λιώσουμε φύλλα φασκόμηλου (αλισφακιά) και να τα βάλουμε πάνω στο τσίμπημα.

Πηγή: Υγεία από το φαρμακείο του Θεού, Μαρία Τρέμπεν, Εκδόσεις Κέδρος

Ηλιακά Εγκαύματα
Για τα εγκαύματα που προκλήθηκαν από υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χρησιμοποιούμε λάδι υπερικού, το οποίο φτιάχνουμε ως εξής:

Υπερικό (Hypericym perforatum). Κοινές ονομασίες: Υπερικόν το διάτρητον, σπαθόχορτο, βάλσαμο, λειχηνόχορτο, Προδρόμου βότανο, κοψοβότανο, κουκτσούδι, περίκη, χελωνόχορτο.

Συλλέγουμε τα άνθη, με ηλιοφάνεια, και τα τοποθετούμε αραία σε ένα μπουκάλι. Τα καλύπτουμε καλά με λινέλαιο. Σφραγίζουμε το μπουκάλι καλά και το αφήνουμε στον ήλιο ή κοντά στη σόμπα για λίγες εβδομάδες. Έπειτα από λίγο το λάδι αποκτά κόκκινο χρώμα. Το φιλτράρουμε με ένα ύφασμα και στύβουμε καλά τα άνθη. Διατηρούμε το λάδι σε σκούρα βάζα. Διατηρεί τις θεραπευτικές του ιδιότητες για δύο χρόνια.

Πηγή: Υγεία από το φαρμακείο του Θεού, Μαρία Τρέμπεν, Εκδόσεις Κέδρος


Μεθύσι
Μεθύσι

1) Τρίβουμε ένα κοπανισμένο κρεμμύδι στη μύτη του μεθυσμένου

2) Επίσης ο μεθυσμένος μπορεί να φάει ωμό λάχανο.

3) Ο μεθυσμένος πρέπει να μασήσει ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους σέλινου.

Πηγή: Εικονογραφημένο Βοτανολογικό Λεξικό, Εκδόσεις Καλοκάθη

Σε ευχαριστουμε νενυα


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:52:55

Nenya
Μελαγχολία
Η κατάπτωση του νευρικού συστήματος έχει πολλές φορές σαν συνέπεια την μελαγχολία. Για σοβαρές περιπτώσεις, φυσικά ο άρρωστος θα καταφύγει στην επιστήμη. Για ελαφρά όμως περιστατικά, ας δοκιμάσει τα φυτά που μπορούν να τον βοηθήσουν να ξαναβρεί την καλή του διάθεση και την αισιοδοξία του.

1) Σε δύο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10 γρ άνθη μέλισσας και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά. Πίνουμε από ένα ποτήρι πρωί και βράδυ.

2) Σ'ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 3 γρ άνθη και φύλλα λεβάντας. Μετά από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Απ'το αφέψημα, πίνουμε ένα ποτήρι το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Επειδή η λεβάντα είναι ερεθιστική ας την αποφύγουν όσοι πάσχουν από στομάχι.

3) Βράζουμε ρίζα γλυκόριζας και πίνουμε πρωί και βράδυ ένα ποτήρι αφέψημα. Είναι πολύ αποτελεσματική σε περιπτώσεις κατάθλιψης και τάσεις μελαγχολίας.

4) Σ'ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε ενάμισι γραμμάριο φύλλα απήγανου και μετά από δέκα λεπτά τα σουρώνουμε. Πίνουμε το αφέψημα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Έχει θαυμάσια αποτελέσματα για την κατάθλιψη και τη μελαγχολία. Δεν πρέπει όμως να υπερβούμε τη δόση, γιατί τότε γίνεται τοξικός. Επίσης μπορεί να προκαλέσει αποβολή τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης.

5) Σ'ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 8 γρ άνθη μπουρμπουτζελιάς, που στην κοινή γλώσσα λέγεται γλόγος. Πίνουμε το αφέψημα το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

6) Ο συνδυασμός μπουρμπουτζελιάς και απήγανου, δίνει ένα παρασκεύασμα εξαιρετικά ωφέλιμο για τη μελαγχολία. Σ'ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 2 γρ απ'το πρώτο και 1 γρ απ'το δεύτερο και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά. Πίνουμε το έγχυμα το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

7) Σ'ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 3 γρ πικρόριζας και το πίνουμε σε δυο δόσεις.

8) Βράζουμε 8 γρ φουφουλιάς σε δυο ποτήρια νερό και πίνουμε ένα το πρωί κι ένα το βράδυ. Είναι σπουδαίο φάρμακο για τη μελαγχολία και την κατάπτωση.

9) Ο μελαγχολικός και γενικά ο επιρρεπής στη μελαγχολία και στην κατάθλιψη πρέπει να τρώει καυκαλίδες, βρασμένες ή ωμές και να πίνει το ζουμί τους με λίγο λεμόνι. Το χόρτο αυτό, χάρη σε ορισμένα συστατικά του, τονώνει και αναζωογονεί το νευρικό σύστημα και είναι αξιόλογο φάρμακο της μελαγχολίας.

Πηγή: Εικονογραφημένο Βοτανολογικό Λεξικό, Εκδόσεις Καλοκάθη


Φυσικά καλλυντικά, αλχημείες και ελιξίρια

http://beautyelixirs.blogspot.com/2008/03/karit-la...


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:53:51

ΦΙΛΗ
Προχθες εμαθα για μια γιαγιουλα 95 χρονων παρακαλω η οποια κενταει και πλεκει τα παντα ολα πως;

για πολλα χρονια βαζει 1-2 σταγονες ΛΕΜΟΝΙ ναι καλα ακουσατε ΛΕΜΟΝΙ σε καθε ματι

τωρα εσεις τι λετε ; μηπως καθε οργανισμος ειναι διαφορετικος και αν το επχειρηση καποιος αλλος τελικα παθει κακο;

Nenya
Φίλη ισχύει αυτό που κάνει η γιαγιούλα...

Μια-δυο σταγόνες λεμόνι στο κάθε μάτι, τα καθαρίζει, τους δίνει λάμψη και ωφελεί στην επιπεφυκίτιδα. (Εικονογραφημένο Βοτανολογικό Λεξικό, Εκδόσεις Καλοκάθη)

Και για την ιστορία:

ΛΕΜΟΝΙΑ:

Δέντρο της Ινδίας, που το μετέφεραν οι Άραβες στα δυτικά. Ζει πολύ και οι βλαστοί του έχουν αγκάθια, έχει μακρόστενα, αρωματικά φύλλα, λευκά άνθη και κίτρινους ξινούς καρπούς, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, την ποτοποιία, τη σαπωνοποιία, την αρωματοθεραπεία και τη φαρμακευτική. Ο φλοιός του λεμονιού έχει αιθέριο έλαιο. Περιέχει πολλή βιταμίνη C και το βακτηριοκτόνο κιτρικό οξύ.

(Θεραπευτικά Βότανα, Δεντρολούλουδα στο σπίτι, Εκδόσεις Νέος Σταθμός)


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:55:04

Nenya
Αϋπνία
Όσοι υποφέρουν από αϋπνίες, θα πρέπει ν'αποφεύγουν αυστηρά τα φαρμακευτικά υπνωτικά. Ο οργανισμός τα συνηθίζει κι ύστερα ο πάσχων αναγκάζεται ν'αυξήσει τη δόση τους. Η βλάβη που προκαλούν τα φάρμακα εξουδετερώνει τις ωφέλειες του ύπνου. Η φύση μας προσφέρει πολλά αβλαβή υπνωτικά, αθώα βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε. Άλλωστε και η φαρμακευτική απ'τα φυτά αντλεί τις πρώτες ύλες, για την παρασκευή των υπνωτικών. Ας πάρουμε τα υπνωτικά απ'ευθείας από τη φύση. Ας το δοκιμάσουμε, προτού καταφύγουμε στο φαρμακείο.

1) Όταν πρόκειται για μια παροδική αϋπνία, που προήλθε από εκνευρισμό, ας δοκιμάσουμε το πιο απλό ηρεμιστικό. Να φάμε δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, πίνοντας μαζί κι ένα ποτήρι νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για να ενεργήσει γρήγορα η ζάχαρη.

2) Σε νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε φύλλα πορτοκαλιάς και άνθη χλωρά, αν είναι η εποχή τους ή άνθη ξερά, αν έχουμε φροντίσει να τα ξεράνουμε και να τα κρατήσουμε. Μετά από δέκα λεπτά τα σουρώνουμε και πίνουμε φλιτζάνι ένα φλιτζάνι με ζάχαρη, το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.

3) Βάζουμε 20 γρ φύλλα κυδωνιάς να πάρουν μια βράση μ'ένα ποτήρι νερό. Πίνουμε το αφέψημα με ζάχαρη, το βράδυ προτού κοιμηθούμε. Η κυδωνιά στη βοτανική λέγεται Κυδωνέα. Κατάγεται απ'την Περσία.

4) Μαδάμε παπαρούνες του αγρού, όταν είναι η εποχή τους και ρίχνουμε τα κόκκινα πέταλα μέσα σε καυτό νερό. Μετά από δέκα λεπτά, τα σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα με ζάχαρη, το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Η ονομασία της παπαρούνας στη Βοτανική είναι Μήκων η ροϊάς.

5) Το μαρούλι παρόλο που δεν είναι πολύ αποτελεσματικό, εντούτοις βοηθάει για ένα καλό ύπνο.

6) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 8 γρ ρίζα βαλεριάνας, που λέγεται και αγριοζαμπούκος και μυριστική. Μετά από ένα τέταρτο το σουρώνουμε. Πίνουμε ένα φλιτζάνι, όχι εντελώς γεμάτο την ημέρα κι άλλο ένα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Στη βοτανική, η βαλεριάνα ονομάζεται Βαλεριανή και Νάρδος.

7) Βράζουμε 4 γρ φουφουλιά σ'ένα ποτήρι νερό, προσθέτουμε ζάχαρη και το χυμό ενός λεμονιού και πίνουμε το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.

8) Το βράδυ, πριν κοιμηθούμε, πίνουμε ένα ζεστό φλιτζάνι τίλιο με ζάχαρη.

9) Σ'ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 8 γρ άνθη μπουρμπουτζελιάς, που λέγεται και γλόγος. Μετά από δέκα λεπτά τα σουρώνουμε, προσθέτουμε και ζάχαρη και το πίνουμε το βράδυ, προτού κοιμηθούμε.

10) Ρίχνουμε ενάμισι γραμμάριο απ'τα φύλλα του απήγανου σ'ένα ποτήρι βραστό νερό, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά, προσθέτουμε ζάχαρη και το πίνουμε το βράδυ προτού κοιμηθούμε. Δεν πρέπει όμως να το χρησιμοποιούμε περισσότερο από τρεις συνεχόμενες μέρες. Τονίζουμε, ότι ο απήγανος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στις εγκύους, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

11) Βράζουμε 5 γρ ρίζα Αγγελικής σ'ένα ποτήρι νερό, προσθέτουμε και ζάχαρη και το πίνουμε το βράδυ προτού κοιμηθούμε.

12) Επίσης στον ύπνο βοηθάει και το μήλο. Πρέπει να το τρώμε μετά το βραδινό φαγητό.

Πηγή: Εικονογραφημένο Βοτανολογικό Λεξικό, Εκδόσεις Καλοκάθη


Κεραλοιφές και άλλες Συνταγές με Βότανα

http://www.beauty-vintage.com/index.php?option=com...




Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:57:43

Nenya
Κεραλοιφή. Τρόποι Παρασκευής
Α.

Παίρνουμε ένα φλιτζάνι λάδι. Το βάζουμε σε ένα τηγανάκι και μέσα σ'αυτό ρίχνουμε ένα κρεμμύδι τριμένο στον τρίφτη και τρεις σπόρους κοπανισμένους από λιγαριά. Αφού ροδίσει το κρεμμύδι το αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε το λάδι και το βάζουμε σ'ένα πήλινο δοχείο μέσα στο οποίο ρίχνουμε τρία χαρτάκια (?κομματάκια?) μαστίχα Χίου κοπανισμένη και έναν βόλο κερί καθαρό (περίπου σαν καρύδι). Ανακατεύουμε με το λάδι μέχρι να πήξει και να γίνει αλοιφή. Την τοποθετούμε σε γυάλινο δοχείο και την χρησιμοποιούμε σε κάθε δερματίτιδα.

Πηγή: 369 συνταγές του καλόγερου, Πάτερ Γυμνάσιος, Θεραπεία με βότανα

Β.

50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
8 γρ. κερί μέλισσας (από κηροπωλείο, μελισσοκόμο, εκκλησία που έχει τέτοια κεριά...)
τα βάζεις σε ένα μπρίκι και βάζεις το μπρίκι σε ένα κατσαρολάκι με νερό που ζεσταίνεται (μπαιν μαρί). Δεν χρειάζεται να βράσει το νερό, το κερί λιώνει στους 60 βαθμούς, ζεσταίνεις μέχρι να λιώσει το κερί, ανακατεύεις και αδειάζεις σε ένα καθαρό βαζάκι.

Όταν κρυώσει γίνεται μια μαλακή αλοιφή που βοηθάει στην επούλωση των πληγών και στα συγκάματα.

http://mammyland.com/index.php?option=com_kunena&a...


Γ.

Υλικά


Κερί

1 κούπα λάδι

1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο αγνό

1 κουταλιά του γλυκού σαπούνι "φτιαχτό" λαϊκής

2 κουταλιές ξύγκι πρόβειο

3-4 σπυριά θυμίαμα

Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Ρίζα σπερδούκλι (πατάτα) μερικές φέτες

2 πρέζες χαμομήλι

Λίγη μαστίχα Χίου (1 φακελάκι)

Λίγη φρέσκια λυγαριά (κομματάκια)

Λίγη πρόπολη



Αφού βράσουν όλα μαζί τα σουρώνουμε σ ένα μπολ.

Αν τη θέλουμε σφιχτή προσθέτουμε κερί.

Αν τη θέλουμε πιο μαλακή προσθέτουμε λάδι.

Αν βρούμε λάδι αλόης είναι προτιμότερο μισό ελαιόλαδο - μισό λάδι αλόης

http://kokkini-melissa.blogspot.com/2007/04/blog-p...


Δ.

Παίρνουμε γνήσιο κέρι μέλισσας, και το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Το βγάζουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε μέσα στο λιωμένο κερί 2-3 ασπιρίνες τριμένες (ανάλογα την ποσότητα του κεριού) και αραιώνουμε με γνήσιο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Χρησιμοποιείτε σε πάσαν δερματική νόσον και πάσα "αλεργία".

http://ninoomorfia.forumup.gr/post-309-ninoomorfia...


E.

Υλικά: 4 βέργες λυγαριάς (20-25 εκ.), 0,5 λίτρου παρθένο ελαιόλαδο, 70-100 γραμ. αγνό κερί.

Παρασκευή: Ξεφλουδίζουμε τις βέργες της λυγαριάς και βράζουμε τις φλούδες με το λάδι, μέχρι αυτές να ξεραθούν (10-15 λεπτά).

Κατόπιν σουρώνουμε το λάδι με τουλπάνι και το βράζουμε πάλι, προσθέτοντας το κερί. Σε λίγο δοκιμάζουμε αν το μείγμα έχει πήξει, ρίχνοντας σταγόνες με το κουτάλι σε μια κρύα επιφάνεια. Αν οι σταγόνες στε­ρεοποιούνται, μόλις κρυώσουν, τότε η κεραλοιφή είναι έτοιμη.

http://www.kykladesnews.gr/index.php?option=com_co...


ΣΤ.

Κεραλοιφή κατά της κυτταρίτιδας
Κεραλοιφή από κερί μελισσας, ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια δεντρολίβανου, κυπαρισσιού, αρκευθου και λεβάντας, πολύ αποτελεσματική κατά της κυτταρίτιδας.

http://www.bioaroma.gr/index.php?page=shop.product...


Ζ.


Κεραλοιφη για διαφορα εξανθηματα και σπυρακια


3 κ.σ. Κερί μέλισσας

5 κ.σ. Ελαιόλαδο

λίγη μαστίχα κοπανισμένη

λίγη βανίλια

λίγο άσπρο λιβάνι κοπανισμένο



Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί, προσθέτετε το κερί, την μαστίχα, το λιβάνι και την βανίλια. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά και πρίν αρχίζει να πήζει το μίγμα το βάζετε σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κεραλοιφή είναι έτοιμη για χρήση.

http://www.blogotsarka.gr/?p=23057


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:58:43

Nenya
Μέλι
Ένα ολόγλυκο φάρμακο
της Φωτεινής Βασιλοπούλου

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωφέλιμο είναι το μέλι που βάζετε κάθε πρωί στο ψωμί, στη φρυγανιά ή στον καφέ σας. Μπορεί να έχει απέραντη γλύκα, αλλά δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη όπως η ζάχαρη. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γνωστό από την αρχαιότητα για την ωφέλιμη δράση του στην υγεία του οργανισμού. Σήμερα, νέες επιστημονικές έρευνες έρχονται να πιστοποιήσουν αυτές του τις ιδιότητες.

Πώς μας ωφελεί
● Μας εφοδιάζει με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων.
● Το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον οργανισμό μας. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του (όπως το καφεϊκό οξύ, το μέθυλ-καφεϊκό οξύ, το φαινυλέθυλ-καφεϊκό οξύ και το φαινυλδιμέθυλ-καφεϊκό οξύ) έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Ειδικότερα, επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση αυτών των αντιοξειδωτικών σε πειραματόζωα ανέστειλε των πολλαπλασιασμό νεοπλασματικών κυττάρων του εντέρου.
● Με τη μορφή καταπλάσματος, έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφούν υγρά από την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων, τα οποία χρειάζονται υγρασία για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Παράλληλα, το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Την αντιβακτηριδιακή του δράση την οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο αντιοξειδωτικό πινοσεμπρίνη, που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο μέλι.
● Συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά, ελαφρά καθαρτικά. Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
● Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα διευκολύνει τον ύπνο.
● Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει το μέλι, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης να συνέλθουν πιο γρήγορα. Γι' αυτό το σκοπό, διαλύστε 2 κουταλιές μέλι σε λίγο χυμό λεμονιού.
● Το μέλι περιέχει 17% νερό, γι' αυτό έχει και ενυδατική δράση.

Ένα νέο αντιβιοτικό;
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια διεθνής μελέτη για τη σύγκριση του μελιού με υπάρχοντα αντιβακτηριακά φάρμακα. Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Arne Simon, της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία, έχει ήδη χρησιμοποιήσει μέλι σε ασθενείς, οι οποίοι δεν αντιδρούσαν σε θεραπευτική αγωγή. Oρισμένοι από αυτούς άρχισαν κιόλας να αντιδρούν θετικά. Oι ασθενείς ήταν συχνά παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είχε εξασθενήσει εξαιτίας χημειοθεραπείας, η οποία άφησε πληγές που ήταν ευάλωτες σε μολύνσεις. Στο 1/3 αυτών των παιδιών χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, ενώ συγχρόνως οι πληγές τους καλύφθηκαν με μέλι. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα ενός παιδιού του οποίου οι πληγές είχαν μολυνθεί από τη θανατηφόρο ποικιλία του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, ο οποίος είναι ανθεκτικός σε ισχυρά αντιβιοτικά. Ενώ ο οργανισμός του παιδιού δεν μπόρεσε να αντιδράσει στα φάρμακα, απαλλάχτηκε τελικά από αυτό τον ανθεκτικό μικροοργανισμό 48 ώρες μετά τη λήψη θεραπευτικής αγωγής με μέλι.

Μέλι για το βήχα αντί για σιρόπι;
O Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για το δυνατό βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα. Πολύ αργότερα, την ίδια μέθοδο ακολουθούσαν και οι γιαγιάδες μας. Φαίνεται, λοιπόν, πως είχαν δίκιο, καθώς σήμερα πια τα επιστημονικά ευρήματα συνηγορούν σε αυτό. Σε μια ενδιαφέρουσα πρόσφατη έρευνα, γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας μελέτησαν την αντιβηχική δράση του μελιού σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 2-18 ετών και παρατήρησαν ότι μια μικρή δόση μελιού πριν από τον ύπνο προσέφερε μεγαλύτερη ανακούφιση στα παιδιά από το νυχτερινό βήχα σε σύγκριση με τη δεξτρομεθορφάνη, μια ουσία κατασταλτική του βήχα που περιέχεται σε πολλά αντιβηχικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Όλα τα μέλια δεν είναι ίδια
Η σύσταση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά στοιχεία, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Πευκόμελο. Το πευκόμελο είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.
Μέλι ελάτης. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέλι καστανιάς. Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό, αφού δίνει γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, θεωρείται ότι μπορεί να δράσει ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.
Θυμαρίσιο. Θεωρείται άριστης ποιότητας μέλι λόγω του υπέροχου χρώματός του, της γεύσης του και των τονωτικών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων. Δρα επίσης προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος.
Μέλι ερείκης (ερεικόμελο). Πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού, που είναι ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι' αυτό και πωλείται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Μέλι ηλίανθου. O ηλίανθος καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας, κυρίως στη Β. Ελλάδα, και δίνει πλούσια παραγωγή μελιού. Πρόκειται για μέλι που είναι καλή πηγή σε πολυφαινολών.

Τα άλλα προϊόντα της κυψέλης
Πρόπολη. Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία η οποία προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Oι μέλισσες τη συλλέγουν, την αναμειγνύουν με γύρη, ένζυμα και κερί και τη χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τις χαραμάδες στην κυψέλη τους, να απολυμάνουν τα τοιχώματά της και να αποστειρώσουν τα κελιά πριν η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά, ώστε να αποφύγουν παράσιτα που εισέρχονται στις κυψέλες και γενικά να τους εξασφαλίσουν έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης. Η πρόπολη έχει τη φήμη ενός φυσικού αντιβιοτικού και έρευνες που έχουν γίνει την ενισχύουν. Η πρόπολη περιέχει κερί, βάλσαμα, ρητίνες και αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Το κερί τής προσδίδει την επουλωτική του δράση και οι ρητίνες, τα βάλσαμα και τα αιθέρια έλαια τις αντιμικροβιακές και αντιικές της ιδιότητες. Η πρόπολη φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Έχει, επίσης, ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Κυκλοφορεί σε διάφορα σκευάσματα, όπως βάμμα, αλοιφή, κάψουλες.
Γύρη. Η γύρη είναι περισσότερο γνωστή εξαιτίας των αλλεργιών που προκαλεί, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι οι κόκκοι της αποτελούν ένα εξαιρετικά φυσικό θρεπτικό προϊόν με τονωτικές ιδιότητες. Μία κουταλιά γύρη καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Oι πρωτεΐνες μάλιστα της γύρης αποτελούν το 20% της σύστασής της. Επιπλέον, η γύρη αποτελεί και ισχυρό αντιαναιμικό προϊόν, καθώς περιέχει σίδηρο, που ευνοεί το σχηματισμό των συστατικών του αίματος. Τη γύρη μπορείτε να την προμηθευτείτε σε διάφορες μορφές. Oι μελισσοκόμοι, αμέσως μετά τη συλλογή, μπορούν να την παγώσουν και να την πουλήσουν συσκευασμένη σε βαζάκια. Αυτό είναι και το πιο γνήσιο προϊόν. Ωστόσο, στο εμπόριο κυκλοφορεί και αφυδατωμένη σε μορφή σκόνης, σε γυάλινα βάζα και σε αποξηραμένους κόκκους, που μπορούν να προστεθούν σε χυμούς φρούτων, στο γιαούρτι ή τη σαλάτα.
Βασιλικός πολτός. Είναι μια κρεμώδης φυσική ουσία η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Εργάτριες μέλισσες παράγουν αυτή την τροφή αποκλειστικά και μόνο για να θρέψουν τις βασίλισσες και τις προνύμφες. Είναι ενδεικτικό ότι η βασίλισσα ζει έως και πενήντα φορές περισσότερο από την απλή εργάτρια και καταφέρνει να γεννά κάθε μέρα έως και 2.000 αυγά. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι επιδόσεις της αυτές, τόσο σε μακροβιότητα όσο και σε ευγονία, οφείλονται στην καθημερινή κατανάλωση βασιλικού πολτού. O βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και κυρίως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι πηγή βιταμινών, ενζύμων και μιας ομάδας συστατικών που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα. Η περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία τον καθιστά μια τροφή με πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων:
● Τονώνει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς και επισπεύδει την ανάρρωσή τους.
● Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
● Θεωρείται ότι τονώνει την ερωτική επιθυμία.
● Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος και των ιστών.
● Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Τip
Είναι σημαντικό να αγοράζετε πάντα συσκευασμένο βασιλικό πολτό, γιατί ως βιολογικό έκκριμα μπορεί να μεταφέρει και μικρόβια. Πρέπει, λοιπόν, στη συσκευασία να υπάρχει ειδική σήμανση που να πιστοποιεί ότι έχει προηγηθεί έλεγχος. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνετε στις συνθήκες συντήρησής του και στην ημερομηνία λήξης, καθώς είναι ένα προϊόν εξαιρετικά ευαίσθητο.
Κερί. Το κερί είναι άλλο ένα προϊόν της μέλισσας με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες στην κοιλιά των θηλυκών μελισσών και τους χρησιμεύει για να κατασκευάζουν τις κυψέλες. Το μάσημα άσπρου και άγευστου φυσικού κεριού θεωρείται ότι κάνει καλό σε όσους έχουν ορθοδοντικές προσθήκες. Έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και γι' αυτό είναι ιδανικό για να καταπραΰνει τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος. Το κερί χρησιμοποιείται για την κατασκευή κεριών, περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. υπόθετα, αλοιφές για δερματοπάθειες και εγκαύματα κλπ.) και σε πολλά καλλυντικά (κραγιόν, κρέμες κλπ.).
Προσοχή! Η ποσότητα των προϊόντων κυψέλης που θα καταναλώσετε δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δόσεις που αναγράφονται στην ετικέτα.

Τι περιέχει ένα βαζάκι μέλι
Το μέλι παρέχει στον οργανισμό μας ένα πλήθος θρεπτικών ουσιών. Είναι ένα μείγμα σακχάρων και άλλων συστατικών. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, το μέλι αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη (περίπου 38,5%) και γλυκόζη (περίπου 31%) και περιέχει σε μικρότερα ποσοστά μαλτόζη, σουκρόζη και γαλακτόζη. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι μικρή και σε λίπος μηδαμινή.
Περιέχει:
● Πληθώρα αμινοξέων, όπως προλίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, βαλίνη κλπ.
● Πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνη C, χρυσίνη, καταλάση κλπ.).
● Μικρές, αλλά ποικίλες ποσότητες ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη B6, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κλπ.


Πρακτικές συνταγές

Για το στομάχι
Φτιάξτε ένα μείγμα από πρόπολη και θυμαρίσιο μέλι σε ίσα μέρη. Βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και καταναλώνετε 1 κουταλάκι την ημέρα με ένα ποτήρι νερό. Είναι ένα πολύ καλό «φυσικό» φάρμακο για τα παράσιτα του εντέρου και για τις ενοχλήσεις και τα προβλήματα του στομαχιού. Αν υποφέρετε και από κολίτιδα, προσθέστε στο μείγμα και γύρη (πάλι σε ίσα μέρη). Διατηρήστε το μείγμα στο ψυγείο για 10 ημέρες. Τη θεραπεία αυτή μπορείτε να την κάνετε για 10-15 ημέρες περίπου.

Για τη φαρυγγίτιδακαι τον πονόλαιμο
Διαλύστε σε 50 ml νερό, 25 ml μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο, 1 ml (20 σταγόνες) αιθέριο έλαιο φασκόμηλο και 25 ml βάμμα πρόπολης. Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας και του πονόλαιμου, κάνετε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα με 1 κουταλιά από το μείγμα.

Για κολπίτιδες
Διαλύστε σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά βάμμα πρόπολης και 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree. Με αυτό κάντε κολπικές πλύσεις, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς καταπολεμά τους μύκητες και τα βακτηρίδια.

Για καψίματα
Φτιάξτε ένα μείγμα με 1/3 μέλι, 2/3 πρόπολη και λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας (το 1% του μείγματος). Ανακατέψτε το καλά και βάλτε το πάνω στο έγκαυμα. Το ίδιο μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπική επάλειψη πάνω σε εκζέματα, ακόμα και σε έλκη που έχουν προκληθεί από κατακλίσεις. Πρόκειται για μείγμα με επουλωτική και καταπραϋντική δράση.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χαράλαμπο Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο, διατροφολόγο, και την κ. Γιάννα Περγαντά, φαρμακοποιό.

Πηγές: «Μέλι στη ζωή μας», της Μυρσίνης Λαμπράκη, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

http://vita.dolnet.gr/html/ent/429/ent.5429.asp


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 6:59:57

Nenya
Ανθοϊάματα
Ερωταπαντήσεις
Πώς λαμβάνονται τα Ανθοϊάματα;

Διαλύστε 2 σταγόνες από κάθε ανθοΐαμα που έχετε επιλέξει σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το λίγο λίγο ή στάξτε τις σταγόνες απευθείας πάνω στη γλώσσα. Επαναλάβετε τουλάχιστον 4 φορές μέσα στη μέρα.

Για το Rescue Remedy και μόνο διπλασιάστε τη δόση, δηλαδή 4 σταγόνες τη φορά αντί για 2.

Για λόγους ευκολίας όταν χρησιμοποιείτε αρκετά ανθοϊάματα ταυτόχρονα μπορείτε να προετοιμάσετε ένα φίλτρο με τον συνδυασμό που σας ταιριάζει. Βάλτε 2 σταγόνες από το καθένα σε ένα μπουκαλάκι των 30 ml με σταγονόμετρο, γεμίστε το υπόλοιπο με μεταλλικό νερό και προαιρετικά προσθέστε μία κουταλιά κονιάκ σαν συντηρητικό. Από το μπουκαλάκι αυτό παίρνετε 4 σταγόνες επί τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα, είτε απευθείας στη γλώσσα είτε διαλυμένες σε ένα ποτήρι με νερό.

Εναλλακτικά, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η κατάποση (πχ σε μια λιποθυμία) μπορείτε να στάξετε μερικές σταγόνες στα χείλη ή τους κροτάφους του ατόμου.

Ποιος μπορεί να πάρει Ανθοϊάματα;

Όλοι! Μεγάλοι, μικροί, μωρά, κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης, ακόμα και τα ζώα ή τα φυτά σας μπορούν να επωφεληθούν από τα ανθοϊάματα Bach. Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη ή τυχόν παρενέργειες. Αν παρόλα αυτά αισθάνεστε επιφυλακτικοί, ρωτήστε έναν πιστοποιημένο σύμβουλο ή τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας.

Γιατί υπάρχει αλκοόλ στα ανθοϊάματα;

Το αλκοόλ (συνήθως κονιάκ) λειτουργεί σαν συντηρητικό και αντιμικροβιακό συστατικό. Δεν παίζει κανέναν ρόλο στην αποτελεσματικότητα ή την ισχύ του ανθοϊάματος. Σε περίπτωση που η παρουσία αλκοόλ (αν και ελάχιστη) σας προβληματίζει για κάποιον λόγο, δοκιμάστε τα διαλυμένα σε νερό ή προτιμήστε την εξωτερική χρήση (στα χείλη ή τους κροτάφους).

Πόσο γρήγορα θα δω βελτίωση;

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Για κάποιους ανθρώπους η διαφορά είναι αισθητή άμεσα με τις πρώτες κιόλας σταγόνες. Για κάποιους άλλους, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος καιρός.

Μπορώ να τα διαλύσω σε κάποιο ρόφημα ή μόνο στο νερό;

Μπορείτε να τα διαλύσετε σε οποιοδήποτε ρόφημα (ζεστό ή κρύο) θέλετε: τσάι, καφέ, χυμό, αναψυκτικό. Δεν υπάρχει περιορισμός όπως με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Αυξάνεται η ισχύς τους αν τα πάρω αδιάλυτα;

Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην αποτελεσματικότητα ή την ταχύτητα επίδρασης ανάμεσα στα αδιάλυτα και τα διαλυμένα σε φίλτρο ανθοϊάματα. Τα αδιάλυτα ανθοϊάματα έχουν εντονότερη γεύση, αλλά αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κονιάκ (27%) και δεν έχει καμία σχέση με την ισχύ τους.

Υπάρχει κίνδυνος από υπερδοσολογία;

Δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά ούτε και λόγος να αυξήσετε τη δοσολογία. Δεν πρόκειται να δείτε καλύτερα ή γρηγορότερα αποτελέσματα με αυτό τον τρόπο.

Πόσα ανθοϊάματα μπορώ να χρησιμοποιώ ταυτόχρονα;

Το πολύ επτά. Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερα, προσπαθήστε να περιοριστείτε σε έξι ή επτά. Προσδιορίστε τι ακριβώς αισθάνεστε και τι διάθεση έχετε στην παρούσα φάση και αφήστε τυχόν άλυτα θέματα του παρελθόντος για αργότερα, αφού αντιμετωπίσετε πρώτα τα τρέχοντα.

Υπάρχει κάποιος συνδυασμός ανθοϊαμάτων που απαγορεύεται;

Όχι. Ακόμα και εκείνα που φαίνονται αντιδιαμετρικά αντίθετα μπορεί να τύχει να χρειάζονται ταυτόχρονα από τον ίδιο άνθρωπο. Όλα εξαρτώνται από την προσωπικότητα και τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άτομο.

Πότε πρέπει να σταματήσω να τα παίρνω;

Όταν το ανεπιθύμητο συναίσθημα έχει εξαφανιστεί και νιώθετε σε ισορροπία. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζετε προληπτικά ή από φόβο μήπως επιστρέψει.

Τάδε Έφη Dr Edward Bach
Μπορείτε να κρίνετε πόσο υγιείς είστε από το πόσο ευτυχείς νοιώθετε.
~~~
Η θεραπεία οφείλει να έρχεται από μέσα μας.
~~~
Η υγεία αποτελεί κληρονομιά και δικαίωμά μας. Είναι η απόλυτη και ολοκληρωτική ένωση ψυχής, πνεύματος και σώματος.
~~~
Δύο μεγάλες αμαρτίες υπάρχουν: πρώτον, η αδυναμία να τιμήσουμε και να ακολουθήσουμε τα κελεύσματα της Ψυχής μας και δεύτερον, η εναντίωση στην Ενότητα.
~~~
Τα ανθοϊάματα μας βοηθούν να αναπτύξουμε τον ανώτερο εσωτερικό εαυτό που κρύβεται σε όλους μας, ο οποίος έχει τη δύναμη να υπερνικήσει κάθε φοβό, κάθε δυσκολία, κάθε ανησυχία, κάθε ασθένεια.

Πηγή: http://spirabilis.wordpress.com/flower-essences-ba...

Συνοπτικός Πίνακας
ΤΑ 38 ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ BACH ME MIA MATIA

Κατηγορία Σύμπτωμα Ανθοΐαμα Θετική Επίδραση
ΒΡΕΣ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ Είσαι σε κατάσταση σοκ ή υποφέρεις από θλίψη Star of Bethlehem ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Νιώθεις λύπηση και απογοητεύση για τον εαυτό σου Willow ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Νιώθεις καταβεβλημένος από τις πολλές σου υποχρεώσεις Elm ΣΤΗΡΙΞΗ
Έχεις ενοχές ή κατηγορείς τον εαυτό σου Pine ΚΑΘΑΡΣΗ
Νιώθεις απόγνωση και ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα Sweet Chestnut ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ
Περιμένεις ότι θα αποτύχεις και δεν έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου Larch ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
Είσαι δυνατός και αγωνίζεσαι πέρα από τα όρια των αντοχών σου Oak ΔΥΝΑΜΗ
Νιώθεις βρώμικος ή σιχαίνεσαι κάτι από τον εαυτό σου Crab Apple ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ
ΖΗΣΕ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ Μερικές φορές γίνεσαι τυραννικός όταν θέλεις να έχεις τον έλεγχο Vine ΕΜΠΝΕΕΙΣ
Εξαντλείσαι λόγω του μεγάλου ενθουσιασμού σου Vervain ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Είσαι επικριτικός και στερείσαι ανεκτικότητας με τους άλλους Beech ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η αγάπη σου για την οικογένειά σου σε δυσκολεύει να τους αφήσεις ελεύθερους Chicory ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΣΤΑΣΟΥ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ Πιέζεις σκληρά τον εαυτό σου να δίνει το καλό παράδειγμα Rock Water ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Δυσκολεύεσαι να πεις ΄όχι΄ στους άλλους Centaury ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ
Σε επηρεάζουν τα σχόλια των άλλων και νιώθεις ανήσυχος σε μεταβατικές περιόδους Walnut ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Νιώθεις πληγωμένος, ζηλόφθον, εμπαθής ή εκδικητικός Holly ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ
Κρύβεις τα προβλήματά σου πίσω από ένα χαμόγελο Agrimony ΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΣΟΥ Είσαι επιφυλακτικός ή αγχώνεσαι για κάτι συγκεκριμένο Mimulus ΘΑΡΡΟΣ
Είσαι ανήσυχος αλλά δεν ξέρεις για ποιον λόγο Aspen ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΣ
Έχεις κάποιον συγκεκριμένο υπερβολικό φόβο Rock Rose ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ
Φοβάσαι μήπως χάσεις τον έλεγχο Cherry Plum ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Αγωνιάς για την ασφάλεια κάποιου άλλου Red Chestnut ΝΟΗΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ ΖΩΗ Το μυαλό σου βρίσκεται στο παρελθόν και όχι στο παρόν Honeysuckle ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΤΩΡΑ
Ζεις σε όνειρο Clematis ΕΣΤΙΑΣΗ
Βρίσκεις τον εαυτό σου να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη Chestnut Bud ΕΝΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το μυαλό σου στριφογυρίζει γύρω από το ίδιο πράγμα White Chestnut ΓΑΛΗΝΗ
Τίποτα δεν σε ενοχλεί Wild Rose ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ
Αισθάνεσαι άκεφος χωρίς να ξέρεις το λόγο Mustard ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ
Αισθάνεσαι κούραση μετά από κάποια δραστηριότητα Olive ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗ
ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Η πολυλογία σου σε κρύβει μεγάλη μοναξιά Heather ΑΚΟΥΓΕΣΑΙ
Χάνεις την υπομονή σου με τους αργούς ρυθμούς των ανθρώπων ή των πραγμάτων Impatiens ΥΠΟΜΟΝΗ
Σου αρέσει να είσαι μόνος αλλά μερικές φορές νιώθεις μοναξιά Water Violet ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ Αναβάλλεις τα πράγματα και σε κουράζει ακόμα και η σκέψη της δουλειάς Hornbeam ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Νιώθεις απογοητευμένος όταν συναντάς κάποιο εμπόδιο Gentian ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ
Παραιτείσαι όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα Gorse ΕΛΠΙΔΑ
Δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις Scleranthus ΚΡΙΣΗ
Ξέρεις ότι θέλεις να κάνεις κάτι άξιο αλλά δυσκολεύεσαι να βρεις τον προορισμό σου Wild Oat ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
Ξέρεις τι θέλεις να κάνεις αλλά αμφιβάλλεις για την κρίση σου Cerato ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

~~~oooOOOooo~~~
Πατώντας πάνω σε κάθε ανθοϊαμα εμφανίζεται η φωτογραφία του φυτού από όπου προέρχεται καθώς και επιπρόσθετες πληροφορίες.

Πηγή: http://spirabilis.wordpress.com/flower-essences-ba...



Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ilia

ilia


Ηλικία : 40
Τοξότης
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2011
Αριθμός μηνυμάτων : 1946

Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΤρι 8 Μαρ - 7:01:31

Nenya
ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Η ζωτική ενέργεια των φυτών είναι κάτι αόρατο και άπιαστο. Αυτή την ενέργεια μπορούμε να απομονώσουμε σ' εκείνο που ονομάζουμε αιθέριο έλαιο του φυτού. Αυτά τα αιθέρια έλαια, όταν εξαχθούν με κατάλληλη διαδικασία από το φυτό, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην αρωματοθεραπεία.

Κάθε αιθέριο έλαιο, ανάλογα με την αιθερική του ιδιαιτερότητα, μπορεί να επιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο και με συγκεκριμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα στα διάφορα μέρη ή λειτουργίες του σώματος.

Η ενεργειακή αρωματοθεραπεία κάνει χρήση των αιθέριων ελαίων, για να επενεργήσει στο αιθερικό και ενεργειακό σώμα. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί τις λεπτές κραδασμικές ενέργειες των αιθέριων ελαίων και όχι τις κοινά αποδεκτές φυσικές τους ιδιότητες (χημική σύνθεση).

Η αρωματοθεραπεία επιδρά στο αιθερικό ή στο ενεργειακό σώμα, με σκοπό να θεραπεύσει το φυσικό.
Χάρη στις έρευνες των τελευταίων δεκαετιών, γνωρίζουμε τις φυσικές ιδιότητες και τη δράση των αιθέριων ελαίων, τη σύστασή τους, τη δράση εναντίον συγκεκριμένων βακτηριδίων και ιών, το πώς εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και με ποιο μηχανισμό δρουν στο φυσικό επίπεδο.

Ακόμα, αποκτήσαμε μερικά στοιχεία για την επίδρασή τους στον εγκέφαλο. Τα αιθέρια έλαια ήταν η βάση των σκευασμάτων για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς. Μπορούμε να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα φυτά στο παρελθόν σε διάφορους λαούς, στις σαμανικές παραδόσεις, την τέχνη, τη θρησκεία, τους μύθους. Μπορούμε να μελετήσουμε τα ίδια τα φυτά και να μάθουμε πολλά από τις ιδιότητές τους.

Υπάρχει μια τολμηρή θεωρία του Marcel Lavabre, σύμφωνα με την οποία τα φυτά έχουν ένα είδος συλλογικής μνήμης και θυμούνται με ποιους τρόπους χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο στο παρελθόν και αυτή η μνήμη ενδυναμώνεται κάθε φορά που τα χρησιμοποιούμε για τον ίδιο σκοπό.
Η θεωρία αυτή συμβαδίζει με τη θεωρία των μορφογενετικών πεδίων.

Στο δυτικό κόσμο, από τον 19ο αιώνα οι φαρμακοποιοί άρχισαν να παράγουν χημικά σκευάσματα, απομιμήσεις των αιθέριων ελαίων μόνο ως προς την υλική σύσταση, που δεν μπορούσαν όμως να μιμηθούν τις αιθερικές και ενεργειακές ιδιότητες. Τα σκευάσματα αυτά είναι βέβαια πιο φθηνά στην παραγωγή, αλλά αποτελεσματικά μόνο σαν αρώματα και όχι στην ενεργειακή θεραπεία.
Στη σωματική θεραπεία, τα αιθέρια έλαια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν εμφανή αποτελέσματα στο φυσικό σώμα.

Στην ενεργειακή αρωματοθεραπεία όμως χειριζόμαστε τα έλαια με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Ο παραδοσιακός αρωματοθεραπευτής εργάζεται με πολύ αραιά διαλύματα αιθέριων ελαίων, περίπου 3% ή ακόμη αραιότερα μέχρι 0,5%.

Θεωρητικά λοιπόν δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία επίδραση στο σώμα. Η δράση όμως των αιθέριων ελαίων δεν στηρίζεται στη φυσική και τη χημική τους σύσταση, αλλά στις ενεργειακές τους ιδιότητες οι οποίες δεν ελαττώνονται με την αραίωση.

Οπως συμβαίνει και στην ομοιοπαθητική, τα αιθέρια έλαια μεταφέρουν τους κραδασμούς των φυτών από τα οποία προέρχονται και αυτή την ενέργεια είναι που χρησιμοποιούμε. Η δράση των αιθέριων ελαίων είναι ποιοτική και όχι ποσοτική.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τη σωστή διάλυση αρώματος και να γνωρίζουμε ότι υπερβολική δόση ή συμπύκνωση μπορεί αντί για θετικό, να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Η εργασία με τα αιθέρια έλαια ακολουθεί μερικούς βασικούς κανόνες.

Πρώτα απ' όλα ο θεραπευτής πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες ασφάλειας για τη χρήση των ελαίων, γιατί υπάρχουν αιθέρια έλαια που είναι επικίνδυνα, ειδικά όταν χρησιμοποιηθούν σε ευαίσθητα άτομα.
Δεύτερον, τα διαλύματα πρέπει να είναι πολύ αραιά, γιατί έτσι αυξάνεται η ενεργειακή δράση του ελαίου. Τρίτον, πρέπει να δοθεί προσοχή στην καλή ποιότητα των αιθέριων ελαίων, να είναι καθαρά και παρασκευασμένα με όλες τις προφυλάξεις, ώστε να μην καταστραφεί η ενεργειακή τους σύσταση.
Τέταρτον, απαιτούνται αγνές προθέσεις και υγιής ηθική από τον θεραπευτή.
Τα αιθέρια έλαια είναι ουσίες πολύ πτητικές.

Εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Με βάση το δείκτη πτητικότητάς τους, διακρίνουμε τα αιθέρια έλαια σε τρεις κατηγορίες: τις υψηλές νότες, που είναι τα πλέον πτητικά έλαια και ενεργούν σχεδόν άμεσα με αναζωογονητικό τρόπο, τις μεσαίες νότες, με μέτρια πτητικότητα, που επιδρούν στις λειτουργίες του σώματος (π.χ. χώνεψη) και τις χαμηλές νότες, που είναι τα λιγότερο πτητικά και έχουν δράση χαλάρωσης και ηρεμίας.

Βλέπουμε ότι η διάκριση σε "νότες" ακολουθεί τη θεωρία περί κραδασμών, συχνοτήτων και ενέργειας.
Μία άλλη ταξινόμηση των αιθέριων ελαίων είναι με βάση το τσάκρα στο οποίο επιδρούν, δηλαδή με το οποίο συντονίζεται η συχνότητα της ενέργειάς τους.

Τα αιθέρια έλαια που επιδρούν στο πρώτο τσάκρα (Μουλαντάρα) είναι αυτά που προσγειώνουν, που ενδυναμώνουν. Τα περισσότερα έχουν κοκκινωπό χρώμα και ανάμεσά τους βρίσκουμε το μύρο, το πατσουλί, το βετιβέρ, το λιβάνι, το ροδόξυλο και το ελεμί.

Στο δεύτερο τσάκρα (Σβαδιστάνα) επιδρούν αρώματα με πιο αραιό χαρακτήρα και με ιδιότητες αναπαραγωγικές και δημιουργικές. Ανάμεσά τους είναι το γιασεμί, το τριαντάφυλλο, το σάνταλο.

Στο τρίτο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος (Μανιπούρα), τα πιο σημαντικά είναι το κυπαρίσσι και το βετιβέρ, που αφορούν τον ψυχολογικό κόσμο.

Στο τέταρτο τσάκρα της καρδιάς (Αναχάτα) επιδρά το τριαντάφυλλο, το περγαμόντο και η ινούλα και το μελισσόχορτο. Επίσης το γιασεμί. Τα αρώματα αυτά έχουν σχέση με ελεγμένα συναισθήματα και με το νοητικό.

Στο πέμπτο τσάκρα του λαιμού (Βισούδι) ανήκουν αρώματα με μπλε χρώμα, που σχετίζονται με τον ανώτερο νου, το λόγο. Το γερμανικό άκι, το αγγλικό χαμομήλι ανήκουν εδώ. Ακόμα επιδρά και το μύρο.

Στο έκτο τσάκρα του μετώπου (Αγνα) έχουμε να κάνουμε με την ενόραση και τη διαίσθηση. Εδώ επιδρά το δεντρολίβανο, το κυπαρίσσι, το ελίχρυσο και το θυμάρι.

Στο έβδομο τσάκρα της κορυφής (Σαχασράρα) έχουμε αρώματα που αντιστοιχούν και σε άλλα τσάκρα, το γιασεμί και το τριαντάφυλλο, όπως επίσης και το σανταλόξυλο και η λεβάντα. Επίσης αναφέρεται και το λιβάνι με την ιδιότητά του να μας συνδέει με το θείο. Ακόμα το ροδόξυλο και το ελεμί.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

Βασιλικός: Βαρυστομαχιά, Ωτίτιδες, Ημικρανία, Σπασμοί, Ασθμα, Κρυολόγημα, Τόνωση.

Δεντρολίβανο: Δυσκοιλιότητα, Διάρροια, Τυμπανισμός, Πέτρες της χολής, Αρθρίτιδες, Ρευματισμοί, Παχυσαρκία, Ασθμα, Βρογχίτιδα, Πληγές.

Γαρίφαλο: Διάρροια, Δυσπεψία, Ιγμορίτιδα, Πονόδοντος, Ασθμα, Νευραλγίες, Βρογχίτιδα, Πλευρίτιδα, Ιλαρά.

Ευκάλυπτος: Διάρροια, Κρυολόγημα, Αρθρίτιδα, Νευραλγίες, Ασθμα, Βρογχίτιδα, Ερπης, Πληγές, Αγριοκυπαρίσσι Τόνωση Κυκλοφορικού, Τυμπανισμός, Δυσπεψία, Αιμορροϊδες, Ρευματισμοί, Ακμή, Εκζεμα, Δερματίτιδες.

Γιασεμί: Γέννα, Αναπνευστική Δυσκολία, Βήχας, Βραχνάδα, Δερματίτιδα Ιεροβότανο Υπέρταση, Βράχνιασμα, Γυναικολογικά προβλήματα, μολύνσεις δέρματος.

Καμφορά: Τυμπανισμός, Δυσκοιλιότητα, Αναπνευστικά, Ακμή, Εγκαύματα, Πληγές.

Κανέλα: Τυμπανισμός, Κολικοί, Βήχας, Τόνωση Δέρματος

Λεμόνι: Αναιμία, Κιρσοί, Υπέρταση, Λαρυγγίτιδα, Αρθρίτιδα, Ρευματισμοί, Παχυσαρκία, Ασθμα, Ερπης, Ρυτίδες.

Λεβάντα: Υψηλή Πίεση, Ταχυπαλμία, Ωτίτιδες, Ημικρανία, Ρευματισμοί, Κυτταρίτιδα, Ακμή, Εκζεμα, Δερματίτιδα.

Σάνταλο: Κολικοί, Διάρροια, Γαστρίτιδα, Ναυτία, Μολύνσεις Δέρματος, Συνάχι, Βήχας, Λαρυγγίτιδα.

Περγαμόντο: Κολικοί Στομάχου, Τυμπανισμός, Δυσπεψία, Αναπνευστικά, Αμυγδαλίτιδα, Βρογχίτιδα, Ακμή, Ερπης.

Μαντζουράνα: Υψηλή Πίεση, Δυσκοιλιότητα, Εντερικοί Σπασμοί, Πονοκέφαλος, Μυϊκοί Πόνοι, Σπασμοί, Ασθμα, Συνάχι.

Μύρο: Διάρροια, Τυμπανισμός, Ανορεξία, Αιμορροϊδες, Αφθα, Στοματίτιδες, Φλεγμονές, Πληγές.

Πτιγκρέιν: (Φύλλα Νεραντζιάς) Ακμή, Οίδημα.

Μέντα: Κρυολόγημα, Πονοκέφαλος, Ημικρανία, Ιγμορίτιδα, Βρογχίτιδα, Συνάχι, Βήχας.

Νερόλι: (Ανθη Νεραντζιάς) Διάρροια, Τυμπανισμός, Τόνωση Δέρματος, Ταχυπαλμία.

Φασκόμηλο: Διουρητικό, Πόνοι Αρθρώσεων, Ρευματισμοί, Παχυσαρκία, Πληγές, Τόνωση Δέρματος

Πεύκο: (βελόνες) Πέτρες στη Χολή, Κυστίτιδα, Νεφρά, Μολύνσεις του Αναπνευστικού, Ασθμα, Βρογχίτιδα, Γρίπη.

Κέδρος: Κυστίτιδα, Ακμή, Πιτυρίδα, Συνάχι.

--------------------------------------------------------------------------------
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πρακτική Αρωματοθεραπεία, Sh. Price, Εκδόσεις Τρόπος Ζωής,
Ενεργειακή Αρωματοθεραπεία, P. Davis, Εκδόσεις Σέλας, Αθήνα 1994
Η Δύναμη του Χρώματος, Dr.M.Walker, Εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα 1993
Η Θεραπεία με τα Χρώματα, Μ. Αντερσον, Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης
Χρωματοθεραπεία, Σ. Λαδάς, Περιοδικό Νέα Ακρόπολη τ.38,
Η Απόκρυφη Πλευρά των Φυτών, Γ.Α.Πλάνας, Περιοδικό Νέα Ακρόπολη τ.40, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1988 Απόκρυφες Θεραπείες και Μαγνητικές Μέθοδοι, Ε. Οικονομοπούλου, Περιοδικό Νέα Ακρόπολη τ.27

Πηγή: http://street-therapy.blogspot.com/


neia
Ενα καλο βοτανο ειναι το μελλισοχορτο κανει καλο στα νευρα , αυπνιες , πονους εχει πολλες ιδιοτητες.

Επισεις για τα μαλλια πριν το λουσιμο βαζω ελαιολαδο το" ευλογημενο " εστι το λεω το αφηνω για καμια ωρα και λουζομαι κανονικα .

Για κρεμα σωματος βαζω μισο μπουκαλι ελαιολαδο και μισο αμυγδαλελαιο και μερικες σταγονες απο αιθεριο ελαιο τριανταφυλλο η γιασεμι. Λιγη ποσοτητα βαζω , αφηνη ενυδατομενη την επιδερμιδα παλια χρησιμοποιουσα κρεμες σωματος αλλα μου δημιουργουσαν κολπιτιδες και ολες ειναι χημικες γι αυτο τις σταματησα. Με αυτα που κανω τωρα ειναι πολυ καλλιτερα .

Δοκιμαστετα !
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκέπτης
Επισκέπτης




Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._   Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._ Icon_minitimeΔευ 13 Σεπ - 18:01:36

Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να προσαρτήσω βίντεο, σε κάποια topic.
Το βίντεο έχει θέμα: αυτό το βότανο θα χρησιμοποιούσα πρώτο στις μέρες της πανδημίας και αναφέρεται για το θεραπευτικό βότανο με την ελληνική ονομασία Σαμπούκο.


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Βότανα {Τα μυστικά της Γαίας}._
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Μπάνιο με βότανα...
» ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
» Κεριά και Βότανα._
» Βότανα & Πλανήτες._
» Τα 4 Στοιχεία & τα Βότανα τους._

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
H Ψυχή... το Εργαστήριο του Κόσμου... :: ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ :: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ-
Μετάβαση σε: